logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Switcha TL-SG108E - VLAN, Podsieci, Adresacja i Ograniczenia Dostępu

tablica24 11 Mar 2023 18:56 2190 8
REKLAMA
  • #1 20481412
    tablica24
    Poziom 14  
    Ocena: 61
    Cześć.
    Kupiłem do zastosowań domowych switch zarządzany taki jak w temacie.
    Utworzyłem sobie VLAN_ID : 30 o nazwie VLAN_30 :) do 3 portu. Nie mogę znaleźć żadnych konfiguracji dla nowo utworzonego VLAN :O ... Sieciowy niestety jakoś mocny nie jestem

Co bym chciał osiągnąć

1- podłączony do głównego router - default vlan podsieć routera głownego
    2- ta sama podsieć co główny router - default vlan podsieć routera głownego
    3- inna adresacja i brak możliwości wjazdu na podsieć głownego routera jedynie internet ma być dostępny
    4- pewnie kolejny vlan z inną adresacją tak aby nie dało się dostać do segmentu sieci głownego routera oraz vlan_30

Czy takie podstawowe konfiguracje są wykonalne na tym switch ?

Adres przełącznika to 192.168.1.2 a brama 192.168.1.1

Kilka screen co mam na tym switch :

Konfiguracja Switcha TL-SG108E - VLAN, Podsieci, Adresacja i Ograniczenia Dostępu

• REKLAMA
  • #2 20481497
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 484
    Router umie vlany? To robisz trunk'a na routerze, trunk'a na porcie switch'a do routera, na switchu membery do vlanów i powinno działać.
  • REKLAMA
  • #3 20481531
    tablica24
    Poziom 14  
    Orange funbox6 raczej nie posiada tej opcji. Czyli ten swotch to kaszanka ?
  • #4 20481551
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Raczej router to kaszanka, switch jaki taki ;)
  • REKLAMA
  • #5 20481556
    tablica24
    Poziom 14  
    Jeśli dobrze rozumiem na samym switch powinienem moc zrobić takie dość proste operacje ?
  • #6 20481580
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Nie chcę mi się kombinować na swoim bo mam takiego samego, jeśli router nie rozumie vlan'ów to możesz chyba zrobić izolację portów czyli porty się nie widzą ale widzą router.
  • REKLAMA
  • #7 20481631
    tablica24
    Poziom 14  
    całe szczęście mogę go jeszcze zwrócić :)
  • #8 21014572
    mikomur
    Poziom 1  
    Wiem, że temat stary ale ten router umie w VLANy 802.1q. Do tego jeszcze router musi umieć w VLAN. Jeżeli router umie to na routerze ustawiasz jakiś VLAN np. ten 30 i na switchu tak jak na przedostatnim screenie. PVID na ostatnim screenie jest dla portów w trybie ACCESS (nietagowanych) więc tu ta 30-tka jest nieprawidłowa - powinno się przywrócić 1. Do szczęścia aby pomóc powinien autor posta dodać model routera i może jakiś schemat połączeń jak to sobie wyobraża. Opis dla mnie średnio przejrzysty był.
  • #9 21014633
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił switch zarządzany TL-SG108E i utworzył VLAN_ID 30, jednak ma trudności z jego konfiguracją. Chciałby osiągnąć różne podsieci, w tym jedną z ograniczonym dostępem do głównego routera. Uczestnicy dyskusji sugerują, że kluczowe jest, aby router obsługiwał VLANy, a także proponują użycie trunking na routerze oraz izolację portów na switchu, jeśli router nie obsługuje VLANów. Wskazano również, że PVID dla portów w trybie ACCESS powinien być ustawiony na 1, a nie na 30. Użytkownik rozważa zwrot switcha, jeśli nie uda się skonfigurować go zgodnie z oczekiwaniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA