logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DUAL C828 - Deck nie wciąga kaset, co sprawdzić: procesor czy paski?

Tremolo 14 Sty 2003 18:15 2774 7
REKLAMA
  • #1 81815
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Nie wiem za co się wziąc czy padł procesor czy paski trzasły (ciężko dostać się do nich) ... po włożeniu kasety (urwana klapa więc układ optyczny kontrolowania istnenia kasety wewnątrz mechanizmu jest ciągle włączony. Wsadzam i gdy naciskam play włacza się mechanizm prawoskrętny zmieniają konfiguracje 3 serwoprzekaźniki[ takie jakieś podskakujące wały] w miedzyczasie inny siłownik przełącza dłuuuugi przełącznik na płytce i zmieniany jest układ dwóch przekaźników. I tak w kółko zmienia puki nia zakryje szczelin że kaseta została wyciągnięta

układ mikroprocesorowy działa bo przelącznik trybów działa ...

czy ktoś już naprawiał tego typu magnetofony
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 81850
    Tremolo
    Poziom 43  
    silnik zasiliłem z osobnego źródła (baterii i ciągnął mi taśmą nacisłem ręcznie pierwszy klocek...(czyli prawy silnik działa) lewy ma 3 wyprowadzenia nie iwem jak sprawdzic bez rozwalania :(
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 82504
    Tremolo
    Poziom 43  
    silniki OK nie zauważyłem dokładnie na czym polega problem... nie kręci się wałek dociskający kasete w obu częsciach pewnie będzie sprzężony mechanicznie (nie widac tego w takiej wąskiej mechanice)

Pasek dociskowy poszedł pewnie albo go jeszcze lepiej przerwało ewentualnie za mocno dociska :)

kwestia jak na razie mechaniczna

gdy ręką zasymuluje istnienie kasety wówczas włączy się prawe kółko.... włączony przycisk play ze strzałką w prawo i kręci się sama pokrętnica od kasety (kułeczko) a rolka docikowa milcz ygdy dam play lewoskrętny wówczas działa od razu autorewers rolka i napęd kasety nie odpowiada i wlącza się play w prawo

opis dziwnej usterki (awarii)

po otwarciu i załączeniu magnetofonuwybiło bezpiecznik od lampki podswietlającej i silnika, najdalej od przodu umiejscowiony bezpiecznik wysiadl 1,25 A nie mam zapasowego dla ciekawości wymieniłem miejscami z układu logicznego (guziki na blacie)

przy okazji coś zasmrodziło

no i okazuje się że wałek stalowy dociskający gumowy (pociągacz tasmy działa - a prócz tego nic nie działa. działają jeszcze diody wysterowania - pukając głowicą pokazują (coś)

Sprawdziłem prądy w układzie zasilający uklad logiczny guzikowy nie przekracza 10 mA (może dziadowski miernik)

pomóżce co trzasło opłaca się to robić czy od razu wyrzucać - bo go taki gościu porzyczył od drecha i zrąbał mu się podczas pracy normatywnej i ten go sciga :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 82632
    Tremolo
    Poziom 43  
    działa :) !!! udało się tylko trzeba właczyć na przewijanie zeby chwyciło (3 szybkie impulsy), a potem play już działa dalej...

zwykła złośliwość dźwięk z tego czegoś jest przecudny :) 4 rodzaje wyboru taśm dolby nr/ mpx wszystkie bajery, 2 mikrofony jak się gosciu wkurzy to od niego to kupie mnie tam nie przeszkadza te szybkie naciskanie żeby wlączyć :) ale przydałby mi się schemat :(

ale co to za działanie paski słabe na granicy wytrzymałości trzeba odpowiednio wsadzić kasete od "mocniejszej" strony - ale jest lepiej niz było wystarczyło nim poruszać sam się dziad naprawił częściowo
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy magnetofonu DUAL C828, który nie wciąga kaset. Uszkodzenie może wynikać z awarii procesora lub zerwanych pasków napędowych, które są trudne do wymiany. Po włożeniu kasety i naciśnięciu play mechanizm uruchamia się, zmieniając konfigurację serwoprzekaźników i przekaźników, jednak wałek dociskający kasetę nie obraca się. Silniki zostały sprawdzone i działają poprawnie, w tym silnik prawy zasilany z osobnego źródła. Problem najprawdopodobniej ma podłoże mechaniczne, związane z paskiem dociskowym, który może być zerwany lub zbyt mocno dociskający. Po ręcznej symulacji obecności kasety prawe kółko się uruchamia, ale rolka dociskowa pozostaje nieruchoma. Wymiana bezpiecznika 1,25 A była konieczna po przepaleniu, a po manipulacji mechanizmem urządzenie częściowo się naprawiło – konieczne jest włączenie przewijania, aby mechanizm chwycił, a następnie play działa poprawnie. Schemat urządzenia można znaleźć na stronie radiohobby.com.pl. Zalecana jest wymiana pasków napędowych lub zlecenie ich wymiany specjalistom.
REKLAMA