logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kabel do wymiany oprogramowania w Nokia 3310? USB czy LPT?

fafal23 21 Lis 2005 10:06 1536 11
REKLAMA
  • #1 2011037
    fafal23
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam pytanko. Chciałbym wymienić oprogramowanie w moim telefonie ale nie wiem, jaki kabelek mam użyć. Posiadam taki pod USB (jako COM4) z przełącznikiem FBUS i MBUS i nie mam pojęcia czy się nadaje. Wiem, że robi się to kabelkiem pod LPT ale wydaje mi się, że mój też powinien działać bo kwestia czy jest on pod COM czy pod LPT w moim przypadku załatwiają sterowniki. Próbowałem go w jakiś sposób skonfigurować, ale mi się nie udaje. Mam UserPort (nawet zmieniałem we/wy), ale i tak nie działa. Dziwię się dlaczego też nie mogą zmienić sobie loga jeśli ustawiam parametry programu na kabelek i nic. tylko krzyczy: Brak połączenia. Nie wiem czy to wina kabelka, ale nowe funkcje sobie uaktywniłem (3310 na 3315). Mam XP i słyszałem, że to może być przez niego ale przecież jak jest wszystko poustawiane to też powinno działać. Czy ktoś wie co mam zrobić? Jakie kabelki trzeba mieć i czy moim da się to zrobić. Może ktoś ma jakieś opisy czym one się różnią od siebie? Naprawdę pogubiłem się w tym wszystkim i nie wiem który jest od czego!
    Z góry dziękuję!
  • REKLAMA
  • #2 2011105
    utg
    Poziom 14  
    Nie zrobisz softu kablem, który masz. Po prostu przewody "pod lpt i com" różnią się czymś więcej niż tylko końcówką do kompa.
    Na sieci masa schematów, na elektrodzie przewałkowane, tylko nie widze troche chęci do poszukania...
  • #3 2011491
    fafal23
    Poziom 12  
    Jeśli tak mówisz, niech tak będzię. Wiem, że to nie tylko sam kabelek ale i jakieś 7805 czy RS232. Niestety nie znalazłem nigdzie opisu kabelka flashera. Może ktoś mi podsunie? Największy problem w kabelku to ta końcówka przy telefonie, reszta to nic. Niiewidzę problemu, żeby to uciąć i sobie coś zlutować, tylko nie wiem co. Może ktoś mi coś podsunie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2020712
    fafal23
    Poziom 12  
    Wszystko już wiem jak zrobić, ale czy ktoś ma schemat kabelka pod LPT? Mam jeszcze jedno pytanie, LogoManager nie chce mi się łączyć z telefonem. Tylko raz udało mi się nawiązać połączenie na FBUS. Skopiowałem sobie książkę, pobawiłem się logo i zrobiłem reset telefonu, po czym znów nie chce się łączyć. Ktoś tesz tak miał?
  • #6 2020772
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    W tym poradniku umieściłem schemat kabla na LPT , więc nie rozumię Tojego pytania.
    Co do Twojego kabelka FBus to miałem taki przypadek i poprostu był uszkodzony kebelek.
    Kiedy wziąłem lutownicę i sam sobie zrobiłem MBusa to od tego czasu nie mam problemów.
    Schemat MBusa też jest w poradniku.
  • REKLAMA
  • #7 2020811
    fafal23
    Poziom 12  
    Najpierw przeproszę, do końca poradnika nie zerknołem. Faktycznie wszystko jest na swoim miejscu, dzięki bardzo!
    Co do MBUS-a, kabelek jest nowiusieńki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebym sobie go sam zlutował, mam nadzieje, że to wystarczy.
    Mam jeszcze pytanko, czy ktoś widział jakiś program do nokii 3310, w którym można by było ściągac na kompa sms-y? Niektóre przepisuję (nie będę pisał dlaczego!) i trochę mi się nie chce!
    Jak już zrobie kabelek to się odezwę!
  • #8 2036331
    fafal23
    Poziom 12  
    Kabelek zrobiony!
    Zrobiłem wymiane softu tak jak w poradniku i wszystko działa tak jak powinno. Czasami tylko nie chce zaskoczyć. Trzeba dobrze wyczuć chwilę wciśnięcia ok w programie z załączeniem telefonu, ale jak zaskoczy to jest ok!
    Muszę jeszcze wgrać "virgin eeprom". Niestety nie siedzę w tych tematach i nie wiem jak to zrobić.
    Plik virgin eeprom posiadam, ale jak go wgrać w telefon?
  • #10 2037094
    fafal23
    Poziom 12  
    Dzięki!
    Jeszcze dzisiaj się tym pobawię.
    Pozdrawiam!
  • #11 2037350
    kamil19
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cytat:
    Mam jeszcze pytanko, czy ktoś widział jakiś program do nokii 3310, w którym można by było ściągac na komputera sms-y? Niektóre przepisuję (nie będę pisał dlaczego!) i trochę mi się nie chce!
    Jak już zrobie kabelek to się odezwę!

Polecam Oxygen Phone Manager II for Nokia phones.
  • #12 2043242
    fafal23
    Poziom 12  
    Zainstalowałem ten program i się nim pobawiłem.
    Całkiem przyzwoity, jednak mam problem z smsami. Kiedy chcę zczytać wiadomości z telefonu, pod koniec czytania wyskakuje mi błąd, że nie możne teraz odczytac wiadomości, telefon zajęty. Próbowałem już parę razy i cały czas tak samo. Reszta działa bezproblemowo.
    Ktoś się z tym spotkał?

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana oprogramowania w telefonie Nokia 3310 wymaga specjalistycznego kabla, który różni się od standardowych kabli USB czy LPT nie tylko końcówką, ale także konstrukcją i elementami dodatkowymi, takimi jak stabilizator 7805 czy interfejs RS232. Kabel USB z przełącznikiem FBUS/MBUS, choć podłączany jako port COM, często nie działa poprawnie ze względu na różnice w sygnalizacji i elektronice. Zalecane jest użycie kabla dedykowanego pod port LPT, którego schematy i opisy są dostępne w poradnikach na forach technicznych, np. elektroda.pl. Samodzielne lutowanie kabla MBUS na podstawie schematów może rozwiązać problemy z połączeniem. Do wymiany oprogramowania i zarządzania telefonem polecany jest program Oxygen Phone Manager II, który umożliwia m.in. odczyt SMS-ów, choć mogą występować błędy przy ich pobieraniu. Wgrywanie pliku "virgin eeprom" wymaga dodatkowych narzędzi i instrukcji dostępnych online. Kluczowe jest odpowiednie wyczucie momentu połączenia telefonu z programem podczas procedury flashowania, aby uniknąć problemów z komunikacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA