logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem?

best-serw 04 Kwi 2023 22:14 804 5
REKLAMA
  • #1 20525419
    best-serw
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam Państwa.

Producent falownika twierdzi, że problem jest po stronie paneli, ponieważ falownik jest tak zaprogramowany, aby przy 16 A rozłączać produkcję, po czym zaczyna od nowa, dochodzi znowu do około 7 kW i rozłącza, tak w kółko.
    Zamieszczam odręczny "schemat" mojej instalacji (oczywiście dolny rząd połączony jest analogicznie, zapomniałem dorysować czarnych łuków pomiędzy modułami) oraz screenshoty z aplikacji producenta falownika. Proszę o pomoc w czym szukać problemu, obawiam się iż Solplanet zostawi mnie bez odpowiedzi.
    Na tą chwilę przyszło mi do głowy tymczasowe rozwiązanie - odpiąć jeden panel, aby w obu obwodach było po 8 sztuk, wtedy nie powinno przekraczać 16 A i rozłączać... Chociaż falownik powinien obsłużyć 8 kW, a ma podłączone 7.

Model falownika: ASW8K-LT-G2 PRO
    https://solplanet.net/pl/products/asw-3-20k-lt-g2-pro-series/

Model paneli: JAM54S30 410/MR SF
    https://onninen.pl/produkt/JA-SOLAR-Panel-fot...taliczny-PANEL-PV-JAM54S30-410-MR-MONO,302717

Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem? Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem? Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem? Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem? Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem? Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20525479
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Zamieść też wykresy napięcia AC.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20525527
    darkaav
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    W instrukcji falownika jest wyraźnie napisane - " Maks. prąd wejściowy DC-16A". Czyli tego prądu nie możesz przekroczyć.
    Natomiast zakres MPPT to 150-1000V.
    Panele szeregowo łączone sumują napięcie a nie prąd. Więc odpięcie jednego panela ze stringu nic nie da.

I tu nasuwa się pytanie bo widzę, że ma dwa wejścia. Czy te 16A jest liczone sumarycznie (czyli po 8 na stringi) czy dla każdego 16A ? O to trzeba by spytać producenta.

Edit: ... A spróbuj odpiąć jeden cały string i zobacz czy tak samo się zachowuje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20525594
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    best-serw napisał:
    Witam Państwa

Producent falownika twierdzi że problem jest po stronie paneli, ponieważ falownik jest tak zaprogramowany aby przy 16A rozłączać produkcję, po czym zaczyna od nowa, dochodzi znowu do około 7kW i rozłącza, tak w kółko
    Zamieszczam odręczny "schemat" mojej instalacji (oczywiście dolny rząd połączony jest analogicznie, zapomniałem dorysować czarnych łuków pomiędzy modułami) oraz screenshoty z aplikacji producenta falownika
    Proszę o pomoc w czym szukać problemu, obawiam się iż Solplanet zostawi mnie bez odpowiedzi
    Na tą chwilę przyszło mi do głowy tymczasowe rozwiązanie - odpiąć jeden panel, aby w obu obwodach było po 8 sztuk, wtedy nie powinno przekraczać 16A i rozłączać......chociaż falownik powinienen obsłużyć 8kW, a ma podłączone 7

Model falownika : ASW8K-LT-G2 PRO
    https://solplanet.net/pl/products/asw-3-20k-lt-g2-pro-series/

Model paneli : JAM54S30 410/MR SF
    https://onninen.pl/produkt/JA-SOLAR-Panel-fot...taliczny-PANEL-PV-JAM54S30-410-MR-MONO,302717

Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem? Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem? Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem? Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem? Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem? Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem?

Ten falownik ASW 8K-LTG2 pro w/g instrukcji posiada dwa wejścia mppt, pierwsze można obciążyć aż do 20A, drugie do 16 a moduły JAM54S30 410/MR SF mają max prąd pracy poniżej 11A więc dobór jest prawidłowy.
    Z wykresu z 03.04 można odczytać że prąd wejściowy 1 i 2 wynosi ok 15A, są to chwilowe piki występujące gdy mamy sporo chmurek z za których co jakiś czas wychodzi słoneczko po czy znowu chowa się za chmurkę.
    Moim zdaniem jest to normalna praca w warunkach takiej pogody i niema tu żadnego wyłączania falownika, ani prąd ani też moc nie spada do zera.

Dodano po 12 [minuty]:

https://solplanet.net/pl/products/asw-8k-20k-lt-g2/ Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem?

Zapytaj producenta skąd wniosek o rzekomym prądzie 16A i przyczynie wyłączania, chyba że de dane z karty produktu są nieprawdziwe
  • REKLAMA
  • #5 20525686
    best-serw
    Poziom 10  
    Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem? Falownik 8 kW rozłącza przy produkcji 7 kW, w czym może być problem?

Pomysł z odłączeniem jednego panela (z tej linii w której jest więcej) podsunął mi konsultant producenta na infolinii technicznej

Sprawdzę jeszcze u "sąsiada" jak wyglądała produkcja 03/04 jeżeli były podobne wahnięcia to tak jak wspominał któryś z Was może być normalna praca, a wtedy przepraszam za zawracanie głowy :)

Wygląda na to że niepotrzebnie panikowałem, w dniu 03/04 instalacja która jest w pobliżu również miała wzloty i dołki w mniej więcej takim samym czasie co moja

Póki co dziękuję pięknie za pomoc, gdyby pojawiły się jakieś nowe informacje będę edytował temat
  • #6 20528021
    best-serw
    Poziom 10  
    Na odpowiedź producenta falownika się nie doczekałem, ale na szczęście wszystko działa, sprawdzałem jeszcze wykresy od sąsiada kilku dni i pokrywają się z tym co się dzieje u mnie.

Dziękuję serdecznie za pomoc, wesołych świąt życzę :)
REKLAMA