logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Novell 5.0, Windows 2000 i DOS - problemy z aplikacją ARCOMP i polskimi znakami

jacby 21 Lis 2005 11:34 993 2
REKLAMA
  • #1 2011190
    jacby
    Poziom 11  
    Witam
    W sumie niejestem do konca pewien czy na odpowiednim forum zglaszam temat ale sprobuje.
    Mamy w pracy serwer ksiegowy oparty na novellu 5.0 dzialajacy na dosie. Jest na nim dosowa aplikacja ksiegowa ARCOMP. Ostatnio stanolem przed koniecznoscia zmiany systemu oper. na clientach novella z windows 95 na windows 2000. Zainstalowalem clienta novell. Dosowa aplikacja Arcomp uruchamiana z serwera owszem dziala pod kontrola windowsa 2000 ale po pierwsze niewlasciwie wyswietla polskie znaki po drugie gdy uruchamia sie ja na pelnym ekranie "obcina" czcionki a sama aplikacja dziala dosc wolno w zwiazku z czym latwo o popelnienie bledu ksiegowego. Jak sadze wiekszosc problemow ktore wymienilem wynikaz "emulacji" dosa pod windowsem 2000 ale czy mozna to jakosc obejsc, usprawnic, ? moze ktos mial podobny problem i moze pomoc. Ustawialem rozneopcje w wlasciwosciach okna w ktorym jest uruchamiana w/w aplikacja ale niewiele to daje.
    prosze o pomoc
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2012431
    Kadis
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam
    Ja również uważam, że problemy te wynikają z "emulacji" dosa pod windowsem 2000 , niektóre programu "dosowe" wymagają specjalnej
    konfiguracji pod win2000 i winxp.
    Sprawdź w opisie lub w internecie ustawienia tego progamu pod Win2000 i ustaw dokładnie według tego powinno być OK
    Pozdrawiam
  • #3 2014168
    jacby
    Poziom 11  
    Pomysl byl by dobry tyle ze program jest malo znany pozatym z 95 roku. Pisany przez mala firme w Kaliszu. Firma sie "odcina" od tak starego produktu i niechce pomoc

Zapomnialem dodac ze po glebszym przyjzeniu sie programowi zauwazylem ze, aplikacja dosowa ta na serverze novell uruchamia program polish /m co powoduje zaladowanie kodowania Mazovia. Mazovi z tego co wiem nieobsluguje windows 2000. Ma ktos pomysl moze jak zmusic w2k do mazowi w "dosie" ?
REKLAMA