logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rejestrator Dahua NVR4108HS-8P-4KS2/L - brak obrazu na 3 portach

sn2010 12 Mar 2023 06:35 2010 22
REKLAMA
  • #1 20482005
    sn2010
    Poziom 8  
    Ocena: 31
    Dzień dobry,

W sierpniu skompletowałem sobie monitoring do firmy składający się z 6 kamer oraz rejestratora PoE

Kamery: 2x IPC-HDW3549TM-AS-LED-0280B FColor + 4x IPC-HDW5541TM-ASE-0280B

Rejestrator: Dahua NVR4108HS-8P-4KS2/L

Podłączone za pomocą skrętki Molex U/UTP kat. 6

Skonfigurowałem sobie wykrywanie ruchu, reguły powiadomień i wszystko działało aż do soboty. Kiedy to w nocy zanikł obraz z 3 kamer umieszczonych na portach 1-3.

Przepiąłem dwie kamery na porty 7-8 i pojawił się obraz, zachowały się reguły. Ale mimo wszystko brakuje mi tej jednej kamery.

Przepinałem ją odpowiednio na port 1, potem 2, a następnie na 3 - nie wykrywał kamery. Przepiąłem ją na 8 port, odłączając podłączoną wcześniej kamerę by sprawdzić czy to wina rejestratora czy problem leży poza rejestratorem ale obraz się pojawił.

Problem zgłosiłem do sprzedawcy, aczkolwiek stwierdził przez telefon, że mało prawdopodobne, by uszkodził się rejestrator, gdzieś musi być błąd w konfiguracji. Proszę mi wytłumaczyć, skoro od sierpnia zostało to skonfigurowane i działało 24h/24h, przychodziły powiadomienia na telefon, mogę oglądać zdalnie za pomocą PC z domu jak również na ekranie w firmie. Nic nie było zmieniane oraz aktualizowane - czy coś mogło się w konfiguracji zwalić.

Przeleciałem wszystkie zakładki, nie znalazłem nigdzie czegoś, co by odpowiadało za wyłączenie portów 1-3

Będę wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20482023
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2088
    Na początek sprawdź przywracając ustawienia fabryczne rejestratora.
    Kolejna sprawa zaloguj się bezpośrednio przez przeglądarkę do każdej z kamer i o ile tego wcześniej nie robiłeś ustaw dla każdej z kamer takie samo hasło logowania i sprawdź czy każda z nich ma aktualne to samo oprogramowanie sprzętowe firmware jeśli tak to wyłącz w opcjach automatyczną aktualizację.

Porty 1, 2, 3 sprawdź osobno na krótkim kablu lan przy odłączonych reszcie kamer. Jeśli nadal na tych portach nie będzie obrazu a na portach 4 i wyżej będzie wtedy wróć do portów które nie działają i podłącz kamerze zasilanie 12V pasywnie jeśli ruszy to możliwe że nawaliło coś z zasilaniem PoE w rejestratorze. O ile nie ma opcji zarządzania portami i wyłączone zostały. Jeśli na krótkim odcinku kabla kamery ruszą wtedy sprawdź okablowanie ciągłość i poprawność zarobionych wtyczek RJ45.
  • #3 20482060
    sn2010
    Poziom 8  
    Przywróciłem rejestrator do ustawień fabrycznych. Jestem właśnie na kreatorze startowym na etapie wyszukiwania kamer.

Otóż podłączając jakąkolwiek kamerę z 6 do portów 1-3, po prostu nie jest wykrywana. Gdy podłączę do portu 4 lub wyższego zaraz ją znajduje i dopisuje do dodanych urządzeń.

Oprogramowania kamer są takie same (według modeli)

Kamery mam na elewacjach pomontowane. Każda kamera osobnym przewodem, który idzie bezpośrednio do rejestratora z wbudowanym switchem.

Uszkodzenia przewodów i tego co się dzieje od rejestratora do kamery eliminuje tym, że działającą na porcie 4 kamerę wpinam do portu 1-3 i jest niewykrywalna.

Robię to przy wypiętych innych kamerach. Nie widzę, nigdzie w ustawieniach możliwości włączenia czy wyłączenia PoE z konkretnego portu.
  • REKLAMA
  • #4 20482113
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1012
    sn2010 napisał:
    Kamery mam na elewacjach pomontowane. Każda kamera osobnym przewodem, który idzie bezpośrednio do rejestratora z wbudowanym switchem.

Więc pewnie trudno będzie sprawdzić niedziałające kamery zasilając je zasilaczem 12V.
    Rozsądnym wyjściem z tej sytuacji byłoby dla sprawdzenia, podpięcie tych kamer pod zewnętrzny switch PoE.
    Ale jeżeli one działają na innych wejściach w rejestratorze to być może padło zasilanie PoE na wejściach na których nie działają, bo chyba niemożliwe jest żeby było coś z kablami do 3 kamer jednocześnie.
  • #5 20482142
    sn2010
    Poziom 8  
    rokbok napisał:
    Więc pewnie trudno będzie sprawdzić niedziałające kamery zasilając je zasilaczem 12V.

To znaczy, bo może źle napisałem - kamera działa, jeśli podepnę ją pod inny port. Działają kamery, które pracują na portach 4-8

I odwrotnie jak działającą kamerę z portu np. 7 podepnę pod dowolny port 1-3 wówczas ta kamera nie działa.

Nie jestem instalatorem i być może myślenie mam błędne, ale czy to eliminuje jakąkolwiek usterkę z przewodem? Wydaje mi się, że tak.

Zrobiłem tak:
    - przywróciłem całkowicie ustawienia fabryczne rejestratora
    - po przywróceniu ustawiłem czas, ethernet

oraz wpiąłem tylko 1 kamerę:
    pod port 1 - nie wykryło
    pod port 2 - nie wykryło
    pod port 3 - nie wykryło
    pod port 4 - wykryło
    pod port 5-8 - wykryło

Mogę wieczorem przeprowadzić jeszcze jeden test, na działanie poe a mianowicie mam 2 kamery z oświetleniem led, by świeciły w nocy. Podłącze je wieczorem pod porty 1-3 i zobaczę czy oświetlenie będzie działać. Jeśli nie będzie to hipoteza padło poe w portach 1-3

Tylko pytanie do Was czy jest możliwe uszkodzenie poe na poszczególych portach, czy jakby już padło to na wszystkich ?
  • REKLAMA
  • #6 20482148
    rokbok
    Poziom 40  
    sn2010 napisał:
    Tylko pytanie do Was czy jest możliwe uszkodzenie poe na poszczególych portach, czy jakby już padło to na wszystkich ?

Zawsze istnieje taka możliwość, to jest elektronika, zrób jak napisałem wcześniej, użyj zewnętrznego switcha PoE i będziesz miał odpowiedź czy porty 1-3 w rejestratorze są sprawne.
  • #7 20482185
    sn2010
    Poziom 8  
    Muszę zamówić z allegro, bo nie mam. Ale być może odeślę sprzęt na gwarancję i niech sprzedawca zobaczy - dysponuje na pewno większą ilością narzędzi co umożliwi mu lepszą weryfikację.

Mam pytanie, czy gdybym zamówił switch poe i kamery wpiął do switcha a ze switcha puścił przewód do działającego portu to by mogło zadziałać czy switche poe pracują z innymi rejestratorami?
  • #8 20482254
    rokbok
    Poziom 40  
    sn2010 napisał:
    czy gdybym zamówił switch poe i kamery wpiął do switcha a ze switcha puścił przewód do działającego portu to by mogło zadziałać czy switche poe pracują z innymi rejestratorami?

Tak nie rób, wszystko co musiał byś zrobić to przewód LAN z rejestratora wpiąć do switcha zewnętrznego w gniazdo Up i z drugiego gniazda Up kabelek spowrotem do rejestratora.
    Działające porty PoE w rejestratorze nadal będzie można wykorzystać w sumie do ilości kanałów obsługiwanych przez rejestrator.
  • #9 20482283
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1222
    Jak dla mnie to ewidentnie uszkodzone zasilanie PoE na portach 1-3. Odsyłaj rejestrator do naprawy gwarancyjnej.
  • #10 20482459
    gradek83
    Poziom 43  
    sn2010 napisał:
    Muszę zamówić z allegro, bo nie mam.

Taniej wyjdzie zdjąć jedną z kamer.
    sn2010 napisał:
    Nie jestem instalatorem i być może myślenie mam błędne, ale czy to eliminuje jakąkolwiek usterkę z przewodem? Wydaje mi się, że tak.
    Jeśli każda z kamer z osobna jest wykrywana na porcie 8 który działa to raczej przewody są ok. Dla tego istotne jest to abyś w miarę możliwości odłączył jedną z kamer z elewacji przyniósł ją pod rejestrator i sprawdził jej działanie na portach 1, 2, 3. Zasilając kamerę z zewnętrznego zasilacza 12V. Jeśli obraz ruszy wtedy wiadomo że mogło dojść do uszkodzenia na tych portach i rejestrator jeśli jest na gwarancji możesz reklamować. Często jest tak że lepiej mieć oddzielny rejestrator i oddzielny switch POE. Jeśli nie masz rejestratora na gwarancji możesz go wysłać do naprawy odpłatnie albo o ile te porty 1, 2 ,3 działają jako porty LAN to możesz dokupić trzy oddzielne zasilacze POE i zasilić te trzy kamery oddzielnie.

Dodano po 18 [minuty]:

sn2010 napisał:
    Tylko pytanie do Was czy jest możliwe uszkodzenie poe na poszczególnych portach, czy jakby już padło to na wszystkich ?
    Tak każda z lini zasilania ma zapewne oddzielny układ zabezpieczający. Możesz rozkręcić rejestrator podeślij zdjęcie od środka o ile nie masz na nim jakiejś plomby gwarancyjnej.
    Zazwyczaj są tam bezpieczniki polimerowe ale ona powinny po ostudzeniu znowu się załączyć i działać co innego jeśli POE działa a uszkodzeniu uległ inny układ .

Przykładowe zabezpieczenie.

Rejestrator Dahua NVR4108HS-8P-4KS2/L - brak obrazu na 3 portach Rejestrator Dahua NVR4108HS-8P-4KS2/L - brak obrazu na 3 portach
    Załączniki:
    • JK60-050-HUAAN.pdf (176.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20482544
    rokbok
    Poziom 40  
    gradek83 napisał:
    Taniej wyjdzie zdjąć jedną z kamer.

Po co skoro podpięta pod port PoE 4-8 działa.

gradek83 napisał:
    Dla tego istotne jest to abyś w miarę możliwości odłączył jedną z kamer z elewacji przyniósł ją pod rejestrator

J.w. po za tym niepotrzebne skakanie po elewacji.

gradek83 napisał:
    możesz dokupić trzy oddzielne zasilacze POE i zasilić te trzy kamery oddzielnie.

Wyjdzie drożej niż jeden wieloportowy, po za tym dojdą 3 zasilacze zamiast jednego.
  • #12 20482566
    gradek83
    Poziom 43  
    rokbok napisał:
    Po co skoro podpięta pod port PoE 4-8 działa.

Po to aby podpiął pod 1, 2, 3 i sprawdził czy działa mu link na tych portach gdy podepnie 12V z zasilacza do kamery.
    rokbok napisał:
    J.w. po za tym niepotrzebne skakanie po elewacji.

Drabia jedna śrubka i kamera zdjęta.

rokbok napisał:
    Wyjdzie drożej niż jeden wieloportowy, po za tym dojdą 3 zasilacze zamiast jednego.

20zł sztuka
    kupi kolejnego switcha i znowu mu port popali bo przyczyny usterki nie zna na 100% i znowu switcha będzie kupował ?

Zrobi jak zechce grunt aby dokładnie sprawdził przed ewentualnym odesłaniem na gwarancji o ile ją ma. Bo jak używka to jeśli sprzęt wcześniej mu działał to nawet rękojmia mu tego nie uwzględni bo by musiał mieć ekspertyzę i się bawić w zwroty. Oczywiście kwestia dogadania się co nie zawsze jest takie proste.
  • #13 20482584
    gkwiatkowski
    gkwiatkowski napisał:
    Jak dla mnie to ewidentnie uszkodzone zasilanie PoE na portach 1-3. Odsyłaj rejestrator do naprawy gwarancyjnej.

Popatrz się w ciemności na swoje kamery. Jeśli będzie widać diody IR, to działa zasilanie PoE.
  • #14 20482985
    sn2010
    Poziom 8  
    gkwiatkowski napisał:

Też odnoszę takie wrażenie

gradek83 napisał:

Zazwyczaj są tam bezpieczniki polimerowe ale ona powinny po ostudzeniu znowu się załączyć i działać co innego jeśli POE działa a uszkodzeniu uległ inny układ .

Wrzucam foto
    Rejestrator Dahua NVR4108HS-8P-4KS2/L - brak obrazu na 3 portachrejestra..r.png (10.46 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 20482992
    sn2010
    Poziom 8  
    gradek83 napisał:
    Zrobi jak zechce grunt aby dokładnie sprawdził przed ewentualnym odesłaniem na gwarancji o ile ją ma. Bo jak używka to jeśli sprzęt wcześniej mu działał to nawet rękojmia mu tego nie uwzględni bo by musiał mieć ekspertyzę i się bawić w zwroty. Oczywiście kwestia dogadania się co nie zawsze jest takie proste.

Sprzęt był kupiony jako nowy, do firmy na fakturę przez allegro. Kontaktowałem się już ze sprzedającym, stwierdził że według niego nie jest to wina portów lecz konfiguracji. Jutro jesteśmy umówieni na telefon.

Dziś spróbowałem przywrócić ustawienia fabryczne, by sprawdzić założenie złej konfiguracji - niestety nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #16 20483034
    rokbok
    Poziom 40  
    sn2010 napisał:
    stwierdził że według niego nie jest to wina portów lecz konfiguracji.

Konfiguracji czego, jakby w rejestratorze była opcja wyłączenia zasilania na poszczególnych portach PoE to tak, mogła by to być wina konfiguracji, w pozostałych wypadkach konfiguracja nie ma nic do tego, no chyba że oni uważają że niedziałające kamery mają np. złą adresację.
    Na 99,999999999999999999999 % siadło zasilanie portów PoE 1-3.
  • #17 20483053
    sn2010
    Poziom 8  
    Za chwilę będę wiedział czy PoE portów siadło. Wrzuciłem na niedziałające porty kamerę, która ma LEDy po zmierzchu.

Czy dobrze rozumiem, że przy uszkodzonym PoE ledy się nie zapalą?
  • #18 20483105
    gkwiatkowski
    sn2010 napisał:
    Za chwilę będę wiedział czy PoE portów siadło. Wrzuciłem na niedziałające porty kamerę, która ma LEDy po zmierzchu.

Uszkodzone PoE -> kamera nie ma zasilania -> kamera nie działa -> LED-y nie świecą.
  • #19 20483117
    rokbok
    Poziom 40  
    sn2010 napisał:

W samej rzeczy, jak przedmówca ;).
  • #20 20483164
    gradek83
    Poziom 43  
    sn2010 napisał:
    Sprzęt był kupiony jako nowy, do firmy na fakturę przez allegro

To nawet nie ma co gmerać w rejestratorze. Jak coś to reklamuj sprzęt przed wysyłką sfotografuj sobie oznaczenia naklejkę znamionową tak w razie "W".
    A od czego jest ten przycisk na płycie głównej wciskałeś go ? Sprawdzałeś w instrukcji obsługi ?
    sn2010 napisał:

Jak będzie wystarczająco ciemno to o ile ustawiłeś detekcję ruchu to powinny się załączyć. W smartfonie jak włączysz APARAT to powinno być widać PODCZERWIEŃ jak nakierujesz na kamerę obiektyw aparatu.

PoE zasila kamerę brak zasilania kamery nie załącza jej przez co brak połączenia. Ledy mogą się zapalić jeśli podepniesz kamerę na krótko.
  • #21 20483168
    sn2010
    Poziom 8  
    Dobra kamera, podłączona do uszkodzonego portu nie ma zapalonych ledów. Więc potwierdza się teza, że porty uszkodzone port 1-3.

Dodano po 12 [minuty]:

gradek83 napisał:
    sn2010 napisał:
    Sprzęt był kupiony jako nowy, do firmy na fakturę przez allegro

To nawet nie ma co gmerać w rejestratorze. Jak coś to reklamuj sprzęt przed wysyłką sfotografuj sobie oznaczenia naklejkę znamionową tak w razie "W".
    A od czego jest ten przycisk na płycie głównej wciskałeś go ? Sprawdzałeś w instrukcji obsługi ?

Restart the Device.
    After the Device restarts, the settings have been restored to the factory default.
  • #22 20483213
    gradek83
    Poziom 43  
    sn2010 napisał:
    Restart the Device.
    After the Device restarts, the settings have been restored to the factory default.

O masz chyba powracają do starego sposobu resetowania kiedyś to się spotykałem w tym a ostatnio jakoś nie było takiej opcji jedynie przez oprogramowanie itp. I co tym przyciskiem go przywracałeś czy skorzystałeś z opcji w menu rejestratora ?
  • #23 20483235
    sn2010
    Poziom 8  
    gradek83 napisał:
    sn2010 napisał:
    Restart the Device.

O masz chyba powracają do starego sposobu resetowania kiedyś to się spotykałem w tym a ostatnio jakoś nie było takiej opcji jedynie przez oprogramowanie itp. I co tym przyciskiem go przywracałeś czy skorzystałeś z opcji w menu rejestratora ?

Korzystałem z menu, nie rozkręcałem rejestratora do momentu, gdy poproszono mnie o fotkę płyty głównej.

Generalnie tak jak sobie to w sierpniu skompletowałem, przewody porozciągałem, pokonfigurowałem warunki alarmów w firmie tak sobie ten rejestratorek na biurku cały czas pracował 24h na dobę.

Wczoraj wchodzę do firmy i widzę, że na ekranie nie ma podglądu z 3 kamer (nie można znaleźć hosta 10.1.1.6x). Zresetowałem jednostkę nic nie dało. Zobaczyłem, że nie działają kamery z portów 1-3 więc przepiąłem je na 7-8 a trzecia ta najmniej potrzebna jest póki co odłączona. Zgłosiłem w sobotę reklamację przez allegro i sprzedawca odpisał mi, że prosi o telefon w poniedziałek i żeby najlepiej wezwać instalatora bo to najprawdopodobniej wina konfiguracji.

Wszystko sam konfigurowałem, wydaje mi się, że nie jest to coś na tyle trudnego w ogarnięciu by nie spróbować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z rejestratorem Dahua NVR4108HS-8P-4KS2/L, który przestał wykrywać obraz z trzech kamer podłączonych do portów 1-3. Po podłączeniu tych kamer do portów 4-8 obraz się pojawił, co sugeruje problem z zasilaniem PoE na portach 1-3. Użytkownik przywrócił ustawienia fabryczne rejestratora, jednak problem nadal występuje. W dyskusji zaproponowano różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie zasilania kamer zewnętrznym zasilaczem oraz użycie zewnętrznego switcha PoE. Użytkownik planuje skontaktować się ze sprzedawcą w celu reklamacji sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA