logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedłużenie anologowej linii TP za pomoca bramek VoIP

haker24 27 Mar 2023 17:34 759 13
REKLAMA
  • #1 20511163
    haker24
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam, mam identyczny problem jak w temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2098907.html
    W budynku X jest analogowe łącze TP, budynek ma połączenie Wi-Fi z budynkiem Y.
    Niestety link z potencjalnym rozwiązaniem z w/w tematu jest już nie aktywny, myślałem nad takim rozwiązaniem:
    Analogowa linia TP<--> bramka VoIP<--> BRIDGE (LAN) <----> Bramka VoIP z podłączonym telefonem analogowym.
    Czy da się w ogóle za pomaca sieci "przedłużyć" linie telefoniczną?

Jeśli to zły dział to proszę moderatora o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 20511358
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2519
    Da się tak zrobić jak planujesz, choć takie wielokrotne konwertowanie sygnału i do tego przesyłanie poprzez WiFi zbyt dobrze nie wpłynie na jego jakość.
    Można też postawić bramkę VoIP i po drugiej stronie już telefon VoIP. Można też przejść linią analogową na linie VoIP i wszystko oprzeć o ten protokół.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20511397
    haker24
    Poziom 14  
    Na razie chce spróbować na 2 bramkach, bo takowe już posiadam, jeśli jakość połączenia ne będzie zadowalającą to wtedy będę kombinował dalej. Te Wi-Fi to most na 5Ghz, więc myślę że da rade. Mógłbym prosić Kolegę o jakaś instrukcję?
  • REKLAMA
  • #4 20511404
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2519
    No tu nie ma co za bardzo instruować. Podłączyć bramki fizycznie, ustawić adresy IP, jedna bramkę jako serwer VoIP drugą jako klienta i przeczytać resztę instrukcję.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20514070
    haker24
    Poziom 14  
    IC_Current napisał:
    No tu nie ma co za bardzo instruować. Podłączyć bramki fizycznie, ustawić adresy IP, jedna bramkę jako serwer VoIP drugą jako klienta i przeczytać resztę instrukcję.

Bramki mam połączone(tak jak na schemacie z mojego 1 posta), IP na sztywno, mają adresy z tej samej puli co cała sieć, tylko mam problem z tym jak z jednej bramki zrobić serwer. Co do instrukcji to na internecie są tylko jak skonfigurować bramkę pod konkretnego operatora.
  • REKLAMA
  • #6 20515234
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1230
    Niedawno był podobny temat.
    Jedna bramka musi mieć port typu FXO, a druga FXS.
  • #7 20515239
    haker24
    Poziom 14  
    Mógłby Kolega napisać coś więcej? Posiadam 2 bramki Linksys PAP2T, próbowałem konfigurować je za pomocą instrukcji z internetu do pracy w trybie Direct IP Dialing, ale bez efektu.

Jeśli chodzi o bramkę z wejściem na analogową linie telefoniczną to mam też SPA3102
  • REKLAMA
  • #8 20516808
    gkwiatkowski
    Ja robiłem takie połączenie 20 lat temu. Bramki były chyba firmy Planet.
    Bramka podłączona do centrali miejskiej musi udawać aparat telefoniczny. Czy PAP2T to potrafi?
  • #9 20516852
    haker24
    Poziom 14  
    Szczerze to nie jestem jakimś wybitym ekspertem w kwestii bramek VoIP dlatego założyłem temat na forum. Też kiedyś konfigurowałem bramkę Planet chyba VIP-156 i z tego co wiem większość parametrów miała taką sama jak Linksys. Moja wiedza na temat bramek VoIP kończy się na ich podłączeniu i skonfigurowaniu pod konkretnego operatora. Opisów tego co chciałem zrobić na internecie zbytnio nie ma.
  • #10 20516964
    gkwiatkowski
    A więc po kolei ...
    Miejska centrala telefoniczna ma port wyjściowy typu FXS. Do tego portu są podłączone kable, prowadzące do domu abonenta. W domu abonenta kable są podłączone do aparatu telefonicznego, który ma port wejściowy typu FXO.
    Ty chcesz przesłać sygnał telefoniczny przez sieć IP.
    Potrzebna będzie więc bramka, która wobec centrali telefonicznej będzie udawać aparat telefoniczny. Czyli bramka z portem FXO.
    Po drugiej stronie jest potrzebna bramka, która udaje centralę telefoniczną dla aparatu. Czyli bramka z portem FXS. Czyli np. PAP2T.

Dodano po 1 [minuty]:

Musisz znaleźć bramkę, która ma port FXO i która może pracować jako serwer SIP dla bramki PAP2T.
  • #11 20517008
    haker24
    Poziom 14  
    Mam jeszcze bramkę która ma wejście na analogowa linie telefoniczna, w ustawieniach zdefiniowana jest jako PSTN Line. Mowa o Linksys SPA3102.
  • #12 20553226
    haker24
    Poziom 14  
    Czy ktoś jest w stanie pomóc?
  • Pomocny post
    #13 20560189
    kysu
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    haker24 napisał:
    Czy ktoś jest w stanie pomóc?

W okolicy roku 2012 miałem podobną zagwózdkę, nie dokońca pamiętam czy nie musiałem czegoś jeszcze zmienić w konfiguracji w stosunku do instrukcji, którą dołączam, ale mam nadzieję, że ona pomoże...
    Załączniki:
    • Konfiguracja_FXO_FXS.doc (151 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 20576144
    haker24
    Poziom 14  
    kysu napisał:

W okolicy roku 2012 miałem podobną zagwózdkę, nie dokońca pamiętam czy nie musiałem czegoś jeszcze zmienić w konfiguracji w stosunku do instrukcji, którą dołączam, ale mam nadzieję, że ona pomoże...

Przepraszam że tak późno odpisuje, ale dopiero teraz zobaczyłem odpowiedź Kolegi. Jest to dokładnie to o co mi chodziło, nic nie trzeba było zmieniać :-D , Wielkie Dzięki.

Tak przy okazji z innej beczki, czy jest możliwa taka konfiguracja?
    Telefon<--> bramka VoIP<--> INTERNET<-->bramka VoIP<-->Telefon
    chodzi mi o coś jak w tym temacie, tyle że przez internet:
    https://hendrokris.wordpress.com/2011/06/28/setting-linksys-pap2t-dial-ip/
    W sieci LAN działa znakomicie, ale kiedy próbowałem osiągnąć to samo przez internet, zaczęły się schody.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na przedłużenie analogowej linii TP za pomocą bramek VoIP w dwóch budynkach połączonych siecią Wi-Fi. Proponowane rozwiązanie obejmuje użycie dwóch bramek VoIP, gdzie jedna działa jako serwer, a druga jako klient. Wskazano, że jedna z bramek musi mieć port FXO, a druga FXS. Użytkownik posiada bramki Linksys PAP2T oraz SPA3102, jednak napotyka trudności w konfiguracji. W dyskusji podano, że bramka FXO musi udawać aparat telefoniczny, a bramka FXS centralę telefoniczną. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami oraz instrukcjami konfiguracji, a także pytają o możliwość przesyłania sygnału przez Internet.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA