logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot speedfight 2 lc wrc przy 60/h spada z obrotów, muli

wazaari 05 Lip 2011 23:47 11345 8
REKLAMA
  • #1 9687018
    wazaari
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam. Mam problem z speedfight 2 lc wrc i nie wiem co jest. Niedawno wymieniłem rolki na nowe oryginalne 8,4g i zwiększyła się prędkość - 85/h, ale zaczął jakby spadać z obrotów przy około 60/h , po zwolnieniu manetki i ponownym dodaniu gazu do oporu jakby coś go muli. Wyczyściłem gaźnik ustawiłem śrubki do regulacji w takiej samej pozycji ale teraz góra 75/h i też nawet przy 40/h zmula go ale po chwili dostaje kopa i naprawdę nie wiem co to może być świeca nowa. Co jeszcze rano nie chce zapalić jak sprawdzić czy ssanie działa czy to może być wina ssania. Proszę o rady, spostrzeżenia, czy gaźnik trzeba jakimś przyrządem specjalnym ustawić. Start ma bardzo dobry do 60/h przyśpieszenie ma dobre ale później ...Rocznik 2003. Wcześniej miał trochę rolki zjechane ale nie mulił wcale, teraz po wymianie tzn. zaraz po wymianie rolek szybciej jechał ale zaczął mulić no i wyczyściłem gaźnik może lepiej wcale nie trzeba było ruszać no ale . Proszę o jakieś rady jak ktoś może miał podobne problemy. Z góry bardzo dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 9691027
    wujek1986
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Prawdopodobna przyczyna: Brak sprężania
    Wyjaśnienie: Domniemam ,że mieszankę ustawiłeś prawidłowo, zwiększenie wagi rolek powoduje przyspieszenie "wrzucenia 2 biegu", jeżeli silnik nie ma siły pchać pojazd na drugim biegu oznacza to ,że nie ma mocy, brak mocy może być spowodowane słabą kompresją.
    Naprawa: Na początek pomiar ciśnienia w cylindrze. Jak zmierzysz daj znać, poradzimy dalej.

Moderowany przez Pawel wawa:

Nie pisz tu głupot. Tu piszemy jeśli coś wiemy na dany temat, nie to co wiemy ogólnie. Nie wiem, nie piszę. Taka tu panuje zasada. Proszę zatem o zastosowanie się do niej.

• REKLAMA
  • #3 9691200
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    Taa, jeszcze jakieś złote myśli? A może zły poziom paliwa? A może te śrubki co są tak samo, nie są jednak prawidłowo ustawione? A może spręzyna regulatora momentu też była wymieniona? I jeszcze wiele innych "a może"...
  • #4 9691923
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2814
    Do póki autor nie poda więcej technicznych i istotnych informacji oraz nie wykaże własnej inicjatywy zadanie jest tylko dla wróżki.
    Jak nie to temat do kosza.
    Elektroda to nie miejsce na psychoterapię (o jaki ja zrozpaczony bo było dobrze a nie jest) i gdybanie (a może a może tamto..)!
  • REKLAMA
  • #5 9692805
    Bartek.k.k
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    To nie gaźnik a napęd. Wsadź mu lżejsze rolki lub wstaw twardszą sprężynę centralną.
  • #6 9693560
    wazaari
    Poziom 10  
    Bardzo dziękuję za zainteresowanie, opinie i rady. Faktem jest że nie jestem mechanikiem dlatego prosiłem o porady. U mechanika byłem ale żadnej konkretnej zmiany. Ale zmieniłem obudowę filtra powietrza (ciągnął chyba lewe powietrze) i teraz 80km/h jedzie, ale jeszcze w okolicach 60km/h niezbyt ciągnie ale po chwili jazdy ciągnie dalej już do 80 dobrze. Na pewno nie potrafię tak na 100% dobrze ustawić mieszanki i wolnych obrotów, poczytałem na forach mniej więcej jak to się robi ale tam różne sposoby ustawiania proponują. Z tego co wiem to najpierw skuter ma złapać normalną temperaturę pracy, później wkręca się śrubkę od mieszanki paliwa do końca i jedni piszą że następnie wykręca się ją 1 i 1/4 obrotu i później na wyczucie w lewo lub w prawo słysząc obroty silnika - i tu nie wiem czy mam szukać najszybszych obrotów, a śrubką od wolnych obrotów regulować ( zmniejszać na wolne obroty). Ale tego nie wiem czy śrubkę od wolnych obrotów też wykręcam przykładowo o 1 i pół obrotu czy na słuch słysząc obroty silnika. Ale nie mogę zmniejszyć do całkiem wolnych obrotów tyle co tyle żeby chodził ponieważ później np. rano albo jak się ochłodzi to mi nie zapali ( zalewa go) i muszę znowu wkręcać tę śrubkę o mieszanki prawie do końca i wtedy mi zaraz zapali. Ale teraz jak już wspominałem zmieniłem obudowę filtra powietrza i jak umiałem wyregulowałem i już rano po kilku no może kilkunastu kopnięciach zapalił. Proszę aby ktoś mi szczegółowo wyjaśnił jak dokładnie wyregulować ten gaźnik, ( w opinii kolegów może to ssanie nie działa ale nie wiem) jak pali już to nie jest źle tylko ten gaźnik. I mam jeszcze takie pytanie czy zawsze trzeba nowej regulacji po czyszczeniu gaźnika czy można je ustawić tak jak były przed czyszczeniem ( wiem jaka dokładnie była pozycja śrubki od mieszanki). Naprawdę bardzo dziękuję za wszystkie porady i proszę jeśli ktoś może dokładnie opisać mi jak wyregulować ten gaźnik. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 9695458
    Bartek.k.k
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Również mam SF 2 WRC i podobny objaw jak u Ciebie, od 60 km/h występuje spadek obrotów, tylko stawiam, że u mnie jest to wywołane złym wyregulowaniem napędu. Gaźnik reguluj zawsze na gorącym silniku i nie na słuch, a na kolor świecy. Musisz uzyskać mniej więcej taki kolor:

Peugeot speedfight 2 lc wrc przy 60/h spada z obrotów, muli

chodź jak widać można było dać jeszcze troszkę paliwa. Ssanie łatwo sprawdzić wyciągając je z gaźnika, podłączając je pod 12V i obserwować czy tak zaworek z igiełką(niestety nie wiem jak to się fachowo nazywa) wysunie się z obudowy. Jeżeli tak będzie to ssanie sprawne. Jak dorywczo pracowałem w serwisie skuterowym to zawsze tak sprawdzałem czy ssanie działa prawidłowo.
  • #8 9734857
    wazaari
    Poziom 10  
    Witam. Na razie nie ma mnie w domu ale jak przyjadę (jutro) to sprawdzę to ssanie ponadto dowiedziałem się od dobrego mechanika że dla pojemności 50 ccm regulacja gaźnika wygląda w ten sposób że, śrubka od wolnych obrotów ma być wykręcona dokładnie półtora obrotu (tak jest fabrycznie ustawiona) i tego się nie zmienia, a później już tylko reguluje się śrubką od mieszanki obroty (jeśli są duże to się zmniejsza tak aby dobrze pracował na wolnych obrotach). Do tego jeszcze kolor świecy(kawa z mlekiem) i wszystko powinno być ok. Jak tylko wyreguluję skuter to dam znać co i jak. Pozdrawiam.
  • #9 9748231
    wazaari
    Poziom 10  
    Witam. Już jest po problemie wyregulowałem gaźnik jak mi doradził mechanik (z prawdziwego zdarzenia). A więc śrubkę od wolnych obrotów dokręciłem do oporu i wykręciłem dokładnie półtora obrotu i zostawiłem ją w spokoju a zająłem się regulacją śrubki od mieszanki i ustawiłem wolne obroty tak aby sobie silniczek równo pracował, oczywiście sprawdzałem przy tym jak wchodzi na obroty i jak schodzi z nich i wszystko jest w porządku wchodzi pięknie na obroty i bardzo szybko schodzi bez żadnych " kichnięć ". Nie muli go już w ogóle a prędkość maksymalna teraz to 85km/h. Rano przy zimnym silniku pali za pierwszym razem, może jeszcze kolor świecy sprawdzę i to wszystko, kończąc temat bardzo dziękuję za wszelkie rady. Pozdrawiam. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z skuterem Peugeot Speedfight 2 LC WRC, który po wymianie rolek na oryginalne 8,4g zaczął tracić obroty przy prędkości 60 km/h. Po czyszczeniu gaźnika i regulacji śrubek, prędkość spadła do 75 km/h, a skuter miał problemy z przyspieszeniem. Użytkownik podejrzewał problemy z ssaniem oraz ustawieniem mieszanki paliwowej. Po konsultacjach i wskazówkach od innych użytkowników, w tym regulacji gaźnika na gorącym silniku oraz sprawdzeniu ssania, udało się poprawić działanie skutera. Ostatecznie, po prawidłowej regulacji, skuter osiągnął prędkość 85 km/h i przestał "mulić".
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA