logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon Dual C812: Zwolnienie obrotów po odtworzeniu 10 kaset - przyczyny i naprawa w domu

axenty 27 Mar 2023 19:30 525 6
REKLAMA
  • #1 20511374
    axenty
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Na początek - nie jestem elektronikiem.
    Sprzęt: magnetofon kasetowy Dual C812
    Pytanie: Magnetofon po zakupie grał ładnie (podobno po serwisie?), ale po odtworzeniu około 10 kaset zaczął chodzić wolniej (Ennio Morricone ma głęboki baryton :) ).
    Jaka może być przyczyna i czy da się to zrobić w warunkach domowych, bez specjalnej wiedzy elektronicznej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20511430
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 701
    Musisz sprawdzić czy nie uległy zabrudzeniu dostępne z zewnątrz elementy toru przesuwu taśmy, czyli rolka dociskowa i wałek przesuwu. Wewnątrz trzeba sprawdzić kondycję pasków napędowych. Jeśli wszystkie wymienione przeze mnie są czyste i sprawne, a usterka nadal występuje - możesz zaczynać przygodę ze sprzęgłem dowijania, silnikiem i stabilizatorem obrotów. Mankamentem w tych sprzętach są śniedziejące mikrowłączniki mechanizmu.
    Komplet pasków to obecnie wydatek 76 monet.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20511611
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9322
    axenty napisał:
    Na początek - nie jestem elektronikiem.
    Skoro masz odwagę się do tego przyznać, miej odwagę poprosić jakiegoś starego fachowca z serwisu o pomoc. Bez "pacjenta na stole" trudno doradzić cokolwiek, a gdy chirurgiem jest ktoś kto nie trzymał nigdy skalpela w reku, można się spodziewać tylko zejścia pacjenta.
    Przepraszam za tak dosadne słowa, ale magnetofony są mieszanką elektroniki i mechaniki precyzyjnej - a uszkodzeniu może ulec zarówno elektronika jak i mechanika. Naprawiając taki sprzęt należy więc być i dobrym elektronikiem i mechanikiem precyzyjnym, a to obecnie rzadkość. Przeważnie nawet jeżeli ktoś jest świetnym elektronikiem nie zna się na mechanice (tym bardziej precyzyjnej), a z kolei fachowiec mechanik precyzyjny nie musi się znać (w sposób wystarczający by dokonać naprawy) na elektronice.
  • #4 20511692
    axenty
    Poziom 12  
    OK. Rozumiem.
    Czy w takim razie możecie mi polecić jakiegoś fachowca w okolicach Poznania? (do 50km)
  • REKLAMA
  • #5 20515117
    axenty
    Poziom 12  
    Niestety, widzę że nic nie widzę.
    A może znajdzie się jakiś fachowiec, do którego można by wysłać sprzęt?
  • REKLAMA
  • #7 20522158
    axenty
    Poziom 12  
    Mapka fajna, tylko że dzwoniłem do kilku tych punktów i na wieść, że chodzi o magnetofon, zapadała chwila ciszy, a potem: "nieee, nie robimy takich sprzętów".
    Rozmawiałem również z jednym osobiście. Jego mina - bezcenna. Oczy jak pięciozłotówki.

Generalnie zwróciłem się do Was, bo myślałem, że mogę liczyć na pomoc, choćby przez polecenie kogoś, kto faktycznie zna się na rzeczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z magnetofonem kasetowym Dual C812, który po odtworzeniu około 10 kaset zaczął działać wolniej. Wskazano, że przyczyną mogą być zabrudzone elementy toru przesuwu taśmy, takie jak rolka dociskowa i wałek przesuwu, a także stan pasków napędowych. W przypadku dalszych problemów sugerowane są bardziej skomplikowane naprawy związane z mechanizmem sprzęgła, silnikiem i stabilizatorem obrotów. Użytkownik poszukuje fachowca w Poznaniu, jednak napotyka trudności w znalezieniu serwisu, który zajmuje się takimi urządzeniami.
REKLAMA