logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - Zawieszanie (zamykanie) się gier w Windows 10 po około 5 minutach

TyPeczek 07 Gru 2016 08:01 4905 9
REKLAMA
  • #1 16110196
    TyPeczek
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Witam,
    Mój problem jest taki, że w Windowsie 10 po około 5 minutach grania, pojawia się komunikat o błędzie (który nie jest identyfikowany) i gra się zamyka. Dzieje się tak ze wszystkimi grami. Wydaje mi się, że to raczej nie jest problem ze sprzętem, bo Windows dalej śmiga bez problemu, dodam, że gra przez te 5 minut się nie zacina i gra się płynnie. Mój komputer to laptop DELL INSPIRON 5458 i5-5200. Jedna z gier to Far Cry 3 Blood Dragon.
  • REKLAMA
  • #2 16110231
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    TyPeczek napisał:
    pojawia się komunikat o błędzie

Jak brzmi ten komunikat?
    Masz jego screena, zdjęcie?

TyPeczek napisał:
    Jedna z gier to Far Cry 3 Blood Dragon.

Czy gra jest oryginalna?
  • REKLAMA
  • #3 16110243
    TyPeczek
    Poziom 23  
    RADU23 napisał:
    TyPeczek napisał:
    Jedna z gier to Far Cry 3 Blood Dragon.

Czy gra jest oryginalna?

Ściągnięta z serwera UBISOFT w ramach promocji na 30 lecie istnienia tej firmy.

RADU23 napisał:
    Jak brzmi ten komunikat?
    Masz jego screena, zdjęcie?

Screena nie mam, bo w pracy jestem. Ale to jest ten standardowy tekst, coś typu: "Program został zamknięty z powodu błędu. Trwa wyszukiwanie / analiza".
  • #4 16110267
    RADU23
    TyPeczek napisał:
    "Program został zamknięty z powodu błędu. Trwa wyszukiwanie / analiza".

I tam po kliknięciu małej strzałki, pokarze się istotny kod błędu.
    TyPeczek napisał:
    Ściągnięta z serwera UBISOFT w ramach promocji na 30 lecie istnienia tej firmy.

Fakt, słyszałem o tym że jest taka możliwość, trzeba by to zweryfikować czy być może problem nie leży właśnie w samej grze.
    TyPeczek napisał:
    Dzieje się tak ze wszystkimi grami.

Inne gry z którymi masz problem, również są pobierane z tych samych serwerów?
  • REKLAMA
  • #5 16110313
    TyPeczek
    Poziom 23  
    RADU23 napisał:
    Dzieje się tak ze wszystkimi grami.

Inne gry z którymi masz problem, również są pobierane z tych samych serwerów?

Nie, właśnie.

RADU23 napisał:
    I tam po kliknięciu małej strzałki, pokarze się istotny kod błędu.

Przyznam, że nie rzuciło mi się to w oczy. Odpalę grę po południu i spróbuję ten kod uzyskać.

EDIT
    Jestem ponownie. Kodu nie da się odczytać z komunikatu, ale mam screena owego. Windows 10 - Zawieszanie (zamykanie) się gier w Windows 10 po około 5 minutach Windows 10 - Zawieszanie (zamykanie) się gier w Windows 10 po około 5 minutach

Posty scaliłem.
    Proszę byś w przypadku dodawania informacji, gdy nikt jeszcze nie zamieścił odpowiedzi, używał przycisku "zmień", nie publikując postu pod postem.
    RADU23
  • REKLAMA
  • #6 16111816
    RADU23
    Jeśli wszystkie gry wyłączają się po 5 minutach, to faktycznie sytuacja jest dziwna.

Zamieść SMART dysku z CDI =>
    http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
    Zamieść screena z HWiNFO z zakładki "sensors" =>
    http://www.hwinfo.com/download.php
    Wykonaj test pamięci RAM bootowalnym Memtest'em =>
    http://www.memtest.org/
    (3 przejścia programu). Po zakończeniu, zrób zdjęcie i zamieść tutaj.

Trzeba wykluczyć hardware.

A jeszcze jedno, czy gdy grasz w oryginalną grę (taką z płyty), to również wywala ją z komunikatem błędu?
  • #7 16113350
    TyPeczek
    Poziom 23  
    Scan CDI w załączniku.
    Scan HW w załączniku Windows 10 - Zawieszanie (zamykanie) się gier w Windows 10 po około 5 minutach
    Z Memtestem na razie będzie problem, bo nie mam płytki na stanie. Postaram się to zrobić jutro. Ściągnę też jutro Assasin Creed (też w ramach promocji) i sprawdzę jak z nim będzie (może się zdarzy gra, która się nie wywali - zawsze to jakiś trop).
    Z płyty nie gram.
    Znalazłem jeszcze, tu na elektrodzie, temat z podobnym problemem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3254943.html#15968320
    Może to pomoże. Prywatnie się kontaktowałem z autorem, ale nie znalazł rozwiązania.
    Załączniki:
    • CDI.txt (8.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 16113863
    RADU23
    Domniemam że temperatury są podczas idle?
    Trzeba by wykonać ponownie odczyty, lecz podczas stresu.
    Czyli pozostaw uruchomiony w tle HWiNFO, pograj chwilę i zamieść ponownie screena z zakładki "sensors".
    Jeśli nie będzie możliwości, bo gra będzie się wyłączała, wykonaj to samo, lecz zamień grę np. na Furmark (5 minut stress test'u)
    http://www.geeks3d.com/20150828/furmark-1-17-0-gpu-stress-test-opengl-benchmark/

Dodano po 1 [minuty]:

RADU23 napisał:
    A jeszcze jedno, czy gdy grasz w oryginalną grę (taką z płyty), to również wywala ją z komunikatem błędu?

TyPeczek napisał:
    Z płyty nie gram.

I tutaj też stoimy pod znakiem zapytania a może być to pomocna informacja.
    Trzeba by zagrać nie w grę pobieraną a w oryginał z płyty.
    To potwierdziło by czy masz problem z softem, czy z hardware'm.

Dysk nie jest problemem. SMART nie komunikuje niczego niepokojącego.
  • #9 16122413
    TyPeczek
    Poziom 23  
    Wrzucam HWinfo w stresie. Źle to nie wygląda. I pewnie dlatego w końcu jakaś gra mi się nie zamyka - Assasin Creed III. Teraz pytanie, czemu inne nie chcą normalnie działać (FAR Cry 3 Blood dragon oraz samo FAR Cry 3 - w sumie nazwa dość podobna). Windows 10 - Zawieszanie (zamykanie) się gier w Windows 10 po około 5 minutach
  • #10 16123195
    RADU23
    Zamieść screena w ten sposób, by były widoczne wszystkie odczyty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zamykaniem się gier w Windows 10 po około 5 minutach grania, niezależnie od tytułu. Komputer to laptop DELL INSPIRON 5458 z procesorem i5-5200. Problemy występują z grą Far Cry 3 Blood Dragon, a komunikat o błędzie jest ogólny. Użytkownik podejrzewa, że problem nie leży w sprzęcie, ponieważ system działa płynnie. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak sprawdzenie SMART dysku, wykonanie testu pamięci RAM oraz monitorowanie temperatury podczas grania. Użytkownik planuje przetestować inne gry, w tym Assassin's Creed, aby sprawdzić, czy problem występuje również z innymi tytułami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA