logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja sieci - VLAN, kilka podsieci izolowanych - 3 switche

funak 21 Lut 2020 23:32 1764 2
REKLAMA
  • #1 18485742
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 461
    Witam

Posiadam trzy budynki połączone po jednym prywatnym ziemnym łączem - skrętka 1Gb/s, od budynku do budynku itd.

Obecnie wszystko jest połączone wspólnie w jednej podsieci 192.168.1.0/24. Co nie bardzo mi odpowiada.

Chciałbym całą sieć podzielić na 3 podsieci izolowane od siebie.
    Sprawdzałem - do tego celu fajnie działało zastosowanie VLANów i podzielenie odpowiednie fizycznych portów w Switch'u zarządzalnym, ale konfiguracja niestety zawężała się do jednego switcha.
    Próbowałem wykorzystać funkcję LinkAgregation, ale cały dzień spędziłem nad konfiguracją switchy, niestety nie działało to tak jakbym chciał.

A jak to zrobić na 3 switche, abym mógł np. 8 portów z każdego switcha wydzielić dla poszczególnych podsieci.

Tu zamieszczam rysunek moich 3 sieci, w każdym budynku po 1 switchu, tak jakbym to chciał widzieć.

Konfiguracja sieci - VLAN, kilka podsieci izolowanych - 3 switche

Switche zarządzalne:
    DGS-1500-28
    DGS-1210-24
    DGS-1210-28P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18485917
    szwagros
    Poziom 33  
    Ocena: 271
    W każdym switchu port z podpiętym pc ustawiasz jako nietagowany w odpowiednim vlanie, a port do innego switcha jako tagowany ze wszystkimi vlanami.
REKLAMA