logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie do identyfikacji kabli w plątaninie - jak działa?

mpendzik 21 Lis 2005 10:12 2835 11
  • #1 2011060
    mpendzik
    Poziom 11  
    Ocena: 55
    Witam serdecznie. Chciałem się zapytać, czy istnieje może takie użądzenie (tester) które umożliwiałoby np. odszukanie interesującego kabelka w wielkiej pajęczynie kabli. Chodzi mi o coś takiego, żeby z jednej strony (np. jakąś żabką) przypiąć urządzenie do kabelka a z drugiej strony kabla również jakimś urządzeniem na podstawie łapania kolejnych końcy kabelka odszukać właściwy na podstawie np. jakiegoś sygnału ?
    Z góry dzięuje za odpowiedź. i pozdrawiam serdecznie
  • #2 2011161
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    z jednej stony zwierasz 1 parę a z drugiej szukasz omomierzem. A testery są różne od 1500 zł w górę. Jeśli masz tyle kasy to możesz wydać. Jest to generator, (z jednej strony go podpinasz do przewodu) a z drugiej strony zbliżasz do wiązki kabli odbiornik i Jeśli znajdziesz ten kabelek to słyszysz pipanie coraz mocniejsze.
  • #3 2011229
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam wystarczy bateria i żarówka łaączysz baterię iżarówkę w szareg jeden koniec baterii w przewód z krokodylkiem od zarówki drugi przewód do poszukiwań ja dotkniesz właściwego to zaświeci się żarówka . pozdrawiam
  • #4 2018000
    kaczorele
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    mozez zrobic prosciutki sygnaliztor akustyczny bateryjka szeregowo na koncach np.zabki i masz najprostszy tester
  • #5 2029837
    kaspro4
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Jak napisał TELRAD są takie urządzenia(generatorek i odbiornik),używają ich instalatorzy telefonów kablowych .Widziałem takie cacko
    na allegro ,ale nie za 1500 tylko za ok. 300-400 zł.W tej chwili nie pamiętam producenta.Jeśli Cię to interesuje to mogę Ci podać dane takieg urządzenia(to którego używają firmy telekomunikacyjne)
    pozdrawiam...
  • #6 3358839
    GOORU666
    Poziom 1  
    poproszę o nazwe testera znalezionego na allegro
  • #7 3358867
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6174
    Przeniosłem z: Początkujący Serwisanci
  • #8 3358988
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Możesz użuć tak:
    - najprostrze - żarówka + bateria i można sprawdzić kabel lub omomierz.

- drogie i trudniejsze - widziałęm gdzieś takie użądzenie i nie wiem czy o to chodzi ale to raczej bardzo drobie. Szczypce wpina na obojętną odległość kabla nawet na zaizolowany i sprawdza przewody. Mnie sie wydaje że takie cos jest.

Pozdrawiam
  • #9 3359005
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    jest w katalogu ELFY
    identyfikujesz 10 kabli
    Poza tym był taki kiedyś opisany w radzieckim miesięczniku RADIO.
    sam popełniłem coś takiego lat temu 20.
    Miało to parę wad których już nie usuwałem.(zginęła potrzeba posiadania
    takiego przyrządu)
    1.konieczność odizolowywania iluś kabli i podkręcania pod śrubki
    w punkcie w punkcie w którym schodzą się wszystkie kable.
    2.ważniejsza wada to ta,że druga część wykonana na układach TTL
    i z wyswietlaczem na 7 segmyntowych wyswietlaczach ledowych
    brała zbyt dużo mocy aby myśleć o zasilaniu bateryjnym.
    Ja mogłem identyfikować 31 kabli.
  • #10 3359276
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Witam.
    na allegor nazywa się tak: DETEKTOR PRZEWODÓW, IDENTYFIKATOR PAR, SZUKACZ
    koszt około 70 zł, i nawet działą :) sam kupiłem miesiąc temu i jak sprawdzałem czy działa to działał ! nawet dobrze. Jeszcze nie miałem okazji na robocie go przetestować, ale myśle ze będzie się spisywał dobrze.
    PS. Z uwagi na święta zbliżające się życzę wszystkim miłych i przyjemnych świat.
    pozdrawiam
  • #11 3360454
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    telrad napisał:
    Witam.
    na allegor nazywa się tak: DETEKTOR PRZEWODÓW, IDENTYFIKATOR PAR, SZUKACZ
    koszt około 70 zł, i nawet działą :) sam kupiłem miesiąc temu i jak sprawdzałem czy działa to działał ! nawet dobrze. Jeszcze nie miałem okazji na robocie go przetestować, ale myśle ze będzie się spisywał dobrze.
    PS. Z uwagi na święta zbliżające się życzę wszystkim miłych i przyjemnych świat.
    pozdrawiam

tobie chodzi zapewne o n.p. MastecH MS-6812
    http://www.allegro.pl/item149513484_detektor_przewodow_identyfikator_par_szukacz.html
    ja pisałem o czymś co w katalogu ELFA nr.49 (taki mam przed sobą)
    nazywa się Unitest 5775/2E (str 1517).-Nr.artykułu 76-459-89
    W wypadku konieczności lokalizacji wielu kabli sprawę załatwoa jedna
    osoba wykonując jedno obejście.
    N.p.coś takiego:
    http://cgi.ebay.com/UNITEST-WIRE-SORTER-BEHA-...-NICE-N-R_W0QQitemZ110049185564QQcmdZViewItem
    (to chyba jest ten z katalogu o którym pisałem) ,tylko,że ELFA w czasie
    wydawania katalogu żądała za niego 1312 zł netto
    Jako ciekawostka -> http://17147.ukrindustrial.com/price.php?&page=4
    cena za to samo 1 USD
    Wyobraź sobie,że jakaś obca firma wykonała dla ciebie instalację tekletechniczną w obiekcie,nie opisując przewodów i masz to połączyć sam
    nie dysponując nikim do pomocy,albo nie mając do dyspozycji radia.
    Jednym słowem dziękuję za przyjemność.
    Dla mnie nie jest to przeszkoda.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji omówiono urządzenia i metody identyfikacji pojedynczych kabli w dużych wiązkach przewodów. Podstawowe rozwiązania to proste testery z baterią i żarówką lub omomierzem, które pozwalają na wykrycie właściwego kabla poprzez sygnał świetlny lub pomiar rezystancji. Bardziej zaawansowane urządzenia to generatory sygnału i odbiorniki, które emitują dźwięk o rosnącej głośności w pobliżu poszukiwanego przewodu. Wspomniano o profesjonalnych testerach używanych przez instalatorów telefonii kablowej, dostępnych na rynku w cenach od około 70 zł do ponad 1500 zł. Przykłady urządzeń to detektory przewodów, identyfikatory par oraz szczypce cęgowe do wykrywania sygnału na izolowanych kablach. W katalogu ELFA opisano model Unitest 5775/2E, umożliwiający identyfikację do 31 kabli, choć zasilany sieciowo. Na Allegro dostępny jest m.in. MastecH MS-6812. Dodatkowo podano link do schematu prostego testera akustycznego wykonanego samodzielnie. Wskazano również na ograniczenia niektórych rozwiązań, takie jak konieczność odizolowywania przewodów czy duże zużycie energii w urządzeniach z wyświetlaczami LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA