Witam. Mam w domu (w instalacji) zmiękczacz wody + filtr sznurkowy. O ile pamiętam to twardość ok 150 CaCO3. Do ekspresu Delonghi Eletta Explore dołączony był filtr (zmiękczacz, jak wynika z instrukcji) do wody montowany w zbiorniku. Skoro już był to go zamontowałem, ale jak teraz woła o jego wymianę to zastanawiam się czy jego używanie ma sens. W instrukcji widnieje informacja że jest "zalecany" ale nie ma informacji kiedy zalecany, no i też w sieci nie mogę konkretów znaleźć a jedynie setki artykułów pisanych na ilość znaków mówiących o tym że używając kranówki odkłada się kamień itp. Ja to wiem, ale skoro mam zmiękczoną i przefiltrowaną wodę, to powinienem dodatkowo ją zmiękczać w ekspresie? Obawiam się że mogę zrobić wodę "za miękką". Wg. tego co znalazłem to woda idealna to 8 stopni niemieckich, a ok tyle ma moja z kranu. Co do odkładania kamienia (nawet z miękkiej wody) to i tak i tak jest procedura odkamieniania odkamieniaczem w płynie.
edit: a jaki to ma znaczenie jaki jest numer modelu? Podałem już dokładnie co to za ekspres i tak, a pytanie tyczy się wszystkich ekspresów, a nie tego konkretnego. Po co więc tu tabliczka znamionowa?
edit: a jaki to ma znaczenie jaki jest numer modelu? Podałem już dokładnie co to za ekspres i tak, a pytanie tyczy się wszystkich ekspresów, a nie tego konkretnego. Po co więc tu tabliczka znamionowa?