logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy da się rozdzielić skrętkę na 2 kamery zasilanie POE ze switcha

alvaro99 26 Mar 2023 20:58 1272 6
  • #1 20509952
    alvaro99
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Witam, jak w temacie. Są na rynku jakieś dostępne trójniki czy muszę ciągnąć nowy kabel?
  • #4 20510098
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    gkwiatkowski napisał:

Niby się da, ale problemem może być dostarczana moc.
    Cytat:
    Sumaryczna moc pobierana przez podłączone do extendera kamery (odbiorniki PoE) nie może przekroczyć budżetu mocy oferowanego przez switch zasilający całą linię:
    - dla standardu 802.3af jest to ok. 13W dostępne na extenderze
    - dla standardu 802.3at jest to ok. 25W dostępne na extenderze
    - dla PoE Passive jest to maksymalnie 40W dostępne na extenderze

Uwzględnij oświetlacze IR - załączają się w nocy zwiększając znacząco pobór mocy. Uwzględnij także straty w przewodzie zasilającym - zależą od jego przekroju, długości oraz wartości napięcia na linii PoE

Zasilanie ze switcha 802.3af od razu odpada, trzeba iść w 802.3at lub zasilacz passive POE (dodatkowe koszty).
    Jak się da to najtańsze i najpewniejsze jest położenie nowego kabla.
  • #6 20510192
    Mezulith
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    >>20509988
    Kolega mnie uprzedził, ale ja zastosowałem właśnie extender inny model żeby nie ciągnąć kolejnej skrętki i kamera działa bez problemu. Nie pamiętam już jaki był switch poe i czy dokładnie obliczałem czy starczy mocy. Ale zadziałało i śmiga już dość długo.
  • #7 20511443
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2524
    Kolego masz trzy opcje.
    1. Najlepiej położyć przewód jesli jest tylko możliwość
    2. Użyć switcha pokazanego w linku jak wyżej.
    3. Rozszyć przewód i wykorzystać po dwie pary na transmisję razem z zasilaniem. Jak nie jest odcinek zbyt długi (wzajemne zakłócenia od sąsiednich torów) to będzie działać na 100Mbp. Warunkiem tu jest wsparcie 802.3at wersja A przez kamery i switch (wersja B potrzebuje cztery pary).
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono możliwość rozdzielenia zasilania POE na dwie kamery. Użytkownicy wskazali, że najlepszym rozwiązaniem jest położenie nowego kabla, co zapewnia niezawodność. Alternatywnie, można użyć trójnika, jak w linku do produktu, jednak wymaga to zasilania zgodnego z 802.3at lub zasilacza passive POE. Istnieje także opcja rozszycia przewodu i wykorzystania dwóch par do transmisji, pod warunkiem, że kamery i switch wspierają odpowiednią wersję standardu. Wskazano, że korzystanie z jednego kabla dla dwóch kamer może prowadzić do problemów z dostarczaną mocą i stabilnością działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA