logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pomoc w zaplanowaniu sieci internetowej w istniejącym domu

hubertfly 09 Mar 2023 19:25 402 11
  • #1 20477984
    hubertfly
    Poziom 3  
    Witam,

Kupiłem piętrowy dom ze strychem w zabudowie bliźniaczej i niestety deweloper nie przemyślał zbyt dobrze umiejscowienia skrzynki na router do której dochodzi światłowód. Znajduje się ona w wiatrołapie w skrajnej części domu. Poza światłowodem, dochodzi tam tez kabel Ethernet z kamer i dwa kable ethernet cat 5e. Jeden z nich idzie do salonu na parterze, a drugi na strych.

Ekipa wykończeniowa na moją prośbę poprowadziła również dwa kable cat 5e z dwóch pokoi na strych, żeby je tam połączyć switchem z kablem idącym do skrzynki.

Teraz spawa wygląda tak, że chciałbym router TP-Link Archer ax73 umieścić w salonie na parterze i podłączyć do gniazdka Ethernet, które jest połączone ze skrzynką multimedialną w wiatrołapie, a w skrzynce wstawić switch, do którego będzie wchodził kabel z konwertera światłowodowego, z kamer i dwa ethernetowe (strych i salon).

Czy jest to optymalne rozwiązanie? Router z salonu daje odpowiedni sygnał na cały dom.

Problem jest tylko taki, że gdy podłączam konwerter od razu do routera, to daje on prędkość przez wifi rzędu 600Mbit/s.
    Natomiast jeśli pomiędzy znajdzie się switch TP-Link LS105G, to router daje już tylko max około 100Mbit/s
    Pomyślałem, że może trzeba dać inny switch zarządzalny, na przykład Ubiquiti USW-Flex-Mini 5 portów.
    Czy on da rade sprostać zadaniu, jak opisałem powyżej?
  • #2 20478085
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    hubertfly napisał:
    jeśli pomiędzy znajdzie się switch TP-Link LS105G, to router daje już tylko max około 100Mbit/s

Switch jest Gigabitowy - jeśli nie jest popsuty to raczej powodem jest któryś kabel LAN.
  • #3 20478090
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    artaa napisał:
    hubertfly napisał:
    jeśli pomiędzy znajdzie się switch TP-Link LS105G, to router daje już tylko max około 100Mbit/s

Switch jest Gigabitowy - jeśli nie jest popsuty to raczej powodem jest któryś kabel LAN.

Albo kolejność i jakoś zaciśniętych wtyczek RJ45 co bardzo często się zdarza.
  • #4 20478161
    hubertfly
    Poziom 3  
    No właśnie problem w tym, że ten sam kabel używałem, żeby podłączyć router bezpośrednio do konwertera i na nim router dawał 600+ Mbit/s. Dopiero po podłączeniu switcha przed routerem mam 100Mbit/s max. Stąd musi to być wina Switcha.
  • #5 20478202
    artaa
    Poziom 43  
    Jak możesz to zwrot, jak nie to gwarancja.

Ale wpierw przetestuj u kogoś ten switch.
  • #6 20478212
    hubertfly
    Poziom 3  
    Sprawdzę u kogoś.

A czy ma znaczenie do którego portu w switchu podłącze kabel z konwertera?
    I czy później ze switcha normalnie wpinam do portu WAN w routerze?
  • Pomocny post
    #7 20478221
    artaa
    Poziom 43  
    Hmm

to ma być tak:
    ONT światłowodu - WAN routera - LAN routera - Switch - reszta kabli LAN do gniazd i urządzeń
  • #8 20478226
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    Ze switcha do portu WAN???
  • #9 20478232
    hubertfly
    Poziom 3  
    No na początku napisałem co chciałem zrobić, tzn. w skrzynce multimedialnej mieć switch i z niego podpiąć się do routera
  • #11 20478725
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5338
    @hubertfly
    artaa napisał:
    to ma być tak:
    ONT światłowodu - WAN routera - LAN routera - Switch - reszta kabli LAN do gniazd i urządzeń

Tylko tak zadziała.
    Problem taki, że skoro dasz router gdzieś w domu, to nie tylko musisz do niego przyjść sygnałem z ONT, ale sygnał internetowy musi z routera wrócić do skrzynki, by go dalej switchem podzielić - karkołomne działanie!
    Czy nie lepiej by było: w tej skrzynce z ONT dać też router, sygnałem z netem pójść do switcha i dopiero schodzić do pozostałych pomieszczeń i tam ewentualnie dla wifi i LAN dać albo kolejnego switcha, albo dla wifi lokalny AP?
  • #12 20478804
    hubertfly
    Poziom 3  
    Mimo wszystko najbardziej optymalnym u mnie rozwiązaniem będzie pociągnięcie 2x ethernet do miejsca gdzie będzie router, żeby tam go jednym połączyć i drugim wrócić do switcha
    Dzięki!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje optymalizację sieci internetowej w nowym domu, gdzie router TP-Link Archer AX73 ma być umieszczony w salonie, a sygnał ma być przesyłany przez switch z kabli Ethernet. W trakcie dyskusji pojawiły się problemy z prędkością połączenia, które spadły do 100 Mbit/s po dodaniu switcha. Użytkownicy sugerują sprawdzenie switcha oraz poprawne podłączenie kabli, wskazując, że router powinien być podłączony bezpośrednio do ONT, a switch powinien rozdzielać sygnał do innych urządzeń. Ostatecznie, użytkownik planuje pociągnięcie dwóch kabli Ethernet do miejsca, gdzie będzie router, aby zapewnić optymalne połączenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA