logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bojler Elektromet WGJ-g Turbo 140L: Niska temperatura wody, problem z kominkiem z płaszczem wodnym

pappet 02 Kwi 2023 08:31 1296 8
REKLAMA
  • #1 20520399
    pappet
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Dzień dobry . W piątek zamontowano mi zbiornik dwupłaszczowy Elektromet WGJ-g Turbo 140 litrów . Zbiornik zasilany jest kominkiem z płaszczem wodnym . Ciepła woda w pierwszej kolejności przepływa przez zbiornik a następnie do kaloryferów ( jest zawór który może odłączyć c.o wtedy kominek będzie grzał tylko zbiornik ) .Uważam że coś jest nie tak , różnica temperatur - kominek 60°C ,woda w kranie 50°C , termometr w zbiorniku 40°C ( wpięty w cyrkulację ,może trochę przekłamywać ) . Wody ciepłej starcza na jedną kąpiel w wannie a podczas nalewania temperatura na termometrze w bojlerze obniża się w oczach do około 20 stopni , druga kąpiel niemożliwa . W kominku sterownik ustawiony na załączanie pomp od 50°C . Proszę o pomoc

Bojler Elektromet WGJ-g Turbo 140L: Niska temperatura wody, problem z kominkiem z płaszczem wodnym Bojler Elektromet WGJ-g Turbo 140L: Niska temperatura wody, problem z kominkiem z płaszczem wodnym Bojler Elektromet WGJ-g Turbo 140L: Niska temperatura wody, problem z kominkiem z płaszczem wodnym Bojler Elektromet WGJ-g Turbo 140L: Niska temperatura wody, problem z kominkiem z płaszczem wodnym [/film][/tr][/youtube]
  • REKLAMA
  • #2 20520420
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4665
    pappet napisał:
    różnica temperatur - kominek 60°C ,woda w kranie 50°C , termometr w zbiorniku 40°C
    Bojler nie osiągnie pewnie nigdy temp. z kominka, bo musiałbyś nie korzystać przez długi czas z ciepłej wody, by temperatury się wyrównały.
    pappet napisał:
    Wody ciepłej starcza na jedną kąpiel w wannie a podczas nalewania temperatura na termometrze w bojlerze obniża się w oczach do około 20 stopni
    Ile tej ciepłej wody wlałeś do wanny? kilka litrów, czy pól wanny, czyli przynajmniej 50l ? Pobierając ciepłą wodę z bojlera, w jej miejsce wpływa zimna o temp. kilku stopni, więc woda w bojlerze musi się szybko wystudzić, zwłaszcza jak jej dużo pobrałeś.
  • REKLAMA
  • #3 20520448
    pappet
    Poziom 10  
    Rozpaliłem w kominku i przez około 3 godziny była tam stała temperatura 60°C był tylko obieg z bojlerem ,nie używałem wody , temperatury się nie wyrównały . Zakładając że wlałem te 50 litrów do wanny , to nie wlewałem wody o temperaturze 50°C tylko zmieszaną z zimną . Cytując google z przymrużeniem oka : " W uproszczeniu bojler dobieramy na podstawie ilości osób w gospodarstwie domowym: 1-2 osoby: 80L, 3-4 osoby: 100L, 5 osób: 120L, 6-7 osób 140L. " , u mnie przy 140L i temp 50°C wystarcza na jedną osobę z nadwyżką , a jak jest u Ciebie ?
  • REKLAMA
  • #4 20520461
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4665
    Nie można po jednym podgrzaniu, bo dopiero co uruchomiłeś ogrzewanie ciepłej wody wnioskować, czy 3 godziny to wystarczający czas do ogrzania całego bojlera. Trzeba to poobserwować.
    Z tymi 50 litrami, to był przykład, bo wannę możesz mieć 150l, ale też np 170l, lub 100l, więc trzeba to różnie interpretować. Wlewając 50l z bojlera + zimna woda otrzymasz np. 80-100l wody o temp 35-38* C
  • #5 20520620
    Aaalbercik
    Poziom 20  
    Ocena: 81
    Opisz może jak podłączyłeś zbiornik
    Które rury dół i góra to woda użutkowa?
    pappet napisał:
    Rozpaliłem w kominku i przez około 3 godziny była tam stała temperatura 60°C był tylko obieg z bojlerem ,nie używałem wody , temperatury się nie wyrównały

I się nie wyrównają :-) Tak to już jest :-)
    pappet napisał:
    W uproszczeniu bojler dobieramy na podstawie ilości osób w gospodarstwie domowym: 1-2 osoby: 80L, 3-4 osoby: 100L, 5 osób: 120L, 6-7 osób 140L.

W "uproszczeniu" to totalna bzdura
    Przy średnim komforcie 1-2 osoby zbiornik 110-130 l
    pappet napisał:
    Ciepła woda w pierwszej kolejności przepływa przez zbiornik a następnie do kaloryferów

Zbiorników z płaszczem tak się nie podłącza.
    Powinien być podłączony równolegle jak grzejnik

Masz w domu kocioł gazowy do C.O. czy tylko kominek?
  • #6 20520671
    pappet
    Poziom 10  
    Aaalbercik napisał:
    Które rury dół i góra to woda użutkowa?
    Patrząc na zdjęcie lewa dolna to jest rura gdzie idzie ciepłe z kominka ( jeżeli zakręcę na niej zawór to odetnę kominek ) , prawa dolna to będzie pewnie dobicie wody ze studni jakkolwiek fachowo się to nazywa .
    Aaalbercik napisał:
    W "uproszczeniu" to totalna bzdura
    Przy średnim komforcie 1-2 osoby zbiornik 110-130 l
    szczerze to liczyłem przy 140 L na dwie osoby w komforcie .
    Aaalbercik napisał:
    Zbiorników z płaszczem tak się nie podłącza.
    Powinien być podłączony równolegle jak grzejnik
    A nie jest tak ?
    Aaalbercik napisał:
    Masz w domu kocioł gazowy do C.O. czy tylko kominek?
    Tak , jest kocioł gazowy ,wyłączony , zawór wody jest obecnie zakręcony.

Wieczorem przyłożę się do dokładnych temperatur i litrów wody . W bojlerze czasami zabulgocze , jest tam jakieś powietrze , nie wiem na ile to ma znaczenie i czy to zaniknie z czasem samo
  • REKLAMA
  • #7 20520692
    Aaalbercik
    Poziom 20  
    pappet napisał:
    A nie jest tak ?

pappet napisał:
    Ciepła woda w pierwszej kolejności przepływa przez zbiornik a następnie do kaloryferów

Z tego co napisałes to wygląda jakbyś podłączył w szereg.
    pappet napisał:
    szczerze to liczyłem przy 140 L na dwie osoby w komforcie .

I dobrze liczyłeś
    Podłącz zbiornik do kotła gazowego , z priorytetem grzania CWU
    Kominek zostaw tylko na C.O. i będziesz zadowolony :-)
    Płaszcz wodny zbiornika trzeba bardzo dobrze odpowietrzyć
    Najlepiej sie sprawdza ręczy odpowietrznik.
  • #8 20520784
    pappet
    Poziom 10  
    Mój plan działania jest dość oklepany i nie ma tam nic nadzwyczajnego . W zimie w kominku jest palone codziennie , zależy mi na tym żeby po wygaśnięciu paleniska wykąpały się w komforcie dwie osoby + umycie rąk w ciągu dnia , w lecie codziennie będzie się załączała grzałka elektryczna teoretycznie myślę że ustawie od 11:00 do 16:00 żeby nie oddawać nadwyżek prądu z pv .
    Aaalbercik napisał:
    Podłącz zbiornik do kotła gazowego , z priorytetem grzania CWU
    Chcę wypowiedzieć i zakończyć umowę z gazownią .
    Aaalbercik napisał:
    Kominek zostaw tylko na C.O. i będziesz zadowolony
    Producenci dwupłaszczowców i wężownic powinni zakończyć działalność ? Z tego co napisałeś to wygląda to trochę tak że powinno się w samochodzie z LPG tankować tylko benzynę bo będzie 10 koni więcej
  • #9 20521114
    Aaalbercik
    Poziom 20  
    pappet napisał:
    Producenci dwupłaszczowców i wężownic powinni zakończyć działalność ?

Nie powinni :-) to jest biznes i to tyle
    Matematyki nie oszukasz
    Ale każdy robi jak chce
    Powodzenia :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bojlerem Elektromet WGJ-g Turbo 140L, który nie osiąga odpowiedniej temperatury wody. Po zainstalowaniu zbiornika dwupłaszczowego zasilanego kominkiem z płaszczem wodnym, użytkownik zauważa, że temperatura wody w bojlerze wynosi tylko 40°C, podczas gdy kominek osiąga 60°C. Po pobraniu ciepłej wody do kąpieli, temperatura w bojlerze szybko spada, co uniemożliwia kolejne użycie. Użytkownicy sugerują, że bojler może nie osiągnąć temperatury kominka bez długotrwałego nieużywania ciepłej wody oraz że podłączenie zbiornika powinno być wykonane równolegle do grzejnika. Rekomendowane jest również odpowietrzenie płaszcza wodnego zbiornika oraz rozważenie podłączenia do kotła gazowego z priorytetem grzania ciepłej wody użytkowej (CWU).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA