logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprawić prędkość internetu światłowodowego na piętrze? Router na parterze

jdawid232 24 Lip 2024 18:37 1059 46
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawić zasięg i prędkość internetu na piętrze, gdy router światłowodowy stoi na parterze?

Najlepiej poprowadzić kabel Ethernet/LAN z routera na parterze na piętro i postawić tam drugi punkt dostępowy albo drugi router ustawiony w trybie AP — to da pełną prędkość, a nie 10 Mb/s [#21166472][#21166942][#21167817] Bezprzewodowy repeater lub pojedynczy „mesh” bez kabla nie rozwiąże problemu, bo po przejściu przez strop i ściany sygnał i tak mocno spada [#21166504][#21167776] Jeśli chcesz użyć systemu mesh, sens ma tylko wariant z Ethernet backhaul, czyli połączeniem między punktami po kablu [#21167089] W praktyce można wykorzystać np. posiadany TP-Link Archer A6 jako AP — po podłączeniu kabla i ustawieniu go jako AP użytkownik uzyskał na piętrze wyraźnie lepsze wyniki, rzędu 130/150/190 Mb/s w pokojach [#21167817][#21167830] Autor wątku potwierdził, że po przewierceniu i poprowadzeniu kabla na piętro problem został rozwiązany [#21168144]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 21166418
    jdawid232
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z internetem światłowód w domu. Router znajduje się na parterze i osiąga prędkość do 300 mbps, natomiast na piętrze do 10 mbps.
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
  • #2 21166472
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Przeciągnąć przewód ethernetowy na piętro od routera i postawić drugi AP.
  • #3 21166499
    jdawid232
    Poziom 4  
    A jakieś rozwiązanie bezprzewodowe?
  • #4 21166504
    hindoos
    Poziom 36  
    Nie będzie skuteczne jeśli już teraz masz mocny spadek osiągów "po drugiej stronie stropu".
  • #5 21166515
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Mamy tu setki takich tematów, wystarczy przejrzeć...

i położyć kabel LAN - zawsze się da. ;-)
  • #6 21166525
    hindoos
    Poziom 36  
    artaa napisał:
    zawsze się da

Chociaż czasem trzeba innowacyjnie podejść do tematu :P Miesiąc temu zmieniła się u mnie lokalizacja routera właśnie ze względu na światłowód i urządzenie wylądowało w niedawno remontowanym salonie. I jak tu teraz szpecić ściany korytkami albo się wkuwać? Pomyślałem, pomierzyłem i zamiast do góry... to poszedłem w dół, do piwnicy, stamtąd na zewnątrz budynku, wzdłuż rynny dwa poziomy w górę i krawędzią balkonu do ściany gdzie po drugiej stronie jest już nowe gniazdko do którego mogę się wpiąć i korzystać z pełnej prędkości do routera :)
    Także osobiście naprawdę polecam zamiast półśrodków w postaci repeaterów czy innych cudów.
  • #7 21166526
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    jdawid232 napisał:

Jest sposób, ale wymaga sporo nauki i to kosztownej, ale działa i już niejedna osoba na forum z tego rozwiązania korzystała. Nazywa się to "Wi-Fi PRZEWODOWE". Żeby mieć takie Wi-Fi przewodowe, należy:

1. Wydać około półtora tysiąca na marketingowy scam pod nazwą "najlepszy MESH".
    2. Po zdobyciu tej wiedzy człowiek już wie, że za 1500 zł nie kupi porządnego MESH.
    3. Należy kupić zestaw Wi-Fi 6E (lub nawet Wi-Fi 7) za ponad trzy a nawet więcej tysięcy złotych.
    4. Po zamontowaniu użytkownik zyskuje bezcenną wiedzę z fizyki (propagacja fal radiowych), techniki i inżynierii (stopień modulacji i jego wpływ na BER) oraz z marketingu (że od jakiegoś czasu 99,9% obecnych wyników wyszukiwania w Google na jakikolwiek temat to zwykły, obrzydliwy SCAM). Uzyskuje też odpowiednie umiejętności oraz tworzy się jasność umysłu w kwestii wykorzystania konstrukcji budynku by w góra kilka godzin położyć przewód za góra 100 zł do dowolnego zakątka domu.
    Potem już będziesz miał odpowiednią wiedzę,
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 21166568
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    jdawid232 napisał:

Uzupełniając post powyżej - bezprzewodowo działa OK ale tylko 30 lutego...
  • #9 21166629
    IC_Current
    Jeszcze jedno. Można użyć KABLA BEZPRZEWODOWEGO.
    https://elektrykapradnietyka.com/18841/kabel-bezprzewodowy/kabel-bezprzewodowy/
    https://dailyweb.pl/no-czesc-przyszlosci-bezp...-kabel-staje-sie-faktem-green-cell-pionierem/

A tak już na serio.
    @autor
    Nie masz tam czasem przewodów antenowych typu RG6 lub RG59 rozprowadzonych po domu? Bo wtedy można by kupić w USA używane tam przez kablówki zestawy MoCA. Taki zestaw za circa 200 USD zapewni połączenie gigabitowe.

Jeszcze inne rozwiązanie to adaptery PLC, też w SPRZYJAJĄCYCH warunkach powyżej 50Mbps może by się udało uzyskać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21166650
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21166747
    IC_Current
    Erbit napisał:
    który "myśli o monitoring i internecie bo właśnie wykończył nowy dom

Eee tam. Nie każdy jest profesjonalistą i na wszystkim się w domu nie zna. Ale.... Był temat, że klient prosił o zrobienie "Internetu" w firmie. "Tylko niech pan szybko przyjdzie, bo jutro stolarz kończy meble składać i trzeba ten internet by zrobić i komputery podłączyć". Całe piętro, kilka biur dla kilkunastu pracowników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 21166748
    m.jastrzebski
    Ocena: 864
    jdawid232 napisał:

Zburzyć strop i ściany, nie będzie miało co sygnału radiowego tłumić.
  • #13 21166749
    hindoos
    Poziom 36  
    Bo człowiek nie myśli o czymś czego na ten moment nie potrzebuje. Fachowcy też nic takiego nie zaproponują, bo i po co? Dla nich to dodatkowa robota a wszyscy się spieszą. A na dobrą sprawę najlepiej byłoby po prostu jak w biurach pociągnąć wzdłuż i wszerz domu kanały kablowe wraz z szybem między poziomami. Tylko kto coś takiego robi jak się buduje? O adaptacji 50-letnich budynków nawet nie wspominam. Pod tym względem łatwiej mają Amerykanie z ich domami z płyty wiorowej. Zawsze można pod domem pociągnąć przewody i wyjść sobie przez ścianę w dowolne miejsce domu. A jak się mieszka w strefie tornad to raz na jakiś czas można zmienić nawet układ pomieszczeń :p
    Ja nie sądziłem że się doczekam światłowodu.
  • #14 21166756
    m.jastrzebski
    hindoos napisał:
    Bo człowiek nie myśli o czymś czego na ten moment nie potrzebuje. Fachowcy też nic takiego nie zaproponują, bo i po co?.
    po co? Nie wiem, może żeby zarobić? Czy kladziez akretke czy kabel energetyczny zarobek podobny.
  • #15 21166780
    IC_Current
    hindoos napisał:
    Fachowcy też nic takiego nie zaproponują

No nie zgodzę się. Fachowcy na pewno zaproponują, nawet będą przekonywać klienta, który często myśli "po co starodawne, dziadowskie kable, jak teraz takie nowoczesne WiFI jest a nawet MESH sobie kupię"
    Natomiast jak remont robią "fachowcy", albo "złote rączki" biegłe w stawianiu kibla, flizowaniu, ciągnięciu druta, i ogólnie potrafiący "dobrze zrobić" gospodyni, to czasem o czymś "zapomną" w tym nawale pracy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 21166793
    hindoos
    Poziom 36  
    Widać mamy do czynienia z innymi fachowcami. Ci którzy pracują u mnie są tak zawaleni robotą, że wchodzą spóźnieni (bo poprzednia robota się przeciągnęła) i wychodzą spóźnieni (bo zawsze coś wyniknie niespotykanego jak to w starym budynku). To nie ekipa naciągaczy co patrzy jak tu skroić jeszcze klienta albo się leni jak im się na ręce nie patrzy. Ale zdaję sobie sprawę że to ewenement.
  • #17 21166877
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21166916
    hindoos
    Poziom 36  
    Erbit napisał:
    Sieć "internetowa" to dziś taka sama podstawa jak sieć elektryczna a elektryk to nie fachowiec od sieci internetowej (choć wielu elektrykom wydaje się, że nimi są).

O, to to to! Malowanie ścian i sufit podwieszany nie robili u mnie elektryk ani sieciowiec.

Erbit napisał:
    Jakoś w pokoju nie potrzebujesz gniazdka elektrycznego w każdym narożniku każdego pokoju - to po co je tam montujesz

No właśnie nie montuję, są tam gdzie ich obecność ma sens. Z tego właśnie powodu za tv mam poczwórne gniazdo a w innych miejscach co najwyżej podwójne. Tam gdzie wcześniej nie musiałem przez 20 lat ciągnąć przedłużacza gniazd dalej nie ma bo nie widzę w tym sensu. No ale każdy robi po swojemu :)
  • #19 21166934
    m.jastrzebski
    hindoos napisał:
    Fachowcy też nic takiego nie zaproponują, bo i po co? Dla nich to dodatkowa robota a wszyscy się spieszą.

W sumie jak się spiesza mogliby zrobić kable tylko do gniazdek, bez kabli do oświetlenia. Lampkę se pań postawisz albo świeczkę zapalisz. Na 2024 to podobny babol jak "zapomniec" zrobić skrętki.
  • #20 21166938
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 21166939
    jdawid232
    Poziom 4  
    >>21166504 teraz centralnie pokój na piętrze centralnie nad routerem ma internet
    I myślałem, żeby zakupić np. router mesh TP-Link Deco M4 i podłączyć w pokoju na piętrze.
  • #22 21166941
    m.jastrzebski
    jdawid232 napisał:
    >>21166504 teraz centralnie pokój na piętrze centralnie nad routerem ma internet
    I myślałem żeby zakupić np router mesh tplink deco m4 i podłączyć w pokoju na piętrze.

A jaka prędkość w tym pokoju masz?
  • #23 21166942
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21166963
    hindoos
    Poziom 36  
    Erbit napisał:
    Właśnie do tego zmierzałem - do inwestora czyli do Ciebie

To prawda, ale nie jestem alfą ani omegą i nie jest nią też "typowy Kowalski inwestor" który chce odświeżyć pokój.
    Erbit napisał:
    Powinieneś zgłosić się do fachowca "sieciowca".

I nie tylko do niego! W końcu jak robimy ściany to też przydałby się parkieciarz do podłogi. No i architekt wnętrz powinien zaproponować nowy, optymalny układ pomieszczenia. Projektant oświetlenia powinien dobrać nowe, właściwe oprawy oświetleniowe, zgodnie z normami i zastosowaniem. Stolarz powinien wykonać nowe meble zgodnie z wytycznymi ww. Elektryk powinien położyć nowe przewody, najlepiej z zapasem bo plany mogą się zmienić. Sieciowiec zaplanować przewody komunikacyjne, a ekipa HVAC zamontować instalację pod klimatyzator. Ale w sumie nie wiadomo jaki więc kilka. A na koniec oczywiście przychodzi różdżkarz żeby zebrać złą energię, ksiądz żeby poświęcić pomieszczenie a zaraz za nimi czeka w kolejce doradca kredytowy na sfinansowanie tego wszystkiego bo prawdopodobnie trzeba będzie hipotekę założyć na odmalowanie tego jednego pomieszczenia ;)

No ale żarty żartami, każdy wie jak jest. Nie można popadać w skrajności.

Tymczasem wracajmy do konkretnego problemu autora :)
  • #25 21166981
    IC_Current
    hindoos napisał:
    No i architekt wnętrz powinien zaproponować nowy, optymalny układ pomieszczenia. Projektant oświetlenia powinien dobrać nowe, właściwe oprawy oświetleniowe

To nie jest dobry przykład ani porównanie. Mając nieoptymalny układ pomieszczeń, albo oprawy o nieprawidłowym RA, będziesz czuł ewentualnie niewielki dyskomfort. Nie mając gniazdek elektrycznych i jakichkolwiek opraw, będziesz siedział w ciemności. Obecnie instalacja teleinformatyczna jest takim samym i tak samo potrzebnym elementem jak instalacja elektryczna. Nie mając dobrze zrobionej instalacji telko po prostu nie skorzystasz z dostępu do Internetu. U mnie w domu rodzinnym, w każdym pokoju było dokładnie jedno gniazdko a w pomieszczeniach technicznych zero gniazdek i nawet lampy nie bylo. W latach osiemdziesiątych było to ok (podobno dziadek nieźle musiał się nakombinować, żeby nawet tyle przewodów udało się "załatwić"). Jak chodziłem do technikum, to zrobiłem całą, nową instalację elektryczną i ... w każdym pokoju po dwa gniazdka Ethernet. Dwadzieścia lat temu znajomi oraz "starzy elektrycy fachowcy" pukali się po głowie i wyśmiewali. Teraz jest światłowód a brat i rodzice nie zastanawiają się, do którego kąta domu z laptopem się udać, żeby "WiFi dobrze łapało".

Właśnie teraz jest analogiczna sytuacja w telko jak z elektryką w latach osiemdziesiątych- po co gniazdka, po co lampy (AP), po co sieciowiec? Wystarczy przecież "mocny router".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 21166986
    jdawid232
    Poziom 4  
    >>21166941 różna skoki ponad 200
  • #27 21166993
    hindoos
    Poziom 36  
    IC_Current napisał:
    Nie mając gniazdek elektrycznych i jakichkolwiek opraw, będziesz siedział w ciemności

Nie popadajmy w skrajności. Lampkę podłącze sobie na przedłużaczu tak jak złapie WiFi z repeatera.

jdawid232 napisał:
    różna skoki ponad 200

Tzn jakie skoki? Może masz tam coś co zakłóca sygnał? Pokaz screen z inSSIDera
  • #28 21167000
    jdawid232
    Poziom 4  
    >>21166993 po pracy jak będę w domu sprawdzę dokładnie i podeślę
  • #29 21167016
    IC_Current
    hindoos napisał:
    Nie popadajmy w skrajności. Lampkę podłącze sobie na przedłużaczu tak jak złapie WiFi z repeatera.

Nie. Lampkę sobie podłączysz na przedłużaczu sąsiedniego pokoju i będzie świeciła dokładnie tak samo jak zawieszona na suficie.
    Użycie repeatera obetnie transfery ZAWSZE minimum o połowę a realnie do kilkunastu- kilkudziesięciu procent. Oczywiście o ile będzie działało, bo na samej Elektrodzie połowa tematów to "Nie działa radio LTE i jaki router do LTE" a kolejne 40% tematów to "nie działa radio WiFi I jaki mocny router do WiFi". Cała reszta "coś nie działa" to może 10% tematów.
    No i oczywiście porównanie do lampy powinno być takie - nie mam lampy w magazynku, to sobie podłącze na przedluzce z pokoju obok. Nie mam gniazdka w Ethernet w pokoju, to sobie podłącze AP ... do routera na strychu trzy kondygnacje dalej przewodem po schodach i korytarzu ... bo przecież w pokoju obok też gniazdka Ethernet nie mam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #30 21167031
    hindoos
    Poziom 36  
    Nie muszę mieć gniazdka ethernetowego w pomieszczeniu w którym jestem jeśli AP będzie w sąsiednim pomieszczeniu. Albo dwa pomieszczenia dalej. Tym bardziej jeśli używam internetu na telefonie czy tablecie którego "po kablu" i tak nie podłączę.
    I nie neguję spadku jakości i transferu przez repeater, z różnym skutkiem korzystałem z nich i u siebie i u znajomych, ale twierdzenie
    IC_Current napisał:
    po prostu nie skorzystasz z dostępu do Internetu

jest zwyczajnie nieprawdą. Po prostu będzie to bardzo niewygodne - tak jak autor ma w tej chwili.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z niską prędkością internetu światłowodowego na piętrze, gdzie prędkość wynosiła tylko 10 Mbps, podczas gdy na parterze osiągała do 300 Mbps. W odpowiedziach zaproponowano kilka rozwiązań, w tym przeciągnięcie kabla Ethernet na piętro i zainstalowanie drugiego punktu dostępowego (AP). Użytkownik pytał o bezprzewodowe opcje, jednak większość odpowiedzi wskazywała na niską skuteczność repeaterów w przypadku dużych spadków sygnału. W końcu użytkownik zdecydował się na przewiercenie i poprowadzenie kabla, co pozwoliło na podłączenie routera TP-Link Archer A6 AC1200 na piętrze, co znacznie poprawiło prędkość internetu do 130-190 Mbps.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA