logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć 2 linie (VoIP+TP) z jednym telefonem za mniej niż 100 zł?

Pito83 13 Kwi 2007 15:42 3477 5
REKLAMA
  • #1 3783814
    Pito83
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Posiadam bramkę linksys pap2t. Chciałbym zrobić coś takiego, żeby przejść na abonament socjalny TP i tą linie wykorzystywać tylko do rozmów przychodzących, a dzwonić przez VoIPa. Oczywiście cały problem w tym że do tego chcę wykorzystywać jeden telefon. Czy istnieje na rynku takie urządzenie za nieduże pieniądze, które umożliwiłoby wpięcie do niego z jednej strony 2 linii a z drugiej jednego telefonu. Nie mówię tu oczywiście o centralach telefonicznych, bo najlepiej jeśli koszt nie przekroczyłby 100 zł, za większą kwotę to mogę sprzedać moją bramkę i kupić tą linksys spa... która daje taką możliwość bez żadnych kombinacji. Myślałem, żeby wykombinować jakiś mały układzik elektroniczny z przekaźnikiem - kiedy wykryje napięcie na linii TP - łączy tą linię z wyjściem do końca rozmowy. Gdy rozmowa się skończy przekaźnik przełącza się w stan spoczynku i łączy linię Voip z telefonem. Problem pojawia się jeśli bym rozmawiał przez VOIP a ktoś zadzwonił na TP. zdaję się na wasze sugestię. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3784027
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Raczej bym się nie bawił w rękodzieło tylko kupił bramkę voip z portami fxo i fxs i po kłopocie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3784073
    Pito83
    Poziom 11  
    No tak bym w ostateczności zrobił, ale trochę szkoda mi tej pap 2 bo praktycznie jej nie używałem przez kilka miesiecy i jest jak nowa a przy sprzedaży dużo stracę. Myślę, że to chyba bardzo łatwy układ musi być który łączy te dwie linie. Ja się za bardzo nie znam na elektronice, ale wydaje mi się to niezbyt trudne do zrobienia - największy problem jak dla mnie to określić jakie napięcia są w momencie dzwonienia telefonu (coś około 60 V, ileś tam herzów) - ten sygnał przerzucałby przekaźnik i łączył tp z telefonem. Pierwszy problem pojawia się teraz - czy na linii podczas rozmowy panuje napięcie inne niż gdy słuchawka jest odłożona, jeśli tak to mam podtrzymanie przekaźnika do momentu odłożenia słuchawki. Drugi problem, większy, jak zrobić żeby w momencie rozmowy przez voip ewentualny sygnał z tp nie rozłączył voipa. Ale to też przecież nie może być skomplikowane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3784111
    pol_s
    Poziom 25  
    No to Ci się tylko tak wydaje. Gdyby to było takie proste to każdy by sobie centralkę telefoniczną sam robił.
    A tak nawiasem mówiąc to aż tak dużo nie stracisz.
    http://www.allegro.pl/item182862940_bramka_voip_router_iad162_1xwan_3xlan_sip_pstn.html
    http://www.allegro.pl/item182465982_voip_bramka_ht_486_router_fxo_100_minut_gratis.html
    http://www.allegro.pl/item182434470_pentagram_freeqall_sip_gateway_nowa_faktura_vat.html
    http://www.allegro.pl/item184272526_voip_router_linksys_spa2102_5_zl_fvat.html
    http://www.allegro.pl/item182852161_voip_linksys_spa_3102_nie_zabl_2_godz_rozmow_gr.html

Pozdrawiam

Albo zrezygnuj z TPSA (ja tak zrobiłem) i korzystaj z PAP2T. Przecież możesz mieć numer voip ze swojej strefy, a problemem jest tylko poinformowanie swoich znajomych o zmianie numeru
  • REKLAMA
  • #5 3784164
    Pito83
    Poziom 11  
    Już prawie zrezygnowałem z tp na rzecz Actio. Porozdawałem wszystkim numery, chociaż do mnie w sumie nikt na domowy nie dzwoni, gorzej z moją matką, dała nowy numer znajomym. Actio podziałało miesiąc i od grudnia wypieli sie na klientów i część numerów została zablokowana. Jeszcze na stronie się durnie tłumaczyli że to awaria, a się okazało że przyznawali numery nie należące do nich. I po tej sytuacji wróciliśmy do TP, na szczęście nie wypowiedzieliśmy umowy bo by znowu trzeba płacić. Znajomi znowu dzwonią na domowy, co by nie mówić o TP to jednak ma się z nimi umowę i jest usługą pewną, ale drogą. Dlatego zapobiegawczo chcę nie rezygnując z TP dzwonić przez VoIP. Druga sprawa jest taka, że za pare miesięcy wyprowadzam się i już internet nie będzie potrzebny mojej matce, więc tak czy siak numer TP musi zostać.
    A skoro tak piszesz, że jest to dość skomplikowana sprawa z tą niby-centralką to chyba w ruch pójdą 2 telefony, tak jak wcześniej. Tę parę miesięcy przeżyje, potem mamie zostanie po staremu, a ja po wyprowadzce będe korzystał tylko z VoIPa tak jak ty teraz. I juz nie dam się nabrać na darmowy numer zewnętrzny. Wolę zapłacić kilka złotych w Sieć T2 i mieć usługę bardziej pewną niż zakichane Actio.
  • #6 3784185
    pol_s
    Poziom 25  
    Przy takich uwarunkowaniach jest to chyba najrozsądniejsze wyjście. Ja korzystam z SiteCom i nie narzekam. Płacę tylko 6gr. netto za minutę po Polsce i żadnych dodatkowych opłat.

Pozdrawiam
REKLAMA