logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDMI KVM EXTENDER Over Network Cable - Działa Direct, ale nie przez switch

OPservator 14 Mar 2023 10:29 1041 11
  • #1 20487274
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1243
    Witam.

Z czeluści magazynu wykopałem taki Extender, w którego skład wchodzą:
    - nadajnik z 1x USB
    - odbiornik z 2x USB
    - 2x zasilacz

Połączenie zgodnie z instrukcją:
    --> PC --> HDMI --> SENDER --> RJ45 --> RECEIVER --> HDMI --> MONITOR

W tej konfiguracji działa.
    Według instrukcji jednak, extender ten wspierać powinien również Switch, w konfiguracji:
    --> PC --> HDMI --> SENDER --> RJ45 --> SWITCH --> SWITCH*N --> RJ45 --> RECEIVER --> HDMI --> MONITOR

Cokolwiek SWITCH*N ma znaczyć, bo w instrukcji jest to niewyjaśnione, domyślam się, że chodzi o inny port, ale dla świętego spokoju sprawdziłem również łącząc ze sobą dwa switche.

Wszystkie przewody sprawne, przy połączeniu przez switch jeśli odbiornik złapie obraz, to będzie on działać jakieś ~20 sekund, po czym "zawiesi się" na ostatniej klatce.

Ktoś ma jakiś pomysł jak to ogarnąć?

Nie ukrywam, że to urządzenie uprościłoby mi pracę w serwerowni, bo mógłbym pracować z chłodnego biura, a nie na stojąco w tej saunie.

Manufacturer: Dipol (Polska, Kraków, ul. Ciepłownicza)
    Model 2.0
  • #2 20487292
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 837
    Kolego, przez switcha to rzadko kiedy chce działać. Przekrosuj to sobie przez patchpanel na wolne gniazdo w okolicy biurka.
    Testowałem kilka podobnych rozwiązań - żadne nie dało się uruchomić produkcyjnie przez przełącznik. Na kablu p2p produkcyjnie działa OK. Zauważyłem ponadto dużą wrażliwość takich rozwiązań na jakość kabla LAN. Jest ponadto bardzo wrażliwe na kable 230vac w sąsiedztwie. Stosuje to do wyciągania monitora i myszki do rejestratorów CCTV/NVR (kamery).

Napisz do chłopaków z Dipola i zapytaj w jakiej konfiguracji (z jakim switchem) im to działało.
  • #3 20487328
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 828
    Między tymi konwerterami jest połączenie, ale to nie jest protokół Ethernet, a tylko taki przez switch jest rozumiany.
  • #4 20487331
    OPservator
    Poziom 39  
    Ja rozumiem, ale skoro twórca zamieścił informacje że działa, to chyba powinno działać?
    Czekam w tej chwili na maila zwrotnego od Dipol.
  • #5 20487373
    a_jablon
    Poziom 35  
    90% konwerterów ma własny „język komunikacji”. Tu Dipol stwierdził, ze działa przez switcha i nawet na chwile obraz się pojawił autorowi tematu (wiec musi być ethernet) tylko diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach… jakiś warunek musi być spełniony żeby to działało. Jak zazwyczaj importer nie doprecyzował jaki….

Może kwestia ustawionej na sztywno na portach prędkości i duplexu? Można poeksperymentować mając jakiś przełącznik zarządzalny. Można kombinować z separacją ruchu np: nietagowanym vlanem ale to dopiero jak zadziała przez switcha. Może poczekajmy na odp. z Dipola
  • #6 20487383
    OPservator
    Poziom 39  
    a_jablon napisał:
    Można poeksperymentować mając jakiś przełącznik zarządzalny.

Niestety mam tylko 24-portowy D-Link gigabit niezarządzalny.
  • #7 20487398
    a_jablon
    Poziom 35  
    Nic pośród gratów z demontażu / na zapas / w rupieciach?
    Cokolwiek, byle speed i duplex dało się ustawić ;)
  • #8 20487408
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Do Autora *N oznacza jeszcze kilka innych switchy lub routerów coś nie tak z kablologią KVM w "szkole" dawał radę nawet z Hiszpanii.
  • #9 20487457
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    Do Autora pytanie z innej beczki: co to za tajemnicze urządzenie na którym chcesz pracować zdalnie?

Jeśli jakiś komputer lub serwer to dlaczego nie korzystasz ze zdalnego pulpitu (lub czegoś podobnego)? Do rejestratora też zwykle można się dostać przez interfejs webowy lub dedykowane oprogramowanie.
  • #10 20487485
    OPservator
    Poziom 39  
    cocopoco napisał:
    Do Autora pytanie z innej beczki: co to za tajemnicze urządzenie na którym chcesz pracować zdalnie?

Serwer z uwaloną sieciówką na którym stoi oprogramowanie testowe.
  • #11 20487505
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    AA! serwery to jeszcze mają wyspecjalizowane porty do obsługi.
    Również rj 45 i po TCPIP. Albo serwerowi dołożyć sieciówkę.
  • #12 20494540
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5475
    OPservator napisał:
    Niestety mam tylko 24-portowy D-Link gigabit niezarządzalny.

Tu ze switchem zarządzanym:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3965119.html#20494525

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z działaniem HDMI KVM Extendera przez switch. W konfiguracji bez switcha urządzenie działa poprawnie, natomiast po podłączeniu przez switch obraz pojawia się na około 20 sekund, a następnie "zawiesza się". Użytkownicy sugerują, że wiele konwerterów ma własny protokół komunikacji, co może być przyczyną problemów z działaniem przez switch. Wskazano na możliwość eksperymentowania z ustawieniami prędkości i duplexu na switchu zarządzanym. Użytkownik czeka na odpowiedź od producenta, firmy Dipol, w celu uzyskania dalszych wskazówek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA