logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Photoshop - Jak odwrócić hurtowo kilkaset fotek i je zapisać?

mwlo 17 Mar 2023 16:03 729 6
REKLAMA
  • #1 20494333
    mwlo
    Poziom 5  
    Fotki są obecnie w trybie szerokim, czyli jakby poziomo wyświetlane.
    Chcę je odwrócić o 90° w lewo.
    Jest tak:
    a ma być tak:

Gdy wrzucam do Photoshopa hurtem ze 100-200 fotek i zazanczam CAŁOŚĆ i wtedy edytuję to edytuje mi tylko i wyłącznie fotkę która jest na wierzchu, nic pod spodem.

Druga sprawa, chcę automatycznie odwrócić powiedzmy 1000 fotek i jes od razu zapisać. Jak to zautomatyzować?

Photoshop CS13 z 2013 roku
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20494378
    jandybowski
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Eksplorer Windows > W folderze zaznaczasz wszystkie zdjęcia klikasz prawym i naciskasz obróć w lewo

Photoshop
    1. wrzuć wszystkie zdjęcia do jednego folderu
    2. otwórz jedno ze zdjęć w Photoshopie
    3. otwórz okno Actions (jeśli nie masz otwartego znajdz je w Window>Actions lub pod skrótem Alt+F9)
    4. stwórz nową akcję (plusik w kwadracie na dole okna Actions), nazwij ją np "obrót", naciśnij Record (teraz akcja się "nagrywa")
    5. Obróć obraz o 90° w lewo (Image>Image rotation>90° CC)
    6. Zamknij zdjęcie (zapisz plik jako ten sam)
    7. W oknie Actions naciśnij Stop record (kwadracik na dolnym pasku okna Actions)
    8. Wejdź teraz w File>Automate>Batch...
    9. Tam w sekcji Play znajdź przed chwilą utworzoną akcję "obrót", w sekcji Source wybierz folder ze zdjęciami
    10. klikasz OK
  • REKLAMA
  • #3 20494409
    mwlo
    Poziom 5  
    jandybowski napisał:
    Eksplorer Windows > W folderze zaznaczasz wszystkie zdjęcia klikasz prawym i naciskasz obróć w lewo
    Jestem tumanką, przyznaję się! Przy okazji zauważyłam jak łatwo zmieniać nazwy plików bez użycia myszki (znanego ZMIEŃ NAZWĘ). Zaznaczasz pierwsz plik w folderze, klikasz myszką ZMIEŃ NAZWĘ, zmieniasz ją i ... dalej zamiast klikania myszką aby zapisało wciskasz TAB. Explorer od razu przechodzi do kolejnego pliku - oznacza ZMIEŃ NAZWĘ, wpisujesz nową i znowu TAB zamiast ENTER. A ja się męczyłam pliczek po pliczku.
  • REKLAMA
  • #4 20494483
    jandybowski
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    :) czasami najprostsze rozwiązania wcale nie są takie oczywiste
    tip za tip - nie znałem tego ze zmianą nazwy, przetestowałem i BAAAARDZO fajne :)
    A przy okazji zmiany nazw, polecam prosty darmowy programik o nawzie ReNamer - bardzo ułatwia życie kiedy się chce zmienić nazwy wielu plików na raz i nazwać je w jakiś specyficzny sposób, plus dodać np numery od 1 do 100 itd.
  • REKLAMA
  • #5 20494541
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2030
    jandybowski napisał:
    polecam prosty darmowy programik o nawzie ReNamer
    Też można spróbować programu "Total Commander" znanego starszym jako "Norton Commander".
  • #6 20495510
    Cerpid
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Można również użyć Bulk Rename Utility

• #7 21075409
    monuai
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Można też zmieniać nazwy masowo za pomocą skryptów, z użyciem Photoshopa,np. python, jsx. Np skrypt:
    - wyszukaj i zaznacz warstwę tekstową
    -skopiuj nazwę warstwy
    -zapisz plik finalny o nazwie tej skopiowanej warstwie

Wówczas po uruchomieniu automatem pliku, skrypt nada nazwę pliku na podstawie nazwy warstwy (np tekstowej, albo oznaczoną kolorem itd).

Tak naprawdę te zadanie całe, można zrobić kompletnie automatem z python i imgmagic, wraz z zapisem finalnych plików :)

//Edit
    O rety omyłkowo odkopalem starego kotleta...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na hurtowe odwrócenie orientacji zdjęć w programie Photoshop CS13, aby zmienić ich układ z poziomego na pionowy. Zgłoszono kilka metod, w tym użycie akcji w Photoshopie do automatyzacji procesu. Użytkownik powinien otworzyć jedno zdjęcie, stworzyć nową akcję, obrócić obraz o 90° w lewo, a następnie zapisać plik. Po nagraniu akcji, można ją zastosować do całego folderu zdjęć za pomocą opcji Automate > Batch. Dodatkowo, zaproponowano różne programy do masowej zmiany nazw plików, takie jak ReNamer, Total Commander oraz Bulk Rename Utility, co może ułatwić zarządzanie plikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA