logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baofeng UV-82 - problem z trzaskami, słaba jakość dźwięku, ustawienia, przemiennik

fakirpl 02 Kwi 2023 07:57 768 1
  • #1 20520379
    fakirpl
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Cześć wszystkim. Ostatnio kupiłem Baofeng UV-82 i mimo ustawień zalecanych (takie jak zalecają w Internecie) niestety słychać same trzaski zamiast rozmów. Jeżeli chcę porozmawiać między swoimi dwoma radiotelefonami, to nie ma problemu. Jeżeli wpiszę ręcznie częstotliwość przemiennika, czy skaner znajdzie jakąś częstotliwość, że ktoś nadaje, to słyszę same "trzaski". Gdzie szukać przyczyny? Jedyne, co słyszę dobrze, to wiadomości o pogodzie co 15 min.

• #2 20520633
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Jakie mityczne "ustawienia z Internetu"? Wystarczy nie popsuć fabrycznych. Pominę, że Baofeng nie ma obwodów wejściowych i w realiach miejsko-przemysłowych może być różnie. Szczere hektary łąki to wiarygodne środowisko do testu Baofengów.

Dodano po 2 [minuty]:

Aha, już wiem. Ktoś cię okłamał co do podsłuchiwania służb, to jest DMR, a i pewnie szyfrowane. Wyrzuciłeś kasę w błoto. Do tego doradcy skieruj pretensje.

Dodano po 3 [minuty]:

P.S. Nie trzaski, a "wiertarka", tak się o tym dźwięku nieoficjalnie mówi.
REKLAMA