logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoki pingu w grach na statku: ustawienia karty sieciowej i sygnał Wi-Fi z 6 użytkowników

ziomluki2011 11 Mar 2023 15:51 630 3
REKLAMA
  • #1 20481085
    ziomluki2011
    Poziom 1  
    Witam.

Mój problem polega na tym, iż ping w grach skacze mi z 40 do 200/300/400+ w pewnych momentach. Szukałem rozwiązania na necie. jednak moje okolicznosci są dosyć specyficzne, ponieważ znajduje się na statku ( które zbudowany jest z materiałów tłumiących sygnał, jednak w wielu pomieszczeniach na statku są porozstawiane dodatkowe nośniki roznoszące sygnał wifi po całym statku) + pod wi fi podpięte jest 6 innych osób. Ogólnie zasięg mam dobry bo maksymalna ilosc kresek, czasami jedna spadnie wiec moze i to jest problemem, jednak internet ogólnie chodzi nieźle. Nie mam mozliwosci ingerencji w ustawienia routera. Sieć nadaje na 2.4GHz. Biorąc pod uwage ze internet jest nie najgorszy i ten ping zwykle nie jest wysoki ( 30-40) i skacze tylko momentami, odnosze wrażenie że problem może wystepować w ustawienach mojej karty sieciowej ( załączam screena)

Skoki pingu w grach na statku: ustawienia karty sieciowej i sygnał Wi-Fi z 6 użytkowników

jak powinienem ustawić powyższe ustawienia, majać na wzgledzie to ze sygnal ma cięzką droge zeby dojsc do mnie przez sciany no i 6 innych osob korzysta z neta, tak zeby ten ping w miare ustabilizowac? Karte sieciową w laptopie mam dobrą, obsługuje wifi 6, jednak w ustawieniach sieci pisze, ze ten nasz internet to wifi 4, moze powiniem dostosować karte do tych ustawien pod wifi 4? Jestem troche zielony w temacie.
  • REKLAMA
  • #2 20481203
    Rob
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Ogólnie z WiFi jest taki problem, że gdy jednocześnie korzysta wiele osób to transfery dosyć znacznie mogą spadać i to jest niestety wadą. Jeszcze dodatkowo jak jest wiele sieci w okolicy i korzystają z tego samego nr kanału to także wtedy się nawzajem zakłócają. Tu pytanie jest, czy te jak nazwałeś dodatkowe nośniki WiFi pracują na różnych kanałach, czy na tym samym ? Dla poprawienia wydajności i niezakłócania się nawzajem powinny pracować na stale ustawionych różnych kanałach zakresu 2.4GHz. Ale to niestety pytanie do admina konfigurującego tą sieć na statku.
  • REKLAMA
  • #3 20481408
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5450
    @ziomluki2011
    Nie grzeb w ustawieniach karty sieciowej, bo zostaniesz z ręką w nocniku!

Musisz sprawdzić czy to problem z netem czy z lokalnymi AP.
    Podłącz się wprost pod router (wyłączyć fizycznie wszystkie AP), testować.
  • #4 20481505
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    Ten statek to ma kabel podpięty do burty czy jak? ;) Pewnie łącze przez sat'a albo starlinka, tu też może pies pogrzebany jak parę ludzi siądzie do kompów.
REKLAMA