logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Becker BE2210 - wyłącza się, problem napięcia 13,6V-14,4V, wymiana elektrolitów, stabilizator.

manfred2 06 Kwi 2023 17:43 441 2
REKLAMA
  • #1 20527979
    manfred2
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam.
    Mam takie radio które kiedyś kupiłem do mercedesa dla syna. Jest z nim taki problem, że po odpaleniu silnika radio wyłącza się, (wzrasta napięcie do poziomu ładowania 14,4V). Pod zasilaczem laboratoryjnym widać, że już przy 13,6V wyłącza się i ewidentnie działa jakieś zabezpieczenie nadnapięciowe. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć do niego schematu, ale napiszę co już zrobiłem.
    Wymieniłem wszystkie elektrolity w sekcji zasilania, radio przelutowane pod kątem zimnych lutów, w układzie jest stabilizator L4936n 2x5v i to napięcie jest powyżej tych 13,6V. Co jeszcze zauważyłem to jeżeli szybko zmienię napięcie na poziom 14,4V to radio wyświetla na wyświetlaczu, natomiast jest zamrożone, nie działają przyciski. Proszę o jakieś podpowiedzi sugestie, a najlepiej schemat.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20533128
    thomas48
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    Sprawdź zasilanie procesora co się z nim dzieje.
  • #3 20544340
    manfred2
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    czekam na dostawę L4936n, bo prawdopodobnie monitoruje napięcie zasilania.

Wstawiłem ten stabilizator ale efekt ten sam.
    Oczywiście zrobię pomiary zasilania na procesorze wolnym czasem. Na pewno nie ma usterki na panelu z procesorem od wyświetlacza bo przełożyłem ten panel z sprawnego radyjka. na pewno usterka jest na płycie głównej.
REKLAMA