logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kalibracja Magnetofonu AIWA ADWX777: Generator Sinus, Oscyloskop, Multimetr, Napięcia, 1kHz

Adrian Żłobiński 09 Mar 2023 08:28 483 6
  • #1 20476901
    Adrian Żłobiński
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Potrzebuję pomocy w kalibracji magnetofonu AIWA ADWX777. Mam do dyspozycji generator sinus, oscyloskop analogowy, multimetr i instrukcję serwisową.

Proszę o pomoc w wykonaniu w miarę poprawnej kalibracji magnetofonu. Pierwsze moje pytanie to jaki rodzaj napięcia mam mierzyć. Amplitudę, napięcie miedzy-szczytowe, czy może wartość skuteczną?

Instrukcja serwisowa mówi, że napięcie 370 mV dla 1kHz odpowiada wskazaniu 0 na wskaźniku wysterowania. Po podaniu 370 mV (amplituda) wskaźnik pokazywał -3dB. Po podaniu ok 500mV (amplituda) wskaźnik pokazywał 0dB. Co by wskazywało, że chodzi o 370mV wartości skutecznej napięcia. W załączniku zamieściłem fragment instrukcji opisujący kalibrację.
    Załączniki:
    • Kalibracja Magnetofonu AIWA ADWX777: Generator Sinus, Oscyloskop, Multimetr, Napięcia, 1kHz AIWA_ADWX_777_Callibration.png (536.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20477041
    pierkwadrat
    Poziom 15  
    Ocena: 71
    Bez zestawu serwisowych kaset testowych nie masz po co do tego podchodzić.
  • #3 20477330
    Adrian Żłobiński
    Poziom 15  
    pierkwadrat napisał:
    Bez zestawu serwisowych kaset testowych nie masz po co do tego podchodzić.

Zakupiłem jakiś czas temu na allegro taśmy do kalibracji. Ale główny problem mam z kalibracją nagrywania.
  • Pomocny post
    #4 20477392
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Adrian Żłobiński napisał:
    Amplitudę, napięcie miedzy-szczytowe, czy może wartość skuteczną?

Mierniki są kalibrowane tak aby pokazywały wartość skuteczną dla sinusa tak więc byłoby absurdem podawać w instrukcjach wartości napięć inne niż skuteczne. Jeśli podaje się szczytowe lub międzyszczytowe, to jest to wyraźnie zaznaczone.
  • #5 20477484
    Adrian Żłobiński
    Poziom 15  
    SlawekKedra napisał:

Mierniki są kalibrowane tak aby pokazywały wartość skuteczną dla sinusa tak więc byłoby absurdem podawać w instrukcjach wartości napięć inne niż skuteczne. Jeśli podaje się szczytowe lub międzyszczytowe, to jest to wyraźnie zaznaczone.

No i teraz wszystko mi się zgadza. Dla napięcia Vsk = 370mV wskaźnik wysterowania pokazał 0dB. To jestem już na początku ścieżki. Teraz muszę poprawnie skalibrować poziom odczytu dolby. Mam taśmę z sygnałami:

- 333 Hz/ 0 dB / 250 nWb/m
    - 1 kHz / -3 dB / 250 nWb/m
    - poziom dolby 400 Hz / -3dB 200nWb / m

Którego nagrania użyć. Patrząc na skalę wskaźnika wysterowania widzę, że znaczek dolby jest na +3dB czyli użyta jest skala Philips.
    Czyli dla sygnału 0db dla 250nWb/m powinienem otrzymać na wyjściu wskazanie +4dB. Po przeliczeniu na wartości w mV wyszło mi, że na wyjściu powinienem mieć ok Vsk = 586 mV. Po ustawieniu takich wartości wskaźnik pokazał +3dB.

Powyższe wnioski oparłem na podstawie artykułu:

https://www.walkman-archive.com/articles/guide-excellent-recordings_05.html

Pora przejść do kolejnych ustawień. I tutaj mam kolejne pytanie. Czy faktycznie w krokach z instrukcji 6 i 7 dla napięcia Vsk = 35mV na wyjściu podczas nagrywania mam ustawić tak pr-ki by podczas odczytu nagranego materiału otrzymać napięcie na wyjściu Vsk=35mV +/- wartośći w dB podane w instrukcji, czy ma to być napięcie Vsk = 370mV +/- wartości w dB?
  • Pomocny post
    #6 20477921
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Adrian Żłobiński napisał:
    Czy faktycznie w krokach z instrukcji 6 i 7 dla napięcia Vsk = 35mV na wyjściu podczas nagrywania mam ustawić tak pr-ki by podczas odczytu nagranego materiału otrzymać napięcie na wyjściu Vsk=35mV +/- wartośći w dB podane w instrukcji

Tak, te +/- powinny być w stosunku do 35mV
  • #7 20478816
    Adrian Żłobiński
    Poziom 15  
    Dzisiaj jeszcze sprawdziłem azymut głowicy (bo wcześniej myślałem że jest ok). Ale jak się okazało. W lewej kieszeni było w miarę ok, to już w prawej (z opcją nagrywania) azymut był tak przestawiony, że sygnały L i P były ze sobą w przeciw-fazie. Dopiero po poprawnym ustawieniu azymutu i ponownej korekcji poziomu odczytu zabieram się za regulację charakterystyki częstotliwościowej i czułości nagrywania. Swoją drogą zaskoczony jestem, że mierzone mają być tak małe wartości napięcia ok. 35mV. W instrukcjach serwisowych od innych deków jak patrzyłem to pomiar jest robiony na poziomie 0VU czyli w moim przypadku 370mV.

Niemniej jednak poszukałem w internecie i znalazłem tylko dodatkowo informację, że odpowiednikiem taśmu TTA-600 lub TTA119K jest taśma TDK D z lat 80-tych. Taką też mam w swoich zasobach. Po kalibracji charakterystyki częstotliwościowej i czułości nagrywania wykonałem test. Finalnie jestem zadowolony. Magnetofon mogę poskładać i używać. Pora zabrać się za pozostałe sprzęty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w kalibracji magnetofonu AIWA ADWX777, dysponując generatorem sinus, oscyloskopem oraz multimetrem. Kluczowym zagadnieniem było ustalenie, jakie napięcie należy mierzyć, co wyjaśniono, że powinno to być napięcie skuteczne. Użytkownik zauważył, że przy napięciu 370 mV wskaźnik wysterowania pokazywał 0 dB, co potwierdziło poprawność pomiarów. W dalszej części dyskusji omawiano kalibrację poziomu odczytu Dolby oraz ustawienia azymutu głowicy, które były kluczowe dla uzyskania poprawnych sygnałów. Po dokonaniu niezbędnych regulacji, użytkownik był zadowolony z efektów kalibracji i mógł przystąpić do używania magnetofonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA