logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykonać te zadania? Twierdzenie Thevenina.

koziol811 19 Mar 2023 01:28 1020 1
REKLAMA
  • #1 20496726
    koziol811
    Poziom 1  
    Witam, czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak zrobić te 2 proste zadania?

- Między punktami A i B pewnego obwodu elektrycznego zmierzono napięcie UAB=13 V. Następnie dołączono do nich rezystancję R=5  i zmierzono płynący przez nią prąd IAB=2,5 A. Określić parametry źródła zastępczego Thevenina dla tego obwodu od strony punktów A, B.

-Między punktami A i B pewnego obwodu elektrycznego zmierzono napięcie UAB=5,7 V. Następnie włączono między nie amperomierz, który zmierzył prąd IAB=19 A. Określić parametry źródła zastępczego Thevenina dla tego obwodu od strony punktów A, B.
  • REKLAMA
  • #2 20497581
    pavyan
    Poziom 20  
    Ocena: 135
    Rozumiem że chodzi o rezystancję wewnętrzną źródła, to bardzo proste.
    Napięcie zastępcze źródła to 13V (ponieważ jest mierzone - teoretycznie - woltomierzem o nieskończonej rezystancji wewnętrznej).
    Stąd 13V dzielone przez prąd obciążenia 2,5A wyznacza rezystancję obciążenia na 5,2Ω.
    Ale podłączone zewnętrzne obciążenie to 5Ω, a więc proste odejmowanie określa rezystancję wewnętrzną źródła na 0,2Ω (oczywiście przy pominięciu rezystancji przewodów połączeniowych i założeniu użycia amperomierza cęgowego :D , ponieważ "zwykły" posiada bocznik pomiarowy, którego rezystancja w takich obliczeniach powinna być uwzględniona).
    Na pewno jest to poprawny wynik, ale takie zadania miałem ponad 40 lat temu, więc nie wiem, czy obliczenie jest zrobione według koszernych wzorów.

W drugim zadaniu brakuje istotnej informacji - właśnie rezystancji bocznika amperomierza. Ale jeżeli został użyty znowu amperomierz "idealny" lub cęgowy :D , to dzielenie napięcia 5,7V przez prąd 19A - zwarciowy - daje rezystancję obwodu 0,3Ω.
    Jeśli teraz znowu pominiemy rezystancję przewodów połączeniowych, to owe 0,3Ω będzie rezystancją wewnętrzną źródła (napięcie zastępcze to 5,7V).

PS: Kiedyś miałem styczność z amperomierzami cęgowymi do prądu AC, jednak nie miałem w ręku żadnego cęgowego do pomiaru prądu DC - ale podobno takie obecnie istnieją.
    Cóż, jestem reliktem przeszłości... :D
REKLAMA