logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Makita GA5030R - palący się łącznik przy 15-minutowej pracy i profilu 2mm - czy to normalne?

Lecsloka 10 Mar 2023 11:31 861 9
REKLAMA
  • #1 20479046
    Lecsloka
    Poziom 7  

Dzień dobry.
    Wspomniana Makita, zakupiona w sierpniu 2022 (w zasadzie dwie, jedna w LM, a druga u sprzedawcy prywatnego) palą się regularnie.
    Pali się łącznik. Siwy dym leci z otworów wentylacyjnych, słychać skwierczenie i czuć swąd palonego plastiku. Nie pali się jak nią pracuję, pali się w stanie spoczynku!
    Pytanie czy znacie takie przypadki? Czy u Was, jako użytkowników zdarzają się takie?
    Nadmienię, że nie robię cięzkich prac szlifierskich non stop 8 czy nawet kilka godzin. Szlifierka ta jest mała poręczna i służy mi do wygładzania szlifu spoin, które szlifuję inną szlifierką (zresztą Celmą, też 700 W, z LM, z którą się nic nie dzieje - taka dygresja) i używam do tego tarczy na rzep z papierem ściernym, dosłownie lizanie jakieś może 15 min i zmieniam sprzęt. Czasem przetnę profil o ściance 2mm.

Serwis, sklep "odpalantowują" mój problem twierdząc, że:
    - muszę przeciążać;
    - przedłużać pracę;
    - nie dawać odpoczywać pomiędzy cyklami pracy i że będą naprawiać dopóki będzie się im opłacać (póki co wymieniają na gwarancji każdą z nich już trzy razy od sierpnia 2022).

Używałem Hitachi (czeka na remont) też najsłabsza, mam wspomnianą Celmę - nic się z nimi nie dzieje.
    Nie zażynam sprzętu, nie cisnę do zatrzymania - nie szlifuję czołgu, czy spoin konstrukcji stalowych.
    Trochę emocjonalnie ale mierzi mnie już ten temat, dlatego zdecydowałem się napisać i zapytać czy mieliści podobne przypadki.
    Poniżej filmik z YT potwierdzający, że ta część ulega awarii.

https://youtu.be/uKhpmiX4tjU

Pozdrawiam
    Leszek

P.S.
    Dodałem filmik obrazujący to co opisuję. Widać tarczę na rzep z papierem ściernym. Aha, proponuję oglądać z dźwiękiem.
  • REKLAMA
  • #2 20479157
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3288
    Miałem taki przypadek z Makitą 9555HN. Pierwsza wizyta spalony wyłącznik. Wymiana i oddanie klientowi. Wróciła dość szybko do tygodnia. Problemem okazała się obudowa wyłącznika która trzeba założyć na nowy wyłącznik. Była nadpalona i widocznie łapała łuk przy rozłączaniu przez wyłącznik (nadpalenia z okopceniem/zwęgleniem). Efekt jak opisany przez ciebie po wyłączeniu co jakiś czas paliła się przez chwile. Po założeniu jeszcze raz nowego wyłącznika i wyskrobaniu obudowy (do świeżego tworzywa) awaria już się nie powtórzyła.
  • #3 20479199
    Lecsloka
    Poziom 7  
    Dzięki za odpowiedź.
    Może i w tym przypadku serwis na to wpadnie, ... w końcu.
    Czy Twoja Makita miała już włącznik z funkcją antyrestart? Podobno w poprzednich tego problemu nie było.

Obawiam się, że wyprodukowali i opatentowali wadliwy włącznik i do końca gwarancji będą go wymieniać, albo, jak powiedziano mi w serwisie w Bielsku - Białej "do kiedy będzie nam się opłacać" (cytat).
  • REKLAMA
  • #4 20479207
    sigwa18
    Poziom 43  
    Anty restart mają przeważnie te które mają powolny rozruch. U mnie był zwykły wyłącznik mechaniczny bez takich bajerów.
  • REKLAMA
  • #5 20480381
    Lecsloka
    Poziom 7  
    Tak, ma też powolny rozruch. Podobno przepisy unijne.
  • #6 20484627
    Lecsloka
    Poziom 7  
    Pytanie co robić z tym, a co można w ogóle z tym problemem robić?
  • #7 20484685
    sigwa18
    Poziom 43  
    No ja tak jak pisałem wymieniłem wyłącznik na nowy oraz wyczyściłem/wyskrobałem jego obudowę. Na razie problem zniknął.
  • REKLAMA
  • #8 20484718
    Lecsloka
    Poziom 7  
    Rozumiem. Być może skuszę się jeszcze na gwarancji wymienić łącznik na bez antystartu. Tylko czy takie są?
  • Pomocny post
    #9 20484813
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ja kupowałem bez wolnostartu.
  • #10 20835337
    Lecsloka
    Poziom 7  
    Dziękuję za wszystkie komentarze i porady.
    Póki co szlifierki są na gwarancjom dalej się palą.
    Po gwarancji zastosuję się do wskazówek z wyskrobaniem zwęglenia.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z szlifierką Makita GA5030R, która regularnie pali łącznik po 15 minutach pracy, emitując dym i zapach spalonego plastiku, nawet w stanie spoczynku. Inni użytkownicy dzielą się podobnymi doświadczeniami, sugerując, że problem może wynikać z nadpalenia obudowy wyłącznika, co prowadzi do łuku elektrycznego. Wskazują na konieczność wymiany wyłącznika oraz czyszczenia jego obudowy. Pojawia się również kwestia włączników z funkcją antyrestartu, które mogą być bardziej niezawodne. Użytkownik planuje wymienić łącznik na model bez funkcji antyrestartu po zakończeniu gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA