logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

rejestrator Dahua NVR4108-8P-4KS2/L + 5 kamer dahua odtwarzanie

czarny0531 20 Lis 2022 18:50 5139 11
REKLAMA
  • #1 20294632
    czarny0531
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Witam zamontowałem sobie rejestrator Dahua NVR4108-8P-4KS2/L + 4 kamery 5MPX i jedna 8MPX wszystkie dahua. Problem polega na tym, że oglądając nagrania, raz mam nagrania z 2 kamer, raz z 3, ani razu z 5, czasami jest tak, że jest nagranie do godziny np 12 z trzech kamer a o 12:01 już mam z dwóch. Na podglądzie na żywo mam wszystkie 5szt. na pozostałych kamerach nie widocznych na nagraniu wyświetla się komunikat "poza możliwością dekodowania" to samo wyskakuje jak stracę obraz o tej przykładowej 12:01 . Proszę o podpowiedzi co mam zmienić w ustawieniach, bo przypuszczam, że tam jest jakiś problem. Jak to możliwe i ktoś ma pomysł to poproszę możliwie łopatologicznie wytłumaczyć (poprowadzić po sznurku do celu) nie mam z tym żadnego doświadczenia. Obsługuję kamery na programie w rejestratorze, nie innym programem. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20295395
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    Pytanie jak masz ustawiony harmonogram nagrywania (ciągłe, alarmowe, zdarzenia)
    rejestrator Dahua NVR4108-8P-4KS2/L + 5 kamer dahua odtwarzanie
  • #3 20295589
    czarny0531
    Poziom 11  
    Przeglądałem to i ws, ystkie są dokładnie tak samo ustawione na nagrywanie ciągłe.
  • #4 20295611
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2672
    Co to za modele kamer?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20295646
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 456
    Najpierw spróbuj odtworzyć pojedynczo wszystkie pięć (a nie wszystkie na raz) kamer i sprawdź, czy sa nagrania.
    Jeśli są, a tak przypuszczam, tzn. że rejestrator nie ma wystarczajej mocy obliczeniowej do zdekodowania wszystkich nagrań jednocześnie (stąd komunikat widoczny na ekranie). To obecnie norma w budżetowych ( i nie tylko) rejestratorach.
    Podaj jakie masz poustawiane parametry zapisu (nagrywania normalnego oraz zdarzeniowego) : ilość kl/sek, rozdzielczość, strumień zapisu. Unikaj domyślnych 25kl/sek, wystarczy 6-12kl/sek.
    czarny0531 napisał:
    Obsługuję kamery na programie w rejestratorze, nie innym programem.

Że na jakim programie?
    Podłącz lokalnie monitor i obsługuj rejestrator myszką, przynajmniej póki nie dojdziemy przyczyn problemów.
  • REKLAMA
  • #6 20296421
    czarny0531
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany. Ale od początku. Kamery 4x HDW 1530T-0280b j jedna IPC-HDW3841EM-S-0280B. Obsługuje kamery za pomocą programu z rejestratora, podpinam monitor i gra, a jest do tego program na komputer configtool, którego nie posiadam. Tak jak kolega stwierdził i miał rację jak odtworzę pojedynczo to wszystko gra, dwie na raz też daje rade, ale trzy i więcej lipa ale widocznie tak ma być. Najważniejsze że są nagrania. Jak to mówią kto się pizd... urodził, kanarkiem nie umrze 😂😂😄✋ dzięki za pomoc.
  • #7 20296422
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15452
    czarny0531 napisał:
    a jest do tego program na komputer configtool, którego nie posiadam

ConfigTool jest ogólnodostępny i służy do wyszukiwania i inicjalizacji kamer.
    Do obsługi jest SmartPSS.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20296520
    czarny0531
    Poziom 11  
    Tak czy siak taki program czy inny i tak go nie posiadam, myślałem że ten służy do normalnej obsługi kamer przepraszam jak wprowadziłem w błąd. Tak jak pisałem nie mam zielonego pojęcia o co w tym chodzi, nie znam się na tym i szczerze nie zamierzam. Chcialełem tylko się dowiedzieć podstawowej obsługi, bo nie wiedziałem czy ja coś spieprzyłem przy montażu, czy coś uszkodzone czy jestem po prostu piz... i nie wiedziałem co i jak wcisnaś. Teraz już sprawa jasna pozdrawiam
  • #9 20296552
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15452
    czarny0531 napisał:
    Tak czy siak taki program czy inny i tak go nie posiadam

No a tak ciężko wpisać sobie jego nazwę w wyszukiwarce i pobrać?
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=smartpss+dahua
    Rozumiem że podgląd online na telefonie także nie interesuje.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 20296809
    czarny0531
    Poziom 11  
    Skoro jest na rejestratorze to nie będę kompa używał. Telefon bedziedzie ale od tego są jakieś kody QR które mają rzekomo przekierować na właściwy program, więc narazie nie jestem na tym etapie więc tematy nie zgłębiam. Liczę na to że zeskanuje kod i powinno mnie przekierować na stronę do pobrania aplikacji. Ale to na spokojnie. Dzięki za pomoc
  • #11 20460330
    cali127
    Poziom 1  
    Witam
    Mam problem. Zainstalowana jest aplikacja Gdmss plus, gdy wchodzę w podgląd, wszystko jest ok. Obraz pokazywany jest na żywo. Natomiast w ogóle nie odtwarza filmu z kilku godzin przed. W czym problem?
  • #12 20460598
    czarny0531
    Poziom 11  
    A na rejestratorze stacjonarnym idzie podejrzeć z przed kilku godzin?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował rejestrator Dahua NVR4108-8P-4KS2/L z czterema kamerami 5MPX i jedną 8MPX, napotykając problem z odtwarzaniem nagrań, gdzie czasami dostępne były nagrania tylko z dwóch lub trzech kamer. Po analizie ustawień nagrywania, które były skonfigurowane na tryb ciągły, okazało się, że rejestrator nie ma wystarczającej mocy obliczeniowej do jednoczesnego dekodowania nagrań z pięciu kamer. Użytkownik odkrył, że odtwarzanie pojedynczo lub w parach działa poprawnie, co potwierdziło ograniczenia sprzętowe. Wskazano również na możliwość użycia programu SmartPSS do zarządzania kamerami, chociaż użytkownik nie miał go zainstalowanego. Problemy z odtwarzaniem nagrań z aplikacji Gdmss plus również zostały poruszone, sugerując, że użytkownik powinien sprawdzić dostępność nagrań na rejestratorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA