logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 15s - Bitlocker zablokowany, brak klucza, problem z resetowaniem ustawień

marekjjar 05 Kwi 2023 17:50 2514 5
REKLAMA
  • #1 20526514
    marekjjar
    Poziom 2  
    Laptop po uruchomieniu prosi o podanie klucza Bitlocker. Właścicielka laptopa (dziecko) twierdzi, że nie posiada klucza w żadnej postaci, ani nie ma konta Microsoft, na którym klucz mógłby się znajdować. Zgaduję, że konfiguracja laptopa mogła być zrobiona przez pracowników sklepu, dlatego zdobycie klucza będzie prawdopodobnie niemożliwe.

Próbowałem opcję "Resetuj ustawienia do stanu początkowego" ale jej użycie zwraca błąd "Wystąpił problem podczas resetowania komputera do stanu początkowego".
    Jaki może być powód takiego błędu? Nie zależy mi na odzyskaniu danych z dysku. Czy jedyną opcją jest manualny format dysku i zainstalowania systemu od zera?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20526528
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 724
    Bitlocker często jest fabrycznie włączony nawet w zwyklej wersji windowsa przez producentów sprzętu. Skoro nie zależy Ci na danych zainstaluj świeży system z pobranego z neta instalatora windowsa
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20526541
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 284
    Jeśli nikt nie grzebał w sprzęcie fizycznie to bitlocker mógł zażądać hasła po aktualizacji firmware/BIOS.

Raczej zostaje tylko ręczny format.

Najprawdopodobniej po wygraniu czystego systemu też zostanie on wstępnie zaszyfrowany. Możesz albo wyłączyć wtedy bitlockera (szyfrowanie w locie nie będzie wtedy obciążać dysku) albo go zostawić (dla bezpieczeństwa danych na dysku) i upewnić się że klucz odzyskiwania jest w bezpiecznym miejscu.
  • REKLAMA
  • #4 20526564
    marekjjar
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź.

Czy reset do ustawień fabrycznych nie działa właśnie z powodu aktywnej blokady, czy może być jakiś inny powód?
  • REKLAMA
  • #5 20526565
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 724
    masterten napisał:
    Najprawdopodobniej po wygraniu czystego systemu też zostanie on wstępnie zaszyfrowany.

Nie zostanie bo oficjalnie wersja Home windowsa nie obsługuje szyfrowania i czysty windows nie włączy szyfrowania. Ale OEM'y producentów np HP czy Dell mają to włączone na dzień dobry i użytkownicy nie mają o tym pojęcia - orientuje sie gdy odwiedzi ich serwisant gwarancyjny i wymieni płytę główną, a później zonk. Samemu też podejrzewam można to włączyć ale tylko przez powershella
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20526603
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 456
    To było po fatalnym błędzie aktualizacji i zrobiłem tak; w związku z błędem i wielokrotnymi włączeniami narzędzia UEFI uruchomił system. Przy pomocy wiersza polecenia używając diskpart skasowałem dysk. W bisie wyłączyłem moduł TPM i zainstalowałem profilaktycznie win 10 home. Działa
REKLAMA