logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana diod w plafonie - jaki rodzaj diody LED 2835? Parametry zasilacza 109,5V, 178mA, 20W

Migolek 05 Kwi 2023 13:52 5322 12
  • #1 20526186
    Migolek
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Cześć,
    Padły mi dwie diody w plafonie i chciałbym je wymienić. Problem mam tylko taki, że nie jestem pewien, jakie to są diody. Skoro diod jest 24 sztuki i są podłączone szeregowo (skoro lampa nie działa po spaleniu się diody, to tak wnioskuję), zasilacz ma na wyjściu 109.5V, 178mA i 20W to wydaje mi się, że jedna dioda powinna być na ~4.5V, ~7,4mA i ~0.8W. Po rozmiarze domyślam się, że to jest dioda 2835. Jest też na pasku informacja "2B3C", która mi to zasugerowała, ale nie wiem, czy to jest jakiś konkretny model diody, czy tylko jakieś oznaczenie produkcyjne.
    Szukałem diody o podobnych parametrach w różnych sklepach internetowych i za bardzo nie mogę znaleźć nic sensownego.
    Poniżej wrzucam zdjęcie paska LED i samego zasilacza.

Wymiana diod w plafonie - jaki rodzaj diody LED 2835? Parametry zasilacza 109,5V, 178mA, 20W

Wymiana diod w plafonie - jaki rodzaj diody LED 2835? Parametry zasilacza 109,5V, 178mA, 20W

Bardzo bym prosił o pomoc w ustaleniu, jaki to rodzaj diody i czy moje podejrzenia są ok.
  • #2 20526255
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 757
    Zmierz i podaj wymiary jednej diody. Zmierz suwmiarką.

Dodano po 2 [minuty]:

Diody najlepiej wymienić wszystkie na nowe, bo jak wymienisz tylko te uszkodzone, to sytuacja się powtórzy.
  • #3 20526336
    Migolek
    Poziom 5  
    Niestety nie mam suwmiarki pod ręką, ale mierząc taśmą, wychodzi mi jakieś 2.8mm x 3.3mm, więc może to być faktycznie dioda 2835, tylko ja nie mogę tego dokładnie zmierzyć.
    Co do wymiany diod wszystkich naraz to jestem tego świadomy, że będą paliły się kolejne. Jeśli uda się łatwo wymienić te dwie diody, to może skuszę się na wymianę wszystkich :)
  • #4 20527099
    tomtim123
    Poziom 37  
    Migolek napisał:
    Niestety nie mam suwmiarki pod ręką, ale mierząc taśmą, wychodzi mi jakieś 2.8mm x 3.3mm, więc może to być faktycznie dioda 2835, tylko ja nie mogę tego dokładnie zmierzyć.
    Co do wymiany diod wszystkich naraz to jestem tego świadomy, że będą paliły się kolejne. Jeśli uda się łatwo wymienić te dwie diody, to może skuszę się na wymianę wszystkich :)

Możesz sprawdzić zasilacz czy działa i zewrzeć te dwie spalone dioda i włączyć, pozostałe sprawne diody powinny zaświecić.
    Nic się nie powinno stać jeśli zasilacz jest sprawny.

Dodano po 16 [minuty]:

Poniżesz masz do wyboru do koloru.
    Najpierw musisz zmierzyć na jakim napięciu twoje świecą, jak wykonasz pomiary, to szukaj poniżej:
    https://www.tme.eu/pl/katalog/diody-led-smd-b...0%3A1436750%3B35%3A1465515%3B754%3A1463454%3B
  • #5 20535531
    Migolek
    Poziom 5  
    tomtim123 napisał:
    Poniżesz masz do wyboru do koloru.
    Najpierw musisz zmierzyć na jakim napięciu twoje świecą, jak wykonasz pomiary, to szukaj poniżej:
    https://www.tme.eu/pl/katalog/diody-led-smd-b...0%3A1436750%3B35%3A1465515%3B754%3A1463454%3B

Może głupie pytanie, ale jak najprościej mogę zmierzyć napięcie, przy którym dioda działa? Powinienem wylutować jedną sprawną i pod zasilaczem laboratoryjnym sprawdzać napięcia? Niestety nie posiadam jeszcze takiego sprzętu :)

Dodano po 15 [minuty]:

Jeśli zdecydowałbym się na wymianę wszystkich diod (24 sztuki) to jakie parametry powinny mieć, aby były optymalne przy zastosowaniu obecnego zasilacza?
    Na TME nie widzę diod ze zbliżonymi parametrami do tego co wyliczyłem (o ile to jest poprawne), diody z niższym napięciem pracy po prostu się spalą?
  • #6 20535667
    tomtim123
    Poziom 37  
    Żeby sprawdzić na jakim napięciu dioda zaczyna świecić, to nie musisz jej wylutowywać z listwy, najlepiej podepnij się pod listwę, bo jak ją wylutujesz, to na 90% ona będzie uszkodzona.
    Bez zasilacza regulowanego, to raczej nic nie wskórasz.
  • #7 20543907
    Migolek
    Poziom 5  
    Czyli bez zasilacza nic nie zrobię. Pozostało mi wymienić te dwie spalone diody lub wszystkie na nowe. Tylko dalej mam problem, bo nie wiem, jakie mogę tutaj użyć, dla tego zasilacza :)
    Czy ktoś mógłby powiedzieć jakie parametry powinny mieć diody zamienne dla tego układu?
  • Pomocny post
    #8 20550953
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 542
    Migolek napisał:
    ..."2B3C"...

To jest kluczowa informacja dla Ciebie. Nie jest to oznaczenie typu diody LED, ale oznaczenie topologii w jakiej połączone są diody LED na jednym module (PCB). Jeden moduł ma 3 sekcje po 2 diody LED. W każdej z tych sekcji te 2 diody LED są połączone ze sobą równolegle. Wszystkie 3 sekcje są połączone ze sobą szeregowo.

Uszkodzenie dwóch diod LED jest tylko tego potwierdzeniem. Na skutek szpilek prądowych pojawiających się w momencie włączania oprawy, padło najsłabsze ogniwo - jedna z diod LED w prawej sekcji (foto). Było to uszkodzenie na przerwę, które spowodowało natychmiastowe uszkodzenie drugiej diody w tej sekcji ponieważ zaczął przez nią płynąć prąd o 2× większej wartości.

Zagadka topologii i przyczyn uszkodzenia rozwiązana - czas na dobór diody LED SMD2835. 24 diody = 12 szeregowo połączonych sekcji po 2 diody LED połączone równolegle. Napięcie wyjściowe zasilacza LED CC wynosi 109 VDC, więc spadek napięcia na jednej diodzie LED to 9 VDC (109/12). Skoro prąd wyjściowy zasilacza ma wartość 178 mA to oznacza, że przez jedną diodę LED przepływa 89 mA. Gotowe.

Poszukujesz diody LED SMD2835, o prądzie pracy min. 100 mA i spadku napięcia 9 VDC (1 W) - znajdziesz taką np. w TME.
  • #9 20550961
    Migolek
    Poziom 5  
    @Lab75
    Jestem w szoku, że komuś chciało się tak profesjonalnie odpowiedzieć na mój brak wiedzy. Tego mi było dokładnie potrzeba. Dziękuję bardzo za tę odpowiedź, bardzo mi Pan pomógł i przy okazji dowiedziałem się czegoś nowego o modułach LED.
    Podziwiam i jeszcze raz dziękuję 🫡
  • Pomocny post
    #10 20550964
    Lab75
    Specjalista elektryk
    Ocena: 542
    Nie ma za co :) Cała przyjemność po mojej stronie.

Na koniec mały hint: Możesz wylutować obydwie uszkodzone diody i wstawić zworę w miejscu jednej z nich. Oprawa powinna się włączyć (o ile wzbudzi się przetwornica, a tego jestem pewien na 99,9%).

Powodzenia w naprawie :)
  • #11 20550969
    Migolek
    Poziom 5  
    Lab75 napisał:
    Nie ma za co :) Cała przyjemność po mojej stronie.

Na koniec mały hint: Możesz wylutować obydwie uszkodzone diody i wstawić zworę w miejscu jednej z nich. Oprawa powinna się włączyć (o ile wzbudzi się przetwornica, a tego jestem pewien na 99,9%).

Dziękuję bardzo. Lampa już prawie miesiąc leży zepsuta i w końcu będę mógł ją naprawić 😆
  • #12 20555638
    Migolek
    Poziom 5  
    Problem rozwiązany, wymiana diód się udała i lampa ponownie świeci 😊
    Co prawda lutowanie SMD kolbą dla mnie było praktycznie niemożliwe, ale wykorzystanie żelazka okazało się strzałem w dziesiątkę. Szybko sprawnie i bezproblemowo, pewnie jeszcze będę wymieniał kiedyś kolejne diody, które się spalą 😅

Dzięki wszystkim za pomoc, a w szczególności @Lab75 za wyjaśnienie oznaczenia 2b3c i wszystkich innych kluczowych szczegółów.
  • #13 20556947
    Migolek
    Poziom 5  
    Wylutowałem uszkodzone diody LED i wlutowałem nowe. Lampa ponownie świeci.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z wymianą diod LED w plafonie, gdzie uszkodzone były dwie diody. Zasilacz miał parametry 109,5V, 178mA i 20W, co sugerowało, że każda dioda powinna mieć napięcie około 4,5V. Użytkownik podejrzewał, że diody to model 2835, ale nie był pewien. W odpowiedziach zasugerowano, aby wymienić wszystkie diody, ponieważ wymiana tylko uszkodzonych może prowadzić do kolejnych awarii. Użytkownik dowiedział się, że diody są połączone w sekcje, co wyjaśniało przyczyny uszkodzeń. Ostatecznie udało mu się wymienić diody, a lampa ponownie działa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA