logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po zmianie systemu(z Linux Mint 20.3 Una na 21.1 Vera cinnamon) brak internetu.Modem łączy się z BTS

wojtek2004 02 Kwi 2023 05:51 1074 8
REKLAMA
  • #1 20520336
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Witam. Niedawno zmieniłem w swoim komputerze system operacyjny na nowszy. Chodzi o Linux Mint Vera 21.1-64 bit. Wcześniej miałem wersję Mint 20.3 Una cinnamon i pracowała bez zarzutu lecz postanowiłem zmienić "Mint-a" na nowszą wersję. Po zmianie systemu w żaden sposób nie mogę czytać stron. Sam modem ""na kartę" łączy się z BTS-em. Może chodzi o ustawienia w przeglądarce a może sterownik? Mam modemy Huawei E 398,E173u-2.Modemy w konsoli są widoczne(lsusb).Co mam zrobić aby odzyskać Internet?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20529014
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Są pomoce:

quote="krupar101"]Z tego co widzę jest driver do modemu E173
    https://github.com/sujunmin/HuaweiE173LinuxDriver

i
    https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/WirelessTroubleShootingGuide/Drivers

Ktoś kożystał z nich.Wróciłem do modemu E173 jeżeli będzie ostatecznością.
  • #5 20532104
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Witam.Mam zapotrzebowanie na instalację sterownika do Huawei E398(modem USB).Problem w tym że nie potrafię sobie poradzić.
    Sterownik należy zainstalować w Linux Mint 21,1 64bit.Sprawdzanie ping działa(w konsoli).

Moderowany przez dt1:

Scalono z poprzednim wątkiem Autora o tym samym

• #6 20532478
    krupar101
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Kolego,
    Proszę trochę jaśniej. Jeżeli ping w konsoli działa to znaczy, że musiałeś połączyć się z internetem. Skoro jesteś połączony to nie rozumiem jaki jest problem.
  • REKLAMA
  • #8 20535582
    krupar101
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    możesz pokazać właściwości tego połączenia?
    Znalazłem artykuł mówiący o tym, żeby zmienić ustawienie połączenia z "MMS" na "Broadband".

Niemniej w ustawieniach możliwe, że znajdziemy rozwiązanie.
  • #9 20539487
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Cześć.Dzięki za zainteresowanie tematem.
    Więc tak.
    Powróciłem do sprawdzonego Linux Mint 20,3 Cinnamon.edge
    Link:

https://www.linuxmint.com/edition.php?id=296

Jak na mój sprzęt nie ma problemów.

krupar101 napisał:
    możesz pokazać właściwości tego połączenia?
    Znalazłem artykuł mówiący o tym, żeby zmienić ustawienie połączenia z "MMS" na "Broadband"

Jak najbardziej.Bo to jasne i oczywiste aby ustawić na spol.:komórkowe.

P.S Mój stary pendrive ADATA 8 GB okazł się wadliwy. Pewnego dnia przestał kompletnie działać i dmówił posłuszeństwa.
    Następnego dnia zaczął działać. Wiem na 100% że to wina pendriva.
    Co zrobiłem. Nie poleciałem do sklepu po nowy.
    Modemy z seri Huawei-a mają wejśćie na karte mini sd i są pendrivami(przy okazji)Zrobiłem backup z tej karty pamięci i od nowa zrobiłem czystą instalację Linuxa Minta 20,3 cinamon edge.
    Jak na razie wszystko chodzi bez zarzutu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zaktualizował system operacyjny z Linux Mint 20.3 Una na 21.1 Vera, po czym napotkał problemy z dostępem do internetu, mimo że modem łączył się z BTS-em. W dyskusji zaproponowano instalację sterowników do modemów Huawei E173 i E398, a także sprawdzenie ustawień połączenia, sugerując zmianę z "MMS" na "Broadband". Użytkownik ostatecznie wrócił do wersji 20.3, gdzie internet działał bez problemów, a także zauważył problemy z pendrivem ADATA, który wpływał na instalację systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA