logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Zgemma H7s uszkodzona sekcja zasilania głowicy SAT

myszka20 11 Kwi 2023 19:56 2202 16
REKLAMA
  • #1 20535079
    myszka20
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Czy uszkodzenie widoczne na zdjęciach. Elementy oznaczone jako Q1 i Q2 (być może coś więcej) jest do naprawienia? To jest sekcja w okolicy głowicy SAT. Dokładnie pod spodem. Sama głowica SAT jest wykrywana, ale brak napięcia do zasilania konwertera. Brak schematu do tego dekodera dodatkowo utrudnia sprawę. Głowica DVB-T jest wykrywana i działa prawidłowo. Oczywiście objaw to brak sygnału na na głowicy SAT.
    - Zgemma H7s uszkodzona sekcja zasilania głowicy SAT - Zgemma H7s uszkodzona sekcja zasilania głowicy SAT
  • REKLAMA
  • #2 20535195
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 903
    Skoro wszystko działa to pozostaje tylko sprawić przełącznik i stabilizator napięcia LNB.
    Z tego co pamiętam tym tunerze powinien chyba na płytce głowicy.
    Zacznij szukanie od napięć w granicach 14-18 V albo sprawdzanie po danych układu.
  • #3 20535236
    myszka20
    Poziom 11  
    Czyli usterka raczej obejmuje również samą głowicę? Najprościej było by ją podmienić (jest wymienna), ale nie mam na co. Druga sprawa te Q1,Q2 odparowały i nie można odczytać co to było. Może ogólnie zapytam da się to naprawić w rozsądnych pieniądzach? A może ktoś się podejmie? Obawiam się że samej głowicy to ja nie ruszę, samo jej rozebranie to już wyzwanie.
  • Pomocny post
    #4 20535341
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nie musi obejmować głowicę , jak pisałeś to ją widzi i pewnie możesz zrobić skan i przełączać programy to po prostu nie działa zasilanie na konwerter. Układy zasilania są poza obudową głowicy, w każdym bądź razie były w pierwszych wersjach tunera a są aktualnie już 3. :/

Wyciąg głowicę i sprawdź czy ma widoczne przepalenia układów.

Można po sprawdzić podłączając zgemme pod drugi tuner który ma wyjście LOOP i ustawiając ten sam program do odbioru np. TVP INFO w obu. Na zgemmi powinien być odbiór jeśli tylko uszkodzony jest układ zasilania LNB.

Zniszczone układy wyglądają na tranzystory, nie mam tej Zgemmy pod ręką by sprawdzić jakie dokładniej.
  • #5 20535367
    myszka20
    Poziom 11  
    Dobry pomysł, jutro sprawdzę czy mam jakiegoś starocia z przelotką. Jeśli masz rację to wszystko wskazuje, że głowica "żyje". Co do wersji samej zgemmy to dysk montowany w środku wskazuje na starsze rewizje.

Edit.
    Nie zweryfikuje, żaden dekoder który mam nie ma przelotki. A możesz mi polecić jakiś serwis, który się tego podejmie?
  • REKLAMA
  • #6 20538297
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1030
    tomaszlonski napisał:
    Skoro wszystko działa to pozostaje tylko sprawić przełącznik i stabilizator napięcia LNB.
    Z tego co pamiętam tym tunerze powinien chyba na płytce głowicy.
    Zacznij szukanie od napięć w granicach 14-18 V albo sprawdzanie po danych układu.

Brak wiedzy w temacie!
    Taaaa dane układu i namalowane na nich jest 14 albo 18V. Jakie stabilizatory LNB?
  • #7 20540727
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Znowu poziom wiedzy nie pozawala nadążać za tematem ?
    Nie wiesz co to jest układ stabilizatora i przełącznika LNB ( przy okazji to jest i przetwornica napięcia ) w tunerze sat to się dokształć.

W Zgemmch to zwykle układ A8304SESTR-T albo jego pochodne podłączony pod magistralę i2c sterujący przetwornikiem napięcia do zasilania i przełączania napięcia konwertera.

Moderowany przez Mirek Z.:

Ile razy jeszcze kolega raczy zaniżać poziom działu/forum? Zarówno treścią postów jak fatalną pisownią.

• REKLAMA
  • #8 20540898
    maksar
    Poziom 34  
    tomaszlonski napisał:
    W Zgemmch to zwykle układ A8304SESTR-T albo jego pochodne podłączony pod magistralę i2c sterujący przetwornikiem napięcia do zasilania i przełączania napięcia konwertera.

To gdzie tam jest SCL i SDA? Wiesz co to jest, zanim coś palniesz?
  • #9 20543915
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    PINY 5 i 6.

Publikujesz tylko fałszywe informacje i chyba specjalnie wprowadzasz w błąd.

- Zgemma H7s uszkodzona sekcja zasilania głowicy SAT
  • #10 20544148
    myszka20
    Poziom 11  
    Nie mam pojęcia kto ma rację, może ktoś się podejmie naprawy?
  • REKLAMA
  • #11 20544171
    maksar
    Poziom 34  
    tomaszlonski napisał:
    PINY 5 i 6.

Zaiste, inny datasheet mam.
    Zwracam honor.
  • #12 21453172
    Michal_R123
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Podepnę się pod temat, choć co prawda mam Zgemma H9.2S, to trafiając na ten temat, zauważyłem u siebie na płycie spalone układy zasilania 8304. Znalazłem takie na popularnej stronie:
    https://www.aliexpress.com/item/1005007553341710.html
    Pytanie moje, czy one będą pasowały na podmiankę?
    Czy jeśli spaliło oba (od konwertera A i B), to przed wymianą ich szukać innej przyczyny?

Płyta główna odbiornika satelitarnego Zgemma H9.2S z widocznymi elementami elektronicznymi, w tym kondensatorami i złączami.
  • #13 21453385
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Oczywiście masz szukać, to Ty masz znać przyczyny uszkodzenia układu przed naprawą. Musisz zmierzyć napięcia we wszystkich układach zasilania czy są prawidłowe.
    To że tylko wymienisz jeden układ nie rozwiązuje często wcale problemu bo po wymianie może znowu sie uszkodzić tylko dla tego że coś innego jest uszkodzone np. układy zasilania i zamiast 3,3/5V zapodają 12 V przy zwarciu ( uszkodzeniu) .

Układy zasilani konwertera to głownie przetworniki na wyższe napięcia wymagane dla konwertera i jego zmian pasma. Bez tego nie będzie dział jak należy konwerter.
  • #14 21453413
    Michal_R123
    Poziom 12  
    >>21453385
    Ten układ z linku będzie?
  • #15 21497909
    Michal_R123
    Poziom 12  
    >>20543915 w moim przypadku układ ten jest spalony i po wylutowaniu jego dalej jest zwarcie (więc będzie się palił). Podobno płyta jest wielowarstwowa, więc nie jest to takie łatwe naprawić. Myślałem o tym, żeby puścić po prostu zasilanie 19 V na konwerter, ale pojawia się pytanie, czy ten układ odpowiada tylko za zasilanie, czy przy wylutowanym układzie nie będzie również sygnału na konwerter, bo odpowiada on również za sygnał?
  • #16 21497930
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ale to nic nie da. Może zadziałać dla Unicable który wymaga tylko zasilania i sterowania ustawieniami przez kabel ale na 100% nie będzie działać dla konwerterów zwykłych legacy, brak będzie modulacji napięcia 22 kHz i zmian napięcia.

Jak ciągle zwiera to musisz sprawdzić wszystkie układy zasilania, których z nich może mieć zwarcie. Szkoda że nie ma dostanego schematu było by prościej namierzyć problem.
  • #17 21690154
    Michal_R123
    Poziom 12  
    >>21453385

Ja w swoim Zgemma H9.2S wymieniłem oba układy (oba były spalone) i już kilka miesięcy chodzi bez problemu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem uszkodzenia sekcji zasilania głowicy SAT w dekoderze Zgemma H7s, gdzie elementy oznaczone jako Q1 i Q2 uległy uszkodzeniu i nie można odczytać ich oznaczeń. Głowica SAT jest wykrywana, lecz brak jest napięcia zasilającego konwerter LNB, co skutkuje brakiem sygnału. Brak schematu technicznego utrudnia diagnozę. Wskazano, że układy zasilania LNB, takie jak stabilizatory i przełączniki napięcia (często układ A8304SESTR-T lub jego pochodne), znajdują się poza obudową głowicy i odpowiadają za dostarczanie napięć 14-18 V oraz modulację 22 kHz do konwertera. Uszkodzenie tych układów może powodować zwarcia i konieczność ich wymiany, jednak przed naprawą należy zidentyfikować przyczynę awarii, mierząc napięcia i sprawdzając inne elementy zasilania. Wymiana samych układów bez usunięcia przyczyny może prowadzić do ponownego uszkodzenia. W przypadku braku schematu i trudności z naprawą sugerowano poszukiwanie serwisu specjalizującego się w naprawach Zgemma. Wspomniano także o modelu Zgemma H9.2S, gdzie wymiana układów A8304SESTR-T przyniosła pozytywne efekty. Próba zasilania konwertera bez układu sterującego nie zapewni poprawnej pracy konwertera legacy ze względu na brak modulacji napięcia 22 kHz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA