logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux ESF6800ROX - zmywarka nie załącza, wymienione układy, napięcie 5V-GND 1.8V

kubsle 29 Mar 2023 09:06 504 5
REKLAMA
  • #1 20513684
    kubsle
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzień dobry,

Zmywarka Elektrolux ESF6800ROX przestała się załączać. Przeszukując forum wymieniłem układy zaznaczone na czerwono (układ przetwornicy to u mnie TNY275GN zamiast często występującego LNK364GN). Na zdjęciu wylutowany jest kondensator C47, jednak jest on sprawny (wylutowany w celu weryfikacji). Po podłączeniu zmywarki na jednym z wolnych konektorów sprawdzam miernikiem piny 5V-GND i pokazują 1.8V gdy zmywarka jest załączona. Pokusiłem się również o test i do samej płytki podłączyłem z zewnętrznego zasilania 5V i panel sterowania i zmywarka normalnie działa, podpięcie gniazda 230V i pozostawienie samego panelu sterowania również daje 1.8V, stąd mam przypuszczenie, że problem leży po stronie wytwarzania napięcia 5V.
    Electrolux ESF6800ROX - zmywarka nie załącza, wymienione układy, napięcie 5V-GND 1.8Vplyta glo..a.jpeg (3.62 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20513781
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    Podaj zaznacz na foto napięcia na diodach czy jakieś z napięć np. te 5V nie faluje w czasie pomiaru (gdzie jest robione) bo tej wersji PCB nie miałem...

Electrolux ESF6800ROX - zmywarka nie załącza, wymienione układy, napięcie 5V-GND 1.8V
  • REKLAMA
  • #3 20513848
    kubsle
    Poziom 11  
    Hej

co do układu na niebiesko, jak zrozumiałem ma on dawać napięcie referencyjne i na D3 jest 5V, na D7 jest to samo napięcie co na pinach na których poiwnno być 5V czyli 1.8. Napięcie 1.8 minimalnie pływa (ale dosłownie +/- 0.02V), jednak nie mam jakiegoś super szybkiego miernika żeby dokładnie to sprawdzić. Napięcia na dławikach mierzyłem jako przemienne jak rozumiem.

Co do PCB to nawet jak znalazłem tą samą płytę to sam się zdziwiłem bo wszystkie znalezione w sieci miały mniejszą ilość zalutowanych układów (może to wynikać z tego, że ta zmywarka ma zamiast przycisków panel dotykowy? co jest totalną abstrakcją w urządzeniu myjącym, bo przy lekko wilgotnych rękach panel szaleje)
  • REKLAMA
  • #4 20513867
    TONI_2003
    Moderator
    O ile dioda D7 pod napięciem nie dostaje przebicia to podmień układ scalony TNY275GN (mógł być uszkodzony lub Ty o uszkodziłeś), ale nie można wykluczać samego transformatora - jego odczep dla 5V (jednak to ponownie ciężkie pomiary). Cewki sprawdź tylko na przejście bo pewno nie masz odpowiedniego miernika. Lecz postaraj się wykonać dużo lepsze fotki + powiększenie obszaru zaznaczonego na niebiesko.
  • REKLAMA
  • #5 20513888
    kubsle
    Poziom 11  
    Nie ma mnie obecnie w domu, ale zerknę po powrocie. Jeśli chodzi o transformator impulsowy to jeśli on się uszkodził to jak znaleźć odpowiednik? Numery z góry nic nie mówią (59 x 2x0805).
  • Pomocny post
    #6 20513921
    TONI_2003
    Moderator
    kubsle napisał:
    transformator impulsowy
    Nie masz nieomal żadnych szans na zakup nowego. Ewentualnie z rynku wtórnego czyli może serwisy AGD lub z innej płytki PCB, ale to już pomiary i ostateczność zwykle trzeba szukać tak jak Ci pisałem...
REKLAMA