logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WF8EF5E0W4W - blokuje drzwi, nie realizuje programu, ikona prania miga 5

leniwy Gucio 11 Kwi 2023 13:34 1044 4
REKLAMA
  • #1 20534474
    leniwy Gucio
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Problem z pralką Samsung EcoBubble. Pralka zaczyna realizować program, włącza blokadę drzwi, pojawia się ikona włączonej blokady na wyświetlaczu, po czym zaczyna migać ikona operacji (pranie, wirowanie - zależnie od wybranego programu) 5 krótkich przerw w świeceniu ikony. Poza tym pralka nie zgłasza żadnych błędów. Zwykle ikona aktualnie wykonywanej operacji powinna migać w trakcie prania. Ale w tej pralce miga miarowo póki nie włączy się blokada drzwi. Wyłączy się blokada - miga 5 razy, przerwa i znów 5 razy, itd. Czas na wyświetlaczu nie zmienia się, czyli program nie jest realizowany. Blokada sprawna. Dziwne jest to, że pralka nie zgłasza błędów na wyświetlaczu - nic się nie dzieje po odpięciu czujnika temperatury, czy czujnika poziomu wody.
  • REKLAMA
  • #2 20534498
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    Powinna następnie włączyć pompę ewakuacyjną dla opróżnienia kociołka z wody.
    Robi to? Jak nie to posłuchaj czy wydaje jakieś dźwięki.
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #3 20534630
    leniwy Gucio
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Nie, pompy nie uruchamia. Dla pewności podpiąłem moduł z podobnej pralki, i wszystko działa prawidłowo. Czyli pracuje pompa, silnik, zawory itd. I po odłączeniu hydrostatu włącza pompę, co jest prawidłową reakcją. A na oryginalnym module ani me, ani be. Zastanawia mnie co znaczą te mignięcia ikony prania, lub wirowania. Czy ten moduł w ten sposób zgłasza błędy? Jeśli tak, to jak je odczytac.
  • REKLAMA
  • #4 20534875
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 872
    Więc problem leży w elektrowni tego werku, wrzuć jakieś czytelne fotki od strony elementów to obejrzą różni użytkownicy tego forum i może coś podpowiedzą,
  • #5 20535324
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Witam,
    Miałem coś podobnego (nie identyczne).
    Pierwszy przypadek, dopiero w trybie serwisowym pokazała błąd, że jest problem z napięciem na przetwornicy.
    Drugi przypadek, zimne luty na stabilizatorze napięcia.
REKLAMA