logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zadania z teorii obwodów z twierdzeniem Thevenina

17 Gru 2017 23:20 8877 16
REKLAMA
  • #1 16898128
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16898183
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 16898205
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 16901995
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1283
    Twierdzenie Thevenina polega na tym, że "wycinasz" gałąź w której chcesz coś liczyć (w tym wypadku prąd I3).
    Z punktu widzenia tej wyciętej gałęzi liczysz rezystancję dla zwartych źródeł napięciowych w pozostałym obwodzie "po wycięciu" (w tym wypadku zostanie jedno...).
    Potem obliczasz sobie napięcie na tych zaciskach z których wyciąłeś gałąź (czyli spadek napięcia od jedynego źródła - na rezystancji R4). Czyli "zwijamy obwód i rozwijamy".
    Mając napięcie na zaciskach, rezystancję zastępczą, podstawiasz je jako nowy układ z szeregowo wpiętymi: źródłem napięcia i rezystancją, które dopiero policzyłeś.
    Do ich zacisków teraz "dodajesz" wyciętą gałąź i masz prosty obwód z różnicą napięć źródeł i dwoma rezystancjami.
  • #5 16904424
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16904471
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 16904670
    kozi966
    Erwin14 napisał:
    najlepiej samemu policzyć i wkleić tu?

Z całym szacunkiem, ale chyba żartujesz. Egzamin też mam za Ciebie napisać?

Nie rozumiem z czym masz problem przy liczeniu prądów i napięć od jednego źródła.
    Skoro masz tylko E2, to sumujesz rezystancje R4 i R5, potem łączysz je równolegle z R1, a następnie szeregowo z R2. Potem czyste prawo oma, i znowu rozwijamy obwód aby znaleźć prądy I1 i I2 (choć tutaj zamiast prądów, od razu ma się napięcie na odpowiednich elementach).
  • #9 16904771
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 16904836
    kozi966
    Erwin14 napisał:
    Jest to prąd I3 i koniec zadania?

Nie i nie.
    Jak na razie nie doszliśmy jeszcze do wykorzystania Twierdzenia Thevenina do końca.
    Policz teraz prąd I2 w tej Twojej konfiguracji. Pomnóż go przez rezystancję R4 i masz spadek napięcia na elemencie który nas interesuje (czyli jesteś w stanie policzyć napięcie Uab).
    Mając napięcie Uab, mając rezystancję zastępczą, masz wykonać z tego układ zastępczy do którego podczepisz wcześniej wyciętą gałąź, o to:

Z tego wynika, że źle oznaczyłeś prąd I3 w obecnej chwili.
  • #11 16906351
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 16906525
    kozi966
    Niestety.... nie jest dobrze. Rezystancja zastępcza, widziana z punktu widzenia zacisków A i B wynosi 6/5 oma. Tak jak podałeś w poście #5.
    W poście #9 jest dobrze. Bo w poście 9 liczysz "drugi" układ, z wyciętym źródłem 6V.
    Masz policzony układ zastępczy ze źródłem 10V (tam gdzie wychodzi prąd źródła 3A). Tylko musisz go jeszcze rozwinąć, aby znać spadek napięcia na skrajnej prawej rezystancji:

Jak poznasz ten spadek napięcia, to ten spadek napięcia jest twoim zastępczym napięciem w układzie Thevenina.

Dopiero po tym tworzysz kolejny układ do policzenia, ten z postu numer #10.

P.S.
    W układzie z postu #9 masz ten błąd, że oznaczyłeś prąd I3, jako prąd w gałęzi ze źródłem 10V. Tylko, że w zadaniu prąd I3 (te właściwy do policzenia) jest to prąd w wyciętej gałęzi ze źródłem 6V. Stąd może Ci się "mieszać".
  • #13 16908741
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #15 16908889
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 16909148
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o pomoc w rozwiązaniu zadań z teorii obwodów, szczególnie dotyczących twierdzenia Thevenina. W pierwszym zadaniu użytkownik błędnie obliczył prąd źródłowy jako 15 A, podczas gdy poprawna wartość to 10 A. W dyskusji wyjaśniono, że prąd źródłowy odnosi się do prądu w gałęzi z źródłem. W drugim zadaniu użytkownik miał trudności z obliczeniem napięcia w stanie jałowym oraz rezystancji zastępczej. Uczestnicy dyskusji podpowiedzieli, jak obliczyć napięcie na zaciskach oraz jak wykorzystać twierdzenie Thevenina do dalszych obliczeń. Ostatecznie użytkownik poprawił swoje obliczenia i uzyskał wartość prądu I3 równą 1.25 A. Całość rozwiązania została zebrana w podsumowanie dla przyszłych czytelników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA