logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PC do Autocada 2D - Media Center M500 z Core i5-13400F, 32 GB RAM, GTX 1660 Ti, 512 GB M.2

lefotrak 05 Kwi 2023 11:49 426 12
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20526029
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8299
    Witaj.
    Jak każdego innego gotowca - tego też nie warto kupić - choćby z jednego powodu - nie wiesz, co kupujesz i za co płacisz.
    To znaczy częściowo wiadomo, bo obudowa na obrazku to model AR1 (puszki od napojów są robione z grubszej blachy).
    Nie wiadomo jaka jest płyta (jedynie można doczytać, że chipset B660), nie wiadomo jaki RAM, jaki SSD, jaki zasilacz, same niespodzianki (ale można zgadywać, że raczej najtańsze).

Oczywiście w komputerze też brakuje systemu. Masz już system, czy potrzebujesz jednak jakiegoś Windowsa?

Samodzielnie składając (bądź zlecając złożenie w firmie - nawet w Morelach) zrobisz lepszy zakup, przynajmniej będziesz wiedział, za co płacisz.
  • REKLAMA
  • #3 20526037
    lefotrak
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    System mam. A czy jesteś w stanie pomoc w konfiguracji ? Czy pisac do moreli/xkom?

Dodano po 45 [minuty]:

@dt1
    Doradca x-kom zaproponował cos takiego. Co sądzisz ?
    https://www.x-kom.pl/lista/vzz2mmyjc
  • Pomocny post
    #4 20526231
    dt1
    Admin grupy komputery
    Sądzę, że 3060Ti do projektowania 2D nie jest szczególnie potrzebne i niepotrzebnie podnosi cenę zestawu. Lepiej przerzucić budżet na silniejszy procesor, albo zostawić go w kieszeni. Również wybrałbym dysk lepszej jakości. Prawdopodobnie też zamiast do karty graficznej byłbym skłonny dołożyć do RAMu, jeśli robisz faktycznie większe projekty, które mogą przy 16 GB odczuć jego niedobór (ale tu Ty byś musiał zdecydować).

Ja bym poszedł w tym kierunku: https://www.x-kom.pl/lista/zt623xhuy lub jeśli chcesz mieć obudowę ze szkłem na boku to można wymienić wybraną przeze mnie na wariant AIR (który będzie miał też w standardzie 4 wentylatory, ale według mnie jeden z przodu do tej konfiguracji i tych zastosowań by starczył). Wariant z szybą: https://www.x-kom.pl/lista/zdfpvxe9t

Ze zmian - Ryzena 5600 wymieniłem na I5-13400F. Jest droższe, rzadko kiedy bardziej się opłaca, ale w tym właśnie zastosowaniu dodatkowe rdzenie mogą zrobić różnicę.
    Wymieniłem RAM na 32 GB.
    Wymieniłem RTX3060Ti na RTX2060, który jest nadal zapewne kartą dużo mocniejszą, niż potrzebna. Ale przynajmniej znacznie tańszą od 3060Ti. Jeśli oprogramowanie nie ma jakiegoś dużego nacisku na kartę i nie wykorzystuje jej akceleracji, to można nawet GTX1650 za 800 złotych wstawić.
    Wymieniłem SSD na lepszy.
    Wymieniłem obudowę na wariant bez szyby (a w drugim zestawieniu jest wariant z szybą).
    Wymieniłem zasilacz na inny, porównywalny jakościowo.
    Dodałem chłodzenie procesora lepsze niż fabryczne.
    Wybrałem płytę główną B660 o rozsądnej specyfikacji, może być wymagana aktualizacja BIOS, ale z tego co wiem, jeśli X-kom będzie składał cały zestaw, to pewnie Ci w cenie powinni to zaktualizować.
  • #5 20526243
    lefotrak
    Poziom 8  
    Dzięki wielkie, aż miło poczytać taką poradę.
  • Pomocny post
    #6 20526287
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 249
    Niestety ale komputery X-KOM (te gotowe) to tez niezbyt dobry pomysł.

Wkładają części jak leci.

Deklarują, że dobrej jakości. Spytalem o Goodram. Też montują.
    Chciałem wyeliminowac tę firmę. Nie dało rady.
    Nie mam na nic wplywu.
    Plyta z chipsetem B660? Jaka bedzie to taka bedzie. Zapewne nie ma co liczyc, że włożą najwyższy model ;) jesli komputer kosztuje 3000zł (powiedzmy).

Przy takich założeniach zrezygnowalem od razu z zakupu.

------------------
    Na x-kom była promocja na gotowy zestaw A -700zł = B.
    Przeliczylem sobie podzespoly i wyszlo na to, że cene B uzyskam bez łaski :O
  • #7 20526293
    dt1
    Admin grupy komputery
    Gotowce z jakiejkolwiek firmy nie są godne uwagi.
    Ale jak już się wskaże dokładnie co mają do wybranego pudełka włożyć, to jest ok.
  • REKLAMA
  • #8 20526317
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1916
    dt1 napisał:
    Ryzena 5600 wymieniłem na I5-13400F. Jest droższe, rzadko kiedy bardziej się opłaca, ale w tym właśnie zastosowaniu dodatkowe rdzenie mogą zrobić różnicę.

W CAD 2D? CAD jedzie na jednym rdzeniu, absolutnie nie ma sensu przepłacania za 13400F do grafiki 2D.
    Popieram minimum 32GB RAMu, przydadzą się zarówno do AutoCADa jak i owych dużych plików pdf.

Takie coś:
    https://www.x-kom.pl/lista/t9tehrr3r

Kompaktowa obudowa z 2 wentylatorami które wystarczą do tak niewymagającego zestawu.

Alternatywnie nieco wydajniejszy Intel:
    https://www.x-kom.pl/lista/dshjaluns
  • #9 20526337
    dt1
    Admin grupy komputery
    Z dokumentacji dostępnej na stronie producenta wynika, że Autocad w obecnych wersjach pracuje na wielu wątkach. Poza tym komputer pewnie ma być na kilka lat, więc można założyć, że nawet Autodesk dojdzie do wniosku, że platformy wielordzeniowe są na tyle popularne, że można je w końcu w pełni wykorzystać.

Wydajność pojedynczego rdzenia, nawet jeśli mielibyśmy pracować na jednym rdzeniu w jakichś zastosowaniach, również jest wyższa w przypadku Intela. Więc nie widzę powodu, dla którego lepiej byłoby wybrać Ryzena 5600 (poza ewentualnym ekonomicznym, bo Ryzen wyjdzie sporo taniej).

12600KF jest droższy od 13400F, przy czym zapewnia dość zbliżoną wydajność, więc nie warto przepłacać.
  • Pomocny post
    #10 20526395
    turkuc11
    Spec od komputerów
    12600KF ma wydajniejszy jeden wątek niż 13400F.
    5600, 12400F, 13400F różnią się tylko wydajnością wielordzeniową wynikającą z liczby rdzeni.
    dt1 napisał:
    Z dokumentacji dostępnej na stronie producenta wynika, że Autocad w obecnych wersjach pracuje na wielu wątkach.

W kilku zastosowaniach 3D.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 20526419
    dt1
    Admin grupy komputery
    turkuc11 napisał:
    5600, 12400F, 13400F różnią się tylko wydajnością wielordzeniową wynikającą z liczby rdzeni.

Z testów wynika coś innego. Jeśli chodzi o wydajność pojedynczego rdzenia 5600 < 12400F < 13400F < 12600KF (przy czym różnica między 13400F a 12600KF jest niezbyt duża).

turkuc11 napisał:
    W kilku zastosowaniach 3D.

Czytając listę wydaje mi się, że nie tylko: https://www.autodesk.com/support/technical/ar...t-for-multi-core-processors-with-AutoCAD.html

Również zaznaczono, że interfejs GSF (korzystający z wielowątkowości i akceleracji GPU) będzie niebawem wykorzystywany w zastosowaniach 2D. Na ile to będzie przydatna zmiana to się oceni, jak zostanie wprowadzona.
  • Pomocny post
    #12 20526544
    turkuc11
    Spec od komputerów
    13400F jest bliższy 12400F niż 12600KF jeśli chodzi o wydajność jednego rdzenia dlatego jeśli dopłacać to właśnie do tego ostatniego, tym bardziej że różnica to 100zł i dalej mieścimy się w budżecie.
  • #13 20531102
    lefotrak
    Poziom 8  
    Dzięki, PC zamówione.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zakup stacji roboczej Media Center M500 z procesorem Intel Core i5-13400F, 32 GB RAM, kartą graficzną GTX 1660 Ti i dyskiem M.2 512 GB do pracy w AutoCADzie 2D oraz obsługi dużych plików PDF. W odpowiedziach podkreślono, że zakup gotowego komputera nie jest zalecany z powodu niepewności co do jakości komponentów. Użytkownicy sugerują samodzielne składanie komputera lub zlecenie tego zadania, aby mieć kontrolę nad użytymi częściami. Wskazano, że dla pracy w 2D nie jest konieczne posiadanie mocnej karty graficznej, a lepiej zainwestować w wydajniejszy procesor lub więcej pamięci RAM. Proponowane alternatywy obejmują różne konfiguracje z procesorami Intel i Ryzen, z naciskiem na 32 GB RAM jako minimum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA