Korzystam z karty dźwiękowej na płycie głównej Z590 Aorus Ultra i czasem jest tak, że w czasie słuchania muzyki, a czasem od razu po włączeniu jakiegoś dźwięku wydobywa się szum, pisk.
Załączniki:
Nagranie standardowe.mp3(303.58 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Jest możliwość sprawdzenia ew. poprawy styku na masie?
A czy próbowałeś sprawdzić na innym kablu połączeniowym, czy dzieje się również tak samo? Spróbuj również w czasie słuchania dźwięku poruszać wtyk przy karcie muzycznej, czy coś się zmienia.
Poszukałem trochę po zagranicznych stronach i bardzo dużo ludzi ma problem z tą kartą na płycie.
- niektórzy dostawali z supportu Gigabyte sterowniki
Wgrałem na test sterowniki ze strony, bo miałem do tej pory z Win11 i po wielu godzinach testów nie występuje szum w czasie odsłuchu. Nie mniej na tych sterownikach straciłem bass jaki był na sterownikach z Win11. Dźwięk jest płaski bez wyrazu.
Od momentu zainstalowania dźwięk mało słyszalny, a do tego w głośnikach cały czas mam strzelanie... To jest jakiś flash? Da się to jakoś odkręcić?
Teraz to tak wygląda:
EDIT:
Ok zainstalowałem od nowa Bios i na dany moment przestało trzaskać.
Zainstalowałem najnowsze sterowniki audio tylko Panowie proszę mi powiedzieć dlaczego posiadając głośniki 2.1 nie gra subwoofer. Jak są sterowniki z Win11 od razu po instalacji to gra
EDIT:
Okazuje się, że po instalacji w opcji Realtek Audio Console mam zestaw STEREO tzn. dwa głośniki. Dopiero po zmianie na 5.1, 7.1 oraz Kwadrofoniczny uaktywnia mi się subwoofer. Przetestuję i zobaczę, czy się będzie powtarzać wycinanie dźwięku oraz szum.
Załączniki:
Dźwięk.mp3(255.64 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Po testach dwu dniowych wszystko jest ok.
Trzaski, szumy itd. wycięcia dźwięku w czasie słuchania minęły.
Bios wgrany od nowa, aktualizacja do nowych sterowników ze strony producenta - problem z wycięciem subwoofera po wgraniu tych sterowników z głośników 2.1 udało mi się rozwiązać przez zmianę jak jest opisane up poście
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Użytkownik zgłasza problem z szumem i piskiem podczas odtwarzania muzyki z karty dźwiękowej na płycie głównej Z590 Aorus Ultra. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kabli połączeniowych oraz styku masy, a także aktualizację sterowników audio. Po zainstalowaniu sterowników ze strony Gigabyte, problem z szumem ustąpił, jednak użytkownik zauważył utratę basu. Po dalszych testach i reinstalacji BIOS-u, problem z trzaskami i szumami został rozwiązany, a subwoofer aktywował się po zmianie ustawień w Realtek Audio Console. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.