logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż przystawki PTO Scania GRS895: podłączenie, wiązka, sterowanie, aktywacja

UKASZMDRY 24 Mar 2023 20:56 6255 6
REKLAMA
  • #1 20506832
    UKASZMDRY
    Poziom 5  
    Witam, szukam podpowiedzi w sprawie montażu przystawki do Scania skrzynia GRS895, kaseta sterującą jest przy skrzyni po lewej stronie. Z tego co wiem cewka do sterownia powietrzem powinna być w korpusie sterującej połówkami i duża/mała skrzynia- wszystkie piny elektryczne są. Pytanie czy w kabinie powinna być gotową wiązka do klawisza jeśli tak to o jakim numerze powinna być kostka. Czy wtedy wystarczy tylko aktywować komputerem tryb przystawki czy trzeba dokładać jeszcze jakąś kasetę sterującą?
  • REKLAMA
  • #2 20575182
    RemekRemigiusz
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Odpowiedzieć na to pytanie trzeba niestety pytaniem czy skrzynia automatyczna czy manualna z pedałem sprzęgła jeżeli manual to tam raczej sobie poradzisz wystarczy jakieś sterowanie wyprowadzić i po problemie jeżeli automat to masz dwa wyjścia albo ma BWE albo nie ma jeśli ma to wtedy jest ogrinalna wiązka i wystarczy wszystko podłączać jeśli nie ma BWE czy przystosowania zabudowy i jest to automat to będzie rozłączać sprzęgło kiedy włączysz przystawkę
  • REKLAMA
  • #3 20576172
    UKASZMDRY
    Poziom 5  
    Witam,
    temat ogarnięty był to pełen automat bez niczego musiałem dołożyć kasetę, nie wiem tylko czy dobrze zrobiłem bo dołożyłem dodatkowy elektrozawór na przystawkę bo nie mogłem się połapać czy w tej obudowie co są cewki od duża mała oraz połówki, czy tam jest gotowy elektrozawór do pompy bo po aktywacji przystawki w aucie cały czas pokazywała błąd od elektrozaworu.
  • REKLAMA
  • #4 20576366
    TruckElectronica

Poziom 24  
    Ocena: 275
    Pewnke brakuje cewki w korpusie... A Ty dodales osobny elwktrozawor i podłączyłeś pod wtyke sterownika skrzyni
    Konto firmowe:
    Truck Bus Electronica
    Opolska, Kraków, 30-000 | Strona WWW: https://www.truckbuselectronica.pl
  • #5 20576532
    UKASZMDRY
    Poziom 5  
    Dokładnie, dodałem jeszcze kasetę BCI1
  • REKLAMA
  • #6 21059426
    zelek737
    Poziom 9  
    Ocena: 5

Witam, montuję przystawkę do Scania 2016r i nie mam fabrycznie BCI. Kupiłem moduł, tylko mam problem jak go podłączyć, ma ktoś może schemat?
  • #7 21707618
    dorosz8916
    Poziom 1  
    Witam, mam pytanie: czy da się samemu przeprogramować sterowanie pompą PTO? Problem polega na tym, że mam Scanię P380 2008 r., skrzynię manualną. Była to betoniarka, założyłem przystawkę, żeby zrobić wywrotkę, ale mogę załączyć pompę tylko na zgaszonym silniku. Proszę o pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu przystawki PTO do skrzyni biegów Scania GRS895, ze szczególnym uwzględnieniem podłączenia wiązki elektrycznej, sterowania oraz aktywacji funkcji w komputerze pojazdu. W przypadku skrzyni manualnej z pedałem sprzęgła montaż przystawki jest prostszy i wymaga jedynie odpowiedniego sterowania. Dla skrzyni automatycznej istnieją dwie sytuacje: jeśli pojazd posiada BWE (blokadę wejścia), to fabryczna wiązka jest dostępna i wystarczy podłączyć elementy; jeśli BWE nie ma, konieczne jest dołożenie kasety sterującej (np. BCI1) oraz dodatkowego elektrozaworu, gdyż w korpusie sterującym skrzyni brakuje cewki do sterowania powietrzem. Po montażu przystawki w automacie bez fabrycznego BCI pojawia się błąd elektrozaworu, co wskazuje na potrzebę dołożenia dodatkowego modułu i jego prawidłowego podłączenia. W przypadku braku fabrycznej kasety BCI w nowszych modelach Scania (np. 2016) użytkownicy poszukują schematów podłączenia modułu. Dodatkowo poruszono kwestię samodzielnego programowania sterowania pompą PTO w Scania P380 2008 z manualną skrzynią, gdzie problemem jest możliwość załączenia pompy tylko przy zgaszonym silniku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA