logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłączanie się monitora i zawieszanie komputera podczas gry.

konrad894 19 Mar 2023 00:04 474 1
REKLAMA
  • #1 20496687
    konrad894
    Poziom 1  
    Witam, ostatnio wymieniałem płytę główną, procesor oraz RAM w komputerze (wszystko nowe) i od tamtego momentu gdy gram w niektóre gry to podczas gry monitor się wyłącza a komputer się zawiesza. Taki problem z tego co zauważyłem występuje w bardziej wymagających grach (po około 10 minutach gry, czasem mniej). testowałem Cinebench oraz FurMark i wszystko działało bez zarzutu. Podczas bardziej wymagających gier karta graficzna ma 70-75 stopni a procesor 60-65 stopni, w cinebech procesor miał około 80 stopni a w furmarku karta graficzna miała około 75 stopni. W mniej wymagających grach wszystko działa, z góry dzięki za odpowiedzi.
    Specyfikacja:
    procesor: Ryzen 3 4100
    karta graficzna: Asus Strix RX 570 4gb
    RAM: 8gb 320MHz
    płyta główna: Gigabyte a520m h
    Zasilacz: Corsair TX550M
  • REKLAMA
  • #2 20496740
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Sprawdź temperatury sekcji zasilania na płycie oraz mostków na płycie i kości pamięci.

Poza tym - sprawdź czy prawidłowo złożyłeś komputer.
    Czasem jaka dotykająca śrubka, źle wciśnięta karta w złącze, może powodować problemy.

Poza tym, ta karta jest raczej słaba i procesor też nie jest rewelacyjny. Zestaw może po prostu nie dawać rady z "bardziej wymagającymi grami". Choć nie wspomniałeś jakie to gry.

Poza tym, przydałoby się więcej informacji z programów monitorujących - temperatury pamięci, płyty, chipsetów itd.
REKLAMA