Witam serdecznie. Chciałem się zapytać, czy istnieje może takie użądzenie (tester) które umożliwiałoby np. odszukanie interesującego kabelka w wielkiej pajęczynie kabli. Chodzi mi o coś takiego, żeby z jednej strony (np. jakąś żabką) przypiąć urządzenie do kabelka a z drugiej strony kabla również jakimś urządzeniem na podstawie łapania kolejnych końcy kabelka odszukać właściwy na podstawie np. jakiegoś sygnału ?
Z góry dzięuje za odpowiedź. i pozdrawiam serdecznie
z jednej stony zwierasz 1 parę a z drugiej szukasz omomierzem. A testery są różne od 1500 zł w górę. Jeśli masz tyle kasy to możesz wydać. Jest to generator, (z jednej strony go podpinasz do przewodu) a z drugiej strony zbliżasz do wiązki kabli odbiornik i Jeśli znajdziesz ten kabelek to słyszysz pipanie coraz mocniejsze.
Witam wystarczy bateria i żarówka łaączysz baterię iżarówkę w szareg jeden koniec baterii w przewód z krokodylkiem od zarówki drugi przewód do poszukiwań ja dotkniesz właściwego to zaświeci się żarówka . pozdrawiam
Jak napisał TELRAD są takie urządzenia(generatorek i odbiornik),używają ich instalatorzy telefonów kablowych .Widziałem takie cacko
na allegro ,ale nie za 1500 tylko za ok. 300-400 zł.W tej chwili nie pamiętam producenta.Jeśli Cię to interesuje to mogę Ci podać dane takieg urządzenia(to którego używają firmy telekomunikacyjne)
pozdrawiam...
Możesz użuć tak:
- najprostrze - żarówka + bateria i można sprawdzić kabel lub omomierz.
- drogie i trudniejsze - widziałęm gdzieś takie użądzenie i nie wiem czy o to chodzi ale to raczej bardzo drobie. Szczypce wpina na obojętną odległość kabla nawet na zaizolowany i sprawdza przewody. Mnie sie wydaje że takie cos jest.
jest w katalogu ELFY
identyfikujesz 10 kabli
Poza tym był taki kiedyś opisany w radzieckim miesięczniku RADIO.
sam popełniłem coś takiego lat temu 20.
Miało to parę wad których już nie usuwałem.(zginęła potrzeba posiadania
takiego przyrządu)
1.konieczność odizolowywania iluś kabli i podkręcania pod śrubki
w punkcie w punkcie w którym schodzą się wszystkie kable.
2.ważniejsza wada to ta,że druga część wykonana na układach TTL
i z wyswietlaczem na 7 segmyntowych wyswietlaczach ledowych
brała zbyt dużo mocy aby myśleć o zasilaniu bateryjnym.
Ja mogłem identyfikować 31 kabli.
Witam.
na allegor nazywa się tak: DETEKTOR PRZEWODÓW, IDENTYFIKATOR PAR, SZUKACZ
koszt około 70 zł, i nawet działą sam kupiłem miesiąc temu i jak sprawdzałem czy działa to działał ! nawet dobrze. Jeszcze nie miałem okazji na robocie go przetestować, ale myśle ze będzie się spisywał dobrze.
PS. Z uwagi na święta zbliżające się życzę wszystkim miłych i przyjemnych świat.
pozdrawiam
Witam.
na allegor nazywa się tak: DETEKTOR PRZEWODÓW, IDENTYFIKATOR PAR, SZUKACZ
koszt około 70 zł, i nawet działą sam kupiłem miesiąc temu i jak sprawdzałem czy działa to działał ! nawet dobrze. Jeszcze nie miałem okazji na robocie go przetestować, ale myśle ze będzie się spisywał dobrze.
PS. Z uwagi na święta zbliżające się życzę wszystkim miłych i przyjemnych świat.
pozdrawiam
tobie chodzi zapewne o n.p. MastecH MS-6812
http://www.allegro.pl/item149513484_detektor_przewodow_identyfikator_par_szukacz.html ja pisałem o czymś co w katalogu ELFA nr.49 (taki mam przed sobą)
nazywa się Unitest 5775/2E (str 1517).-Nr.artykułu 76-459-89
W wypadku konieczności lokalizacji wielu kabli sprawę załatwoa jedna
osoba wykonując jedno obejście.
N.p.coś takiego:
http://cgi.ebay.com/UNITEST-WIRE-SORTER-BEHA-...-NICE-N-R_W0QQitemZ110049185564QQcmdZViewItem (to chyba jest ten z katalogu o którym pisałem) ,tylko,że ELFA w czasie
wydawania katalogu żądała za niego 1312 zł netto
Jako ciekawostka -> http://17147.ukrindustrial.com/price.php?&page=4 cena za to samo 1 USD
Wyobraź sobie,że jakaś obca firma wykonała dla ciebie instalację tekletechniczną w obiekcie,nie opisując przewodów i masz to połączyć sam
nie dysponując nikim do pomocy,albo nie mając do dyspozycji radia.
Jednym słowem dziękuję za przyjemność.
Dla mnie nie jest to przeszkoda.
W dyskusji omówiono urządzenia i metody identyfikacji pojedynczych kabli w dużych wiązkach przewodów. Podstawowe rozwiązania to proste testery z baterią i żarówką lub omomierzem, które pozwalają na wykrycie właściwego kabla poprzez sygnał świetlny lub pomiar rezystancji. Bardziej zaawansowane urządzenia to generatory sygnału i odbiorniki, które emitują dźwięk o rosnącej głośności w pobliżu poszukiwanego przewodu. Wspomniano o profesjonalnych testerach używanych przez instalatorów telefonii kablowej, dostępnych na rynku w cenach od około 70 zł do ponad 1500 zł. Przykłady urządzeń to detektory przewodów, identyfikatory par oraz szczypce cęgowe do wykrywania sygnału na izolowanych kablach. W katalogu ELFA opisano model Unitest 5775/2E, umożliwiający identyfikację do 31 kabli, choć zasilany sieciowo. Na Allegro dostępny jest m.in. MastecH MS-6812. Dodatkowo podano link do schematu prostego testera akustycznego wykonanego samodzielnie. Wskazano również na ograniczenia niektórych rozwiązań, takie jak konieczność odizolowywania przewodów czy duże zużycie energii w urządzeniach z wyświetlaczami LED. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.