logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Z590 Aorus Ultra - Szum i pisk podczas odtwarzania muzyki z karty dźwiękowej

Mr_Curious 30 Kwi 2022 09:53 546 7
REKLAMA
  • #1 20000800
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Proszę mi powiedzieć z czego to się bierze.

Korzystam z karty dźwiękowej na płycie głównej Z590 Aorus Ultra i czasem jest tak, że w czasie słuchania muzyki, a czasem od razu po włączeniu jakiegoś dźwięku wydobywa się szum, pisk.
    Załączniki:
    • Nagranie standardowe.mp3 (303.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20000807
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1072
    Witam, wygląda mi to na brak dobrego styku masy na kablu, ale pisk może świadczyć o jakiś przedostających się zakłóceniach z zasilacza komputerowego.
  • REKLAMA
  • #3 20000816
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    Pisk w tym nagraniu pojawił się w czasie dania - stop na filmie...
    Jest możliwość sprawdzenia ew. poprawy styku na masie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20000824
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1072
    Mr_Curious napisał:
    Jest możliwość sprawdzenia ew. poprawy styku na masie?
    A czy próbowałeś sprawdzić na innym kablu połączeniowym, czy dzieje się również tak samo? Spróbuj również w czasie słuchania dźwięku poruszać wtyk przy karcie muzycznej, czy coś się zmienia.
  • #5 20001843
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    Poszukałem trochę po zagranicznych stronach i bardzo dużo ludzi ma problem z tą kartą na płycie.
    - niektórzy dostawali z supportu Gigabyte sterowniki

Wgrałem na test sterowniki ze strony, bo miałem do tej pory z Win11 i po wielu godzinach testów nie występuje szum w czasie odsłuchu. Nie mniej na tych sterownikach straciłem bass jaki był na sterownikach z Win11. Dźwięk jest płaski bez wyrazu.
  • Pomocny post
    #6 20001873
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6884
    W pudełku nie było płyty z driverami dla tej płyty?

Na Z590i Aorus Ultra jest 7.1- channel kodek Realtek ALC1200.
    Driver ze strony Gbyte próbowałeś Link

Masz Realtek Audio Control / lub Dispatcher Realtek HD
    - w Dispatche > dodatk. ustawienia
    *odtwarzanie > odłacz dzwięk wewnetrzn. urzadzeń przy podłaczeniu słuchawek
    *dla ALC1200 driver 6.0.1.8597 Win11 / v.6.0.9116.1 Win 10 64-bit (x64)

na płycie Gigabyte Aorus Z590 z chipsetem_kodek: ALC 4080
    - szumy Link

Gigabyte uznaje to za brak_uszkodzenie i każe zwracać płyty.
    Link_ z590_alc4080
    Link_asus strix z590
    Link
  • REKLAMA
  • #7 20002399
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    Chyba Panowie coś zepsułem :/
    Wgrałem coś takiego jak:
    UacCodecDownload_AllInOne_RsProxy_2.66.23(2020-07-21)

Jest to w temacie na stronie:
    https://www.reddit.com/r/gigabyte/comments/qt3y5h/z590_aorus_ultra_windows_11_audio_issues/

Od momentu zainstalowania dźwięk mało słyszalny, a do tego w głośnikach cały czas mam strzelanie... To jest jakiś flash? Da się to jakoś odkręcić?

Teraz to tak wygląda:

EDIT:
    Ok zainstalowałem od nowa Bios i na dany moment przestało trzaskać.

Zainstalowałem najnowsze sterowniki audio tylko Panowie proszę mi powiedzieć dlaczego posiadając głośniki 2.1 nie gra subwoofer. Jak są sterowniki z Win11 od razu po instalacji to gra :)

EDIT:
    Okazuje się, że po instalacji w opcji Realtek Audio Console mam zestaw STEREO tzn. dwa głośniki. Dopiero po zmianie na 5.1, 7.1 oraz Kwadrofoniczny uaktywnia mi się subwoofer. Przetestuję i zobaczę, czy się będzie powtarzać wycinanie dźwięku oraz szum.
    Załączniki:
    • Dźwięk.mp3 (255.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20004295
    Mr_Curious
    Poziom 4  
    Po testach dwu dniowych wszystko jest ok.
    Trzaski, szumy itd. wycięcia dźwięku w czasie słuchania minęły.

Bios wgrany od nowa, aktualizacja do nowych sterowników ze strony producenta - problem z wycięciem subwoofera po wgraniu tych sterowników z głośników 2.1 udało mi się rozwiązać przez zmianę jak jest opisane up poście :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z szumem i piskiem podczas odtwarzania muzyki z karty dźwiękowej na płycie głównej Z590 Aorus Ultra. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie kabli połączeniowych oraz styku masy, a także aktualizację sterowników audio. Po zainstalowaniu sterowników ze strony Gigabyte, problem z szumem ustąpił, jednak użytkownik zauważył utratę basu. Po dalszych testach i reinstalacji BIOS-u, problem z trzaskami i szumami został rozwiązany, a subwoofer aktywował się po zmianie ustawień w Realtek Audio Console.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA