logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tytuł: Problem z połączeniem dwóch routerów (Huawei i TP-Link) przez długi kabel ethernet

Arric98 22 Mar 2023 13:19 525 3
REKLAMA
  • #1 20502878
    Arric98
    Poziom 2  
    Witam,
    mam mały problem, ale niezwykle frustrujący i nie wiem jak sobie z nim poradzić.
    Poproszono mnie o podłączenie routera do drugiego routera przez kabel ethernet idący przez całe mieszkanie.

Stary router huwaei jest na parterze i nie ma za dobrego sygnału, więc wymyślono, aby kupić drugi router, który zostanie podłączony do tego z parteru przez ethernet idący przez mieszkanie aż do pierwszego piętra gdzie siedzi w gniazdku obok gniazda anteneowego: Tytuł: Problem z połączeniem dwóch routerów (Huawei i TP-Link) przez długi kabel ethernet.
    Połączenie takie według mnie powinno działać bez problemu, jednak nowy router tp-link pokazuje info, że nie ma internetu..
    Jeśli laptop widzi internet przy połączeniu przez kabel etherent idący za ściany, to czemu nowy router go nie widzi?
    Oczywiście podłączyłem raz bezpośrednio krótkim ethrenetem router stary do złącza interent w nowym routerze i działa, ale już przy długim kablu ethernet idącym przez mieszkanie nagle nie działa...

Obrazek poglądowy:
    Tytuł: Problem z połączeniem dwóch routerów (Huawei i TP-Link) przez długi kabel ethernet
  • REKLAMA
  • #2 20502908
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2521
    Po pierwsze, to nie można montować dwóch routerów w jednej sieci. To drugie urządzenie musi być przestawione w tryb access pointa.
    Druga sprawa to ten przewód - na 99% jest źle ułożony (uszkodzony przy układaniu) albo źle zaszyty w keystonach. Otwórz gniazdka i pokaż zdjęcia zaszycia przewodu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20503070
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2681
    Pewnie jak zawsze w takich problemach nie zachowana kolejność przewodów czyli standardu ethernet. Pokaż zdjęcia.
  • #4 20503086
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5488
    Arric98 napisał:
    Stary router huwaei jest na parterze i nie ma za dobrego sygnału, więc wymyślono, aby kupić drugi router, który zostanie podłączony do tego z parteru przez ethernet

Wszystkie przewody sieciowe, w każdym miejscu, w każdym łączeniu - zrobione w standardzie T568B?
    A jak ten nowy router uruchamiałeś, to zrobiłeś go tak?:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3778271.html
REKLAMA