logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel- wstawianie macra wydruku konkretnego arkusza po zaznaczeniu

pawlowiczmariusz 30 Mar 2023 11:28 606 6
REKLAMA
  • #1 20515622
    pawlowiczmariusz
    Poziom 5  
    Witam
    mam kilka arkuszy z danymi i jeden arkusz główny w którym wprowadzam dane. Znajduje się na nim ikonka z macro drukowania, do tej pory drukowałem wszystkie arkusze jednocześnie, niestety teraz muszę to podzielić. Chciałbym wstawić macro, które będzie drukowało mi tylko wybrane arkusze, wybór może odbywać się poprzez wstawienie X w wybranej komórce na przykład po wstawieniu "X" w komórce A1 i naciśnięciu ikonki drukuj zostanie wydrukowany tylko Arkusz nr 1, po wpisaniu "X" w A1 i A2i naciśnięciu ikonki drukuj zostanie wydrukowany Arkusz nr 1 i Arkusz nr 2.

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20515697
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Jeśli każdy arkusz ma być drukowany osobno, to np. tak:
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Jeśli wszystkie wskazane arkusze, ale razem, to tak:
  • REKLAMA
  • #3 20515806
    pawlowiczmariusz
    Poziom 5  
    Dziękuję za podpowiedz
    ja mam u siebie takie macro:

i ono pozwala wybrać mi zakres drukowanych komórek i arkuszy chciałbym je dokleić do tego co otrzymałem tak żeby po zaznaczeniu A1 był drukowany wniosek o wydatek, po zaznaczeniu A2 formularz, gdzie muszę wstawić moją formułę lub jak ją przerobić. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #4 20515855
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Nie wiem, co dokładnie chcesz robić.
    Twoje makro zaznacza po kolei różne arkusze (nie wiem czy wszystkie, czy wybrane, bo są podane konkretne nazwy), ale tylko dwa z nich drukuje, wskazując wcześniej różne zakresy komórek do druku.
    Polecenie PrintOut to polecenie drukowania.
    Możesz przed nim dopisać warunek
    żeby sprawdzić, czy w arkuszu jest wpisany "x" w komórce A1.
    Ale to masz zrobione w odniesieniu do arkuszy "WNIOSEK O WYPŁATĘ" i "Polecenie". Gdybyś chciał również drukować "FORMULARZ", to trzeba analogicznie uzupełnić zakres komórek do druku (gdy tego nie zrobisz będzie drukowany cały arkusz) i polecenie druku.
  • #5 20517253
    pawlowiczmariusz
    Poziom 5  
    Witam
    chodzi mi o to, że mam wiele arkuszy i jeden arkusz zbiorczy zatytułowany "FORMULARZ", z którego pozostałe arkusze biorą dane.
    Do tego momentu uzupełniałem arkusz "FORMULARZ", naciskałem ikonkę drukuj i drukowały mi się wszystkie arkusze a danym zakresem.
    Teraz muszę drukować tylko konkretne arkusze i chciałbym to zrobić na pomocą wyboru. Chciałbym żeby po zaznaczeniu na przykład komórki X15 podpisanej jako Polecenie wykonania prac i naciśnięciu ikonki drukarki drukowany był tylko ten arkusz, po zaznaczeniu X15 i X17 kolejne dwa arkusze.

W załączniku przesyłam obraz jak to wygląda Excel- wstawianie macra wydruku konkretnego arkusza po zaznaczeniu
  • REKLAMA
  • #6 20517345
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ale w czym problem? Schemat kodu masz. Mam nadzieję, że go rozumiesz.
    Poprzednio pisałeś, że chcesz zaznaczać komórki A1 w arkuszu, który ma być drukowany (przynajmniej ja tak zrozumiałem), teraz widzę, że chciałbyś, żeby te komórki były zaznaczane w arkuszu "FORMULARZ", więc trzeba dodać tę nazwę arkusza do adresu:
  • #7 20517630
    pawlowiczmariusz
    Poziom 5  
    Teraz działa
    dziękuję bardzo za pomoc i przepraszam faktycznie mogłem źle to opisać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w stworzeniu makra w Excelu, które umożliwiłoby drukowanie wybranych arkuszy na podstawie zaznaczenia "X" w określonych komórkach. Otrzymał kilka propozycji kodu VBA, które pozwalały na drukowanie pojedynczych arkuszy w zależności od wartości w komórkach A1, X15, X16 i X17 w arkuszu "FORMULARZ". Użytkownik zintegrował te rozwiązania z istniejącym makrem, co pozwoliło na efektywne drukowanie tylko wybranych arkuszy. Po wprowadzeniu poprawek, makro działało zgodnie z oczekiwaniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA