logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z zawieszaniem się gier AC Freedom Cry, AC Rogue, Far Cry 3 na GTX 1080Ti Strix

Furion23 11 Mar 2023 09:44 519 11
REKLAMA
  • #1 20480492
    Furion23
    Poziom 4  
    Cześć, powoli tracę cierpliwość, zakupiłem na Steam Ac Freedom Cry, Ac Rogue oraz Far Cry 3, każda z wymienionych gier po dosłownie kilku minutach zawiesza się oraz nie ma możliwości wyłączenia ich poprzez menedżer zadań, sterowniki karty najnowsze, Windows zaktualizowany, nakładki na Steam oraz Ubisoft Connect wyłączone, msi afterburner wyłączone, temperatury w normie, brak jakiegokolwiek komunikatu przy crashu. Tylko w tych grach jest problem, karta to GTX 1080Ti Strix z trochę gorszym procesorem i5 (jestem w trakcie ulepszania PC), miał ktoś podobny problem ?
  • REKLAMA
  • #2 20480646
    Adrianooo3
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Spróbuj zainstalować starszy sterownik do karty graficznej i sprawdź wyżej wymienione gry, być może nowy sterownik powoduje kłopot.
    Daj znać czy pomogło ?
  • #3 20480677
    Furion23
    Poziom 4  
    Wgrać poprzednie sterowniki czy np sprzed roku czy więcej? Za godzinkę siądę do komputera i będę dawał znać :)
  • REKLAMA
  • #4 20480870
    Adrianooo3
    Poziom 11  
    Np sprzed roku , miesiąca
  • REKLAMA
  • #5 20481890
    Furion23
    Poziom 4  
    Instalowanie starszych sterowników nie przyniosło żadnych efektów. Zdecydowałem się po raz kolejny na format, nie chce chwalić dnia przed zachodem słońca, ale udało mi się zagrać całe 15 minut na maksymalnych ustawieniach. Zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony nvidii bez geforce experience i wszystkich innych aplikacji jakie miałem wcześniej przed formatem. Powoli będę instalował potrzebne mi aplikacje i zobaczę co się będzie działo, mam nadzieje, że problem zażegnany :)
  • #6 20481920
    Adrianooo3
    Poziom 11  
    Oby się udało czasem może to wynikać z problemów związanych z składnikami systemu , aktualizacje , czy to poprawki czy inne które mają wpływ na działanie . Fajnie jeśli dasz znać czy Twoj sposób zadziałał może komuś on zaoszczędzi stracony czas. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 20481952
    Furion23
    Poziom 4  
    Niestety radość zbyt długo nie potrwała, znów problem wrócił. Szczerze mówiąc kończą mi się pomysły, odpalałem również benchmark karty graficznej żeby wykluczyć jej zepsucie, nic nie wywaliło oraz pokazywało 73 stopnie. Dziwi mnie fakt, że nie wywala wszystkich gier, a tylko niektóre. Chodzi mi po głowie ostatni pomysł żeby zamienić zasilacz, który u mnie jest jakimś no-name 700w na spc 650w, który mam pod ręką, jeśli to nie pomoże to oddam komputer do kogoś kto się lepiej na tym zna. Liczę, że może ktoś jeszcze się odezwie na forum, Pozdrawiam :)
  • #8 20483569
    Adrianooo3
    Poziom 11  
    Sprawdź proszę na czy masz Directx 11 czy 12 ( odinstaluj i zainstaluj ponownie).
    Robiłeś OC karty , może przegiąłeś ?Przywróć jej ustw. fabryczne. Jeżeli masz procek z integrą sprawdź czy problem pojawi się również przy korzystaniu z zintegrowanej grafiki. Jeśli tak to wykluczałoby problem z kartą graficzną
  • #9 20483703
    Furion23
    Poziom 4  
    Karty wcale nie podkręcałem. Słuchajcie, jestem na 99% przekonany, że winny jest DirectX. Kolejną grą, która nie chciała działać był Dying Light 1, nie odpalała się wcale albo wywalało po załadowaniu tak samo jak wyżej wspomniane gry, Far Cry zaczął działać sam z siebie, a Dying Light dopiero po wpisaniu komendy -DX11 na steam (grałem ponad godzinę i jak ręką odjął), co do Assassina to przy wpisaniu DX12 w ustawieniach gra stała się dużo płynniejsza, ale nadal występuje ten sam problem. Jutro będę walczył dalej :)
  • #10 20483709
    Adrianooo3
    Poziom 11  
    Super , że się powoli wyjaśnia i mamy te same tropy odnośnie DX
  • #11 20483719
    Furion23
    Poziom 4  
    Warto też zaznaczyć, że pierwsza gra która mi nie działała po zmianie karty to Dead by Daylight, oczytałem się wiele postów na różnych forach i fb, że spora część osób miała taki sam problem co ja, nie ważne czy były to nowe RTX czy też GTX serii 10. Dopiero po wpisaniu komend na Steam -DX12 -opengl4 gra zaczynała normalnie działać i stąd moje przypuszczenia co do DirectX w tych grach, które wymieniałem. Może ktoś natrafi na mój post z takim samym problemem bo już kilka osób na fb mi dziękowało ;)
  • #12 20489142
    Furion23
    Poziom 4  
    Witam ponownie, problem nie leżał w DirectX. Stety lub niestety znalazłem przyczynę, dopiero na takich ustawieniach w msi afterburner nie wyrzuca gier. Czy to oznacza, że karta jest uszkodzona? Nie zauważyłem spadku wydajności. Problem z zawieszaniem się gier AC Freedom Cry, AC Rogue, Far Cry 3 na GTX 1080Ti Strix

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z zawieszaniem się gier Assassin's Creed Freedom Cry, Assassin's Creed Rogue oraz Far Cry 3 na karcie graficznej GTX 1080Ti Strix. Pomimo aktualizacji sterowników i systemu Windows, gry zawieszają się po kilku minutach, a użytkownik nie może ich zamknąć przez menedżer zadań. Proponowane rozwiązania obejmowały instalację starszych sterowników, co nie przyniosło efektów. Po formacie komputera udało się zagrać przez 15 minut, ale problem powrócił. Użytkownik podejrzewał DirectX jako przyczynę, co potwierdziło się w przypadku innych gier, które zaczęły działać po wpisaniu odpowiednich komend w Steam. Ostatecznie, problem okazał się związany z ustawieniami w MSI Afterburner, co sugeruje, że karta graficzna może być uszkodzona, mimo braku zauważalnych spadków wydajności.
REKLAMA