logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tytuł: Sieć domowa z modemem Connect Box UPC: tryb bridge, WiFi 2.4GHz, zarządzanie, NAS, VPN, VLAN

plazgut 01 Kwi 2023 13:31 3174 6
REKLAMA
  • #1 20519269
    plazgut
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Po lekturach wielu stron, przejrzeniu całej masy testów i ofert w końcu z mętlikiem w głowie zdecydowałem się zasięgnąć rady...
    Dostawcą internetu jest UPC z modemem Connect Box - łącze 500Mb, możliwe w przyszłości przejście na 1Gb, ale póki co jest problem z brakiem światłowodu.

Chcę jak najbardziej uniezależnić się od tego modemu, więc myślę nad przestawieniem go w tryb bridge i podpięcie własnego sprzętu.
    Do wifi podłączone będzie prawie wszystko, czyli telefony, tablety, dwa laptopy, drukarka, lodowka, moze ekspres itd. Sieć 2,4GHz konieczna ze względu na starsze sprzęty. Na wifi 6 mi nie zależy.
    Po kablu połączony będzie laptop, NAS od Synology oraz urządzenia którymi zajmuję się służbowo i dlatego potrzebne będzie mi zarządzanie siecią by czasami wystawić je "na zewnątrz", moze stworzyc jakies VLAN'y, VPN'y itd.

A więc pod względem ilości urządzeń nie jest to duża sieć, bo w końcu to stare mieszkanie ~54m2 w bloku z żelbetonu, ale zależy mi na możliwości zarządzania siecią.

Zastanawiam się jednak nad doborem urządzeń. Czy lepiej jest kupić po prostu kompletny router wifi, czy może zwykły router i do tego access point? Czy ewentualnie lepiej wykorzystać Connect Box'a od UPC i podłączyć do niego osobno switch zarządzalny i osobno AP?

Budżet oczywiście gra rolę, ale rozważam różne opcje. Jeśli router wifi, to myślałem nad Synology RT2600AC/RT6600AX lub Asus RT-AX58U/RT-AX55 czy TP-Link Archer AX72/AX73.
    Jeśli inna opcje, to może postawić na Ubiquiti EdgeRouter X + np. UAP-AC-PRO?

Jakieś rady, propozycje, sugestie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20519610
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5390
    plazgut napisał:
    wykorzystać Connect Box'a od UPC i podłączyć do niego osobno switch zarządzalny i osobno AP?

W trybie pracy bridge, zadziała tylko 1 urządzenie
    Dodatkowo CB nie obsługuje VLAN, VPN
    plazgut napisał:
    myślałem nad Synology RT2600AC/RT6600AX lub Asus RT-AX58U/RT-AX55 czy TP-Link Archer AX72/AX73.

Asus RT-AX55 - dobry wybór, sprzęt dopracowany i mocny.
    Jedynie licz się z tym, że z VLANami i VPN internet zwolni.
  • REKLAMA
  • #3 20520825
    plazgut
    Poziom 14  
    KOCUREK1970 napisał:
    W trybie pracy bridge, zadziała tylko 1 urządzenie
    Dodatkowo CB nie obsługuje VLAN, VPN

Tak tak, dlatego zmieniałbym konfigurację w zależności od potrzeb, bo nawet dokupienie sprzętu później i zmiana sieci nie będzie problemem jeśli zajdzie taka potrzeba.

KOCUREK1970 napisał:
    Asus RT-AX55 - dobry wybór, sprzęt dopracowany i mocny.
    Jedynie licz się z tym, że z VLANami i VPN internet zwolni.

Zdaje sobie sprawę, ale prędkość internetu nie jest dla mnie najważniejsza w tej chwili :)
    Czyli najrozsądniej będzie po prostu zrobić bridge i dorzucić RT-AX55, tak?
  • #4 20521043
    KOCUREK1970
    Ocena: 5390
    plazgut napisał:
    Czyli najrozsądniej będzie po prostu zrobić bridge i dorzucić RT-AX55, tak

Moim zdaniem tak właśnie.
    Jedynie z trybem pracy bridge, taka uwaga - musi być aktywne IPv4 i tylko ono w ConnectBoxie, wtedy bedzie dostepny tryb pracy bridge.
    Jeśli jest w CB dostępne tylko IPv6, to NIE przełączysz CB w tryb bridge - w takim przypadku, kontakt z infolinią operatora, tam wyjaśnić zagadnienie z trybem bridge, CB dostanie nowy config (provisioning), zrobi restart i będzie już z IPv4 i da się przełączyć w bridge.

Tu kolejna uwaga, pod takimi IP widziany jest CB:
    192.168.0.1 - router,
    192.168.100.1 - bridge.
  • REKLAMA
  • #5 20521913
    plazgut
    Poziom 14  
    Dzięki za uwagę dot. IPv4, ale już mam aktywne z powrotem, bo UPC nie fatygując się nawet aby mnie powiadomić, po prostu deaktywowało je i zostawiło IPv6, co zrodziło kilka problemów... :)
    Raz jeszcze dziękuję za pomoc! Jeśli nikt do wtorku nie dorzuci swoich 5gr to zamawiam AX55 :)
  • REKLAMA
  • #6 20521952
    jprzedworski
    Ocena: 827
    plazgut napisał:
    Do wifi podłączone będzie prawie wszystko, czyli telefony, tablety, dwa laptopy, drukarka, lodowka, moze ekspres itd. Sieć 2,4GHz konieczna ze względu na starsze sprzęty.
    plazgut napisał:
    to stare mieszkanie ~54m2 w bloku z żelbetonu
    A jaka tam sytuacja na Wi-Fi? Tłumienie i sąsiedzi? Robiłeś testy? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html Żeby potem niespodzianek nie było.
  • #7 20522247
    plazgut
    Poziom 14  
    Nie ma tragedii, aczkolwiek nie zaglądałem dawno na użycie kanałów a i sieci przybyło, więc pole do optymalizacji jest.
    Screen z laptopa tuż obok Connect Box'a od UPC.

Na telefonie dla 2.4GHz i 5GHz mam tlumienie rzedu -40dB w odleglosci 1m i jakies -70dB w najdalszym miejscu, ale router jest umieszczony rzy samej ścianie w jednym z pokoi prawie w narożniku.

Tytuł: Sieć domowa z modemem Connect Box UPC: tryb bridge, WiFi 2.4GHz, zarządzanie, NAS, VPN, VLAN

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje uniezależnić się od modemu Connect Box UPC, przełączając go w tryb bridge, aby podłączyć własny sprzęt. Zastanawia się nad routerem Asus RT-AX55, który ma obsługiwać sieć WiFi 2,4GHz dla starszych urządzeń oraz umożliwiać zarządzanie siecią, w tym tworzenie VLAN i VPN. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z konfiguracją IPv4, która jest niezbędna do aktywacji trybu bridge, oraz z potencjalnymi problemami z tłumieniem sygnału WiFi w bloku. Użytkownik planuje optymalizację sieci, aby poprawić jakość połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA