logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani konwerter M-BUS do Modbus TCP/RTU: Poszukiwanie alternatyw dla nauki komunikacji

misiekubot 14 Mar 2023 13:09 1317 6
REKLAMA
  • #1 20487566
    misiekubot
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam szanowne grono

Mam prośbę możecie polecić jakiś tani konwerten M-bus do Modbus TCP ewentulanie RTU . Potrzebuje naczyć się komunikacji z licznikami ciepła po tym protokole a nie moge znaleć w sieci nic tańszego niż 1500zł , trochę drogo

Doceleowo będę chciał stowrzyć system z 20 tak,imi licznikami i wtedy do już wiadomo że trzeba bedzie ogarnąć coś normalnego ale do nauki trochę szkoda tylek kasy wydać
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20487633
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 461
    M-bus to szyna zasilająca wraz z komunikacją, stąd im większa liczba, tym większe zasilanie i większa cena urządzenia.

Jakie masz liczniki? Czy liczniki mają w środku interfejs m-bus?

Dodano po 2 [minuty]:

Liczniki musisz również zaadresować, to pewnie trzeba będzie jakiś soft.
    Ja bym na Twoim miejscu zaczął od 1 sztuki i zakupił interfejs na 3 slave.

Modbus to jakby dalszy etap przesyłu danych, więc może na początek M-Bus na RS232, a następnie RS232 - Modbus TCP?

Dodano po 3 [minuty]:

A może coś takiego?

Konwerter M-Bus na RS232, 10 Slave
    https://consteel-electronics.com/M-BUS-S
  • REKLAMA
  • #3 20487854
    misiekubot
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź . Z Modbusem sobie poradze. Licznikóników jeszcze nie mam , pytanie czy są jakieś symulatory M-bus jak w przypadku modbusa że mogę sobie zasymulaowąć urzadzenie oprogramowaniem ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20487931
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 461
    Najlepiej mieć fizyczne urządzenie,z symulatorem się nie spotkałem.

Dodano po 1 [minuty]:

Przykład opisany na podstawie licznika ciepła Kamstrup:

Google: Technical Description for Kamstrup’s M-Bus system
  • REKLAMA
  • #5 20488645
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Przykładowe rozwiązania, nie tanio, bo zastosowanie dość niszowe:
    - moduły PiiGAB M-Bus 900 niemieckiej firmy Relay do urządzeń M-Bus różnych producentów
    - moduły EQmaitc produkcji ABB, głównie do liczników ABB, ale można podłączyć również innych producentów
  • #6 20489781
    misiekubot
    Poziom 9  
    >>20487633
    A możesz polecić jakiś sprawdzony konwerer RS232 na Modbus
  • #7 20529126
    wiktorxjanik
    Poziom 6  
    misiekubot napisał:
    >>20487633
    A możesz polecić jakiś sprawdzony konwerer RS232 na Modbus

ja osobiście, z konkretnych modeli mogę polecić model HD67501-A1 (Modbus RTU) oraz HD67507-A1 (Modbus TCP), oba modele są tego samego producenta :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje taniego konwertera M-Bus do Modbus TCP/RTU w celu nauki komunikacji z licznikami ciepła. W odpowiedziach zasugerowano, że M-Bus wymaga odpowiedniego zasilania i adresowania liczników, co może wiązać się z dodatkowymi kosztami. Proponowano rozpoczęcie od jednego urządzenia oraz użycie konwertera M-Bus na RS232, a następnie RS232 na Modbus TCP. Wskazano również na brak symulatorów M-Bus, a zamiast tego zalecano korzystanie z fizycznych urządzeń. Wśród polecanych modeli konwerterów wymieniono HD67501-A1 (Modbus RTU) oraz HD67507-A1 (Modbus TCP).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA