logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Aorus Z590 Ultra - Jakość formatu domyślnego dźwięku i szum

gothic77 12 Mar 2023 18:18 330 3
REKLAMA
  • #1 20483118
    gothic77
    Poziom 14  
    Ocena: 84
    Prosiłbym o pomoc, bo nie wiem od czego zacząć, aby sprawdzić w czym problem.
    Posiadam płytę główną Aorus Z590 Ultra. Korzystam z tej karty dźwiękowej, która znajduje się na płycie głównej.
    Sterowniki instalowane z Windows 11..., co jakiś czas pojawia się problem, gdzie dla prostego przykładu przelatuję po oknach na youtube (zakładki), które odtwarza z automatu i po jakimś czasie nagle zamiast dźwięku w głośnikach mam szum tak jakby nie było programu w TV za czasów telewizji analogowej :)
    Obraz idzie, a zamiast dźwięku mam szum. W takim przypadku wystarczy, że zmienię źródło na głośności, co do wyjścia np. na optyczne i wracam na głośniki, gdzie dźwięk jest już poprawnie słyszany.

Jaka może być ku temu przyczyna? Dzieje się też tak z innych źródeł jak wspomniane wyjście optyczne i kolumny 2.0.
    Zastanawiam się, czy to może mieć np. coś wspólnego z formatem domyślnym?
    Po przywróceniu ustawień domyślnych mam takie wartości - 32bity, 48000 Hz

Spotkał się ktoś z czymś takim?
  • REKLAMA
  • #2 20483371
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Nie widzę sensu w dźwięku 32bit, proponuje 24b 96khz albo 24b 48khz i zobacz co się będzie działo.
  • REKLAMA
  • #3 20495525
    gothic77
    Poziom 14  
    Sorki, że dopiero dzisiaj, ale testowałem przez te parę dni :)

Niestety nadal nie przyniosło to zamierzonego efektu.

W temacie zmiany jakości dźwięku... czasem przy różnych wartościach niektóre filmy mi się całkiem wyciszały, że nie było dźwięku, a potem był. Zmiana powodowała również, że szum wydawany z głośników był inny - mniej wkurzający (o ile możemy tak to nazwać), albo np. tylko w jednym głośniku.

Zastanawiam się jeszcze nad jednym, bo posiadam głośniki Creative 2.1 Sound BlasterX Kratos S3 Gaming.
    Problem zaczyna się już na wejściu, bo kiedy głośniki mam ustawione na STEREO (wybierz konfigurację) grają mi jedynie dwa głośniki bez subwoofera. Następnie mam wybór - kwadrofoniczny, 5.1 i 7.1 zmiana na każdy z nim powoduje odpalenie subwoofera i kwestia, czy gdzieś tu nie leży problem? To takie dodatkowo przemyślenie, bo problem nie będą (chodzi o szum) te głośniki, bo na zestawie kolumn i podpięcia optic również zdarzają się szumy po jakimś czasie.

Może to kwestia sterownika jaki jest w systemie?
  • #4 20564556
    gothic77
    Poziom 14  
    Dziękuję za pomoc.
REKLAMA