logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór urządzeń do wysyłania obrazu HDMI po LAN: CAT7, switche L2+, 10Gbps SFP

wotkontozapasowe3 18 Mar 2023 15:31 384 5
REKLAMA
  • #1 20495907
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Cześć.
    Mam potrzebę wysyłania obrazu po sieci LAN, najlepiej z dźwiękiem (ale bez też przeżyję). Znalazłem takie urządzenia:
    Wybór urządzeń do wysyłania obrazu HDMI po LAN: CAT7, switche L2+, 10Gbps SFP
    I różne ich wariacje, kosztujące od 40 do 1000 złotych za komplet. Co powinienem wybrać pod moje zastosowania? W obu budynkach mam kable CAT7 (i kilka Cat 6A), w obu znajdują się switche zarządzane L2+, gigabitowe i 10Gbps SFP, a switche te połączone są około kilometrowym światłowodem (połączenie działa, pokazuje prędkość 10Gbps).
    Czy dałoby się kupić takie urządzenia, bym gdziekolwiek się podłączył mógł odebrać sygnał video, czy jedyna opcja to przesyłanie z konkretnego portu na konkretny port między switchami?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20495950
    Makxio
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    Hi,

Wczytaj sie dobrze, czy te zabawki , które pokazałeś to potrzebują tylko pasywnego kabla w Cat 6a lub wyższej, to wg mnie nie jest Etherne/It, który możesz przesłać po sieci w ramach np vlan, tylko musisz mieć fizycznie kabel pomiędzy nimi.

Mogę sie mylić, sprawdź to dokładnie.

Cos co pojdzie Ci po Twojej sieci (IP) to np:

https://www.dipol.com.pl/konwerter_sygnalu_hdmi_na_ip_signal_multicast_v4_0_H3614.htm

czyli ogólnie haslo HDMi over IP

czyli klasycznie leci sobie to ip/multicast. Te 100 metrów o którym piszą to max odległość pomiędzy konwerterem a przełącznikiem sieciowym.

M.
  • REKLAMA
  • #4 20495962
    wotkontozapasowe3
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    jprzedworski napisał:
    Urządzenia powinny być zgodne z protokołem IP, a chyba nie wszystkie są. Właśnie był podobny temat, szkoda, że się na tym forum nie rozglądasz.

Rozglądałem, ale nie znalazłem tam odpowiedzi, więc założyłem własny temat :)
    Makxio napisał:
    Cos co pojdzie Ci po Twojej sieci (IP) to np:

https://www.dipol.com.pl/konwerter_sygnalu_hdmi_na_ip_signal_multicast_v4_0_H3614.htm

czyli ogólnie haslo HDMi over IP

I zadziała z 2 switchami po drodze?
    Makxio napisał:
    Te 100 metrów o którym piszą to max odległość pomiędzy konwerterem a przełącznikiem sieciowym.

Tak, wiem. To ograniczenie długości skrętki. Czyli max 100m skrętki, switch, max 30km światłowodu, switch, max 100m skrętki i konwerter.

Jeżeli faktycznie tamto by zadziałało, to byłbym w domu.
  • REKLAMA
  • #5 20495981
    Makxio
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    Napisali, ze działa to po IP/UDP wiec pod spodem musi byc ethernet, ja osobiście tego nie testowałem, tylko podpowiadam Ci na co zwrócić uwagę :))

Teoretycznie powinno dzialac, w konfiguracji takeigo urzadzenia/konwertera powinienes moc ustawic sobie np "

- adres IP
    - adres grupy mcast
    - wartosc TTL dla mcast

i kilka innych

Dla Twojego przypadku, gdy masz siec typu L2 (czyli vlan) te powyższe dane nie maja większego znaczenia, ważne żeby się widziały nawzajem.

Ew problemem w sieci opartej na przełącznikach L2 (takich zarządzanych) może być mechanizm igmp snooping - zapobiega on zalewaniu końcówek sieci, gdy te nie korzystają z multicast i nie potrzebują go odbierać.

M.
  • #6 20496119
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5486
    wotkontozapasowe3 napisał:
    Rozglądałem, ale nie znalazłem tam odpowiedzi, więc założyłem własny temat

Ciekawe, bo na końcu mój post prowadzi do rozwiązania.
REKLAMA