logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] peugeot speedfight 2 - cdi naraku nie wkręca się na obroty

buli447 19 Mar 2023 18:10 1311 3
REKLAMA
  • #1 20497939
    buli447
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam posiadam kapryśny skuter peugeot speedfight 2 2t chłodzony powietrzem opis usterki od początku.Zaczęło się po umyciu skutera na myjni przerywanie itd w końcu brak iskry kupiłem nowy moduł najbardziej podobny do starego naraku wersja ac teraz skuter odpala lecz nie chce się wkręcać na obroty lecz znalazłem sposób przez przypadek by normalnie reagował na gaz mianowicie jak po odpaleniu wyłączę zapłon kluczykiem tak by nie zdążył zgasnąć to wkręca się normalnie na obroty tak na 30s potem jakby odcięcie zapłonu na pewno problem leży po stronie elektroniki proszę o pomoc ps dioda z immo nie świeci nie miga.
  • REKLAMA
  • #2 20498063
    mario88legia
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Hejka

Na podstawie opisu usterki wydaje się, że problem może leżeć w sterowaniu zapłonem. Wyłączenie kluczyka na 30 sekund pozwala na krótkotrwałe usunięcie problemu, ale nie rozwiązuje go na stałe. Możliwe przyczyny takiego zachowania skutera to:

Uszkodzony regulator napięcia - jeśli regulator napięcia nie działa poprawnie, może to powodować nieprawidłowe działanie układu ładowania, co z kolei wpływa na pracę silnika.

Uszkodzony stacyjka - stacyjka może mieć wady kontaktów, co prowadzi do niestabilnego lub nieprawidłowego dostarczania prądu do modułu zapłonowego.

Uszkodzony czujnik położenia wału korbowego - jeśli czujnik położenia wału korbowego jest uszkodzony lub nieprawidłowo działający, może to wpłynąć na pracę układu zapłonowego.

Uszkodzony moduł zapłonowy - mimo że kupiłeś nowy moduł, to warto sprawdzić jego działanie, ponieważ niektóre zamienniki mogą być niesprawne lub niekompatybilne z Twoim skuterem.

Sugeruję rozpoczęcie od sprawdzenia regulatora napięcia i stacyjki, ponieważ są to często spotykane problemy w przypadku skuterów. Można je przetestować z pomocą miernika wielofunkcyjnego lub skontaktować się z warsztatem, który zdiagnozuje problem i wymieni uszkodzone elementy.

Jeśli problemem jest moduł zapłonowy lub czujnik położenia wału korbowego, należy je wymienić lub zdiagnozować ich działanie z pomocą specjalisty.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź pomoże Ci rozwiązać problem z Twoim skuterem.

Pozdrawiam Mario88
  • REKLAMA
  • #3 20550134
    buli447
    Poziom 10  
    Witam problem rozwiązany nowy moduł okazał się być uszkodzony zakup kolejnego i skuter chodzi jak należy do zamkniecia
  • #4 20550137
    buli447
    Poziom 10  
    Uszkodzony okazał się nowy moduł naraku za 170zl teraz kupiłem bez firmowego za 90zl i chodzi bez problemu pozdrawiam
REKLAMA