logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP EN - spłaszczone znaki w programie DOS na pełnym ekranie

Dodge-dvb 11 Gru 2005 11:38 2861 10
REKLAMA
  • #1 2073376
    Dodge-dvb
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam problem w firmie z uruchopmieniem programu pod dos. Na komputerze zainstalowana jest angielska wersja windowsa xp(korporacyjny - acer).

Program się uruchamia w trybie pełno ekranowym, z tym że znaki wyświetlane są jakby spłaszczone - zamiast zajmować miejsce na ekranie od góry do samego dołu ostatnia linia jest mniej więcej na środku ekranu. Ten sam program na windowsie xp_pl działa bez zarzutu.

Na angielskiej wersji win 2000 jest ten sam objaw. Próbowałem podmienić pliki autoexec.nt, config.nt, ntdos.sys, ntio.sys, ntvdm.exe, redir.exe na te z polskiej wersji windowsa i dalej nic. W czym tkwi przyczyna? Czy da się to jakoś zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 2073488
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 50
    Wydaje mi się,że trzeba dobrać fonty pod rozdzielczość ekranu i uruchomić w trybie zgodności z 95 ,98 lub dos jeżeli jest taka.Chyaba na czas pracy z programem trzeba będzie zainstalować polskie czcionki jeżeli program dosowy ich używa.
  • #3 2073502
    Dodge-dvb
    Poziom 12  
    Oczywiście sprawdzałem tryby zgodności.

W programie już po uruchomieniu ma dwa standardy polskich znaków: mazovia i latin II oczywiście obydwa są wyświetlane źle, bez polskich znaków. Może to ma coś z tym wspólnego? Żebym chociaż wiedział jakie pliki przenieść z polskiego xp do angielskiego zeby zadziałało...
  • REKLAMA
  • #4 2077101
    Dodge-dvb
    Poziom 12  
    Problem jest chyba ze sprzętem, na próbę zainstalowałem win xp pl i efekt ten sam (program po otwarciu w trybie pełnoekranowym rozciąga się w poziomie, a w pionie już nie - obraz jest na wysokość taki sam jak odpalony w oknie). Tak jak pisałem wczesniej tryb pełno ekranowy jest ale obraz wyświetlany jest spłaszczony.

Komputer ma zintegrowaną na płycie głównej kartę graficzną INTEL extreme graphics 82845.

Da się coś z tym zrobić?
  • #5 2077944
    ness
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam, spróbuj ALT+ENTER -zmniejszając do okna a następnie we właściwościach okna na stałe ustaw odpalanie "w oknie" i zapisz.
    Jeśli po ponownym uruchomieniu będzie ok, to znaczy ,że musisz odpalić program z pliku wsadowego w ,którym przed programem głównym musisz odpalić jakiś dosowy emulator polskich czcionek (np ogonky).
  • REKLAMA
  • #6 2082986
    Dodge-dvb
    Poziom 12  
    Nie pomaga.
  • REKLAMA
  • #8 2089516
    Dodge-dvb
    Poziom 12  
    @ness

Jest dokładnie tak jak napisałeś z tym ALT+ENTER.

Może można podmienić jakieś pliki zeby dobrze działało?
  • #9 2090636
    ness
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witaj, w pracy mam podobny problem ze starym programem fiskalnym, z mniejszym lub większym skutkiem udaje mi się go rozwiązać, ale z każdą wizytą serwisanta programu problem powraca;( albo nie ma polskich liter na drukarce ,albo na ekranie, czasami wyglądają dziwnie ale za to wydruki są ok, próbowałem szukac supportu ale z miernym skutkiem, najlepiej sprawdza się właśnie kombinacja klawiszy przy wejściu oraz przed zamknięciem okna DOS, inaczej problem powraca.Niestety nie umiem wyjaśnić dlaczego wewnętrzna windowsowa obsługa unicode dla programów dos tak się zachowuje, podczas gdy w trybie wyłączności przez chwilę działa poprawnie. (problem nie występuje u mnie pod 2000 i directem 8.1 z zainstalowanym wsadowo programem ogonki).
    Co do podmiany plików - nie wiem jakie pliki trzeba by było podmienić - pewnie biblioteki turbo paskala odpowiedziałne za unicode na którym pisany był soft, na takie ,które poprawnie współpracują z NT i ponownie kompilować program.Spróbuj tu : http://www.ogonki.agh.edu.pl/
    pozdrawiam.
  • #10 2092171
    Dodge-dvb
    Poziom 12  
    Dzięki, będę próbował coś wykombinować.
  • #11 2151528
    Yuppi
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Sprawdź czy we właściwościach skrótu w zakładce układ masz ustawione :
    rozmiar buforu ekranu szer. 80, wys. 25 , rozmiar okna szer.80, wys.25.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy uruchomienia programu DOS w trybie pełnoekranowym na angielskiej wersji Windows XP (korporacyjny Acer) oraz Windows 2000, gdzie znaki wyświetlane są spłaszczone i nie zajmują pełnej wysokości ekranu. Na polskiej wersji Windows XP program działa poprawnie. Próby podmiany plików systemowych (autoexec.nt, config.nt, ntdos.sys, ntio.sys, ntvdm.exe, redir.exe) z polskiej wersji nie przyniosły efektu. Podejrzenia padają na problem z kartą graficzną Intel Extreme Graphics 82845 zintegrowaną na płycie głównej, która nieprawidłowo rozciąga obraz w poziomie, ale nie w pionie. Proponowano zmianę czcionek, uruchamianie programu w trybie zgodności (Windows 95, 98, DOS), użycie kombinacji klawiszy ALT+ENTER do przełączania między trybem okienkowym a pełnoekranowym oraz ustawienie właściwości bufora ekranu i rozmiaru okna (80x25). Sugerowano także użycie emulatora DOS Box lub programów do obsługi polskich czcionek w DOS (np. ogonki). Problem może wynikać z niepełnej kompatybilności sterowników graficznych lub wewnętrznej obsługi Unicode w Windows dla aplikacji DOS, zwłaszcza przy zintegrowanej karcie Intel. Podmiana plików systemowych i próby kompilacji programu z poprawionymi bibliotekami Unicode były rozważane, ale bez jednoznacznego rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA