logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgemma H7S – zakłócenia obrazu po aktywacji drugiego tunera satelitarnego

vito007 16 Wrz 2025 19:55 570 11
REKLAMA
  • #1 21692081
    vito007
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    Zgemma H7S zakłócenia przy włączeniu drugiego tunera:

Problem:
    po włączeniu nagrywania na drugiej głowicy pojawiają się zakłócenia obrazu na jednym z odbieranych kanałów.
    Problem występuje także przy jednoczesnym odbiorze dwóch kanałów z włączonym PIP.
    Problem nie występuje we wszystkich kombinacjach transponderów.
    Problem występuje często, ale nie zawsze.

Instalacja: Multiswitch unicable GT, konwertery wideband GT, rozgałęźnik sygnału wydaje się porządny.
    Próby zmian częstotliwości SCR nic nie dają, podobnie jak obniżenie poziomu sygnału.

Na zdjęciu TVP2 uruchomiony w PIP (po prawej) i TVP1 po lewej.
    Usterka występuje nie tylko w PIP, ale także przy nagrywaniu.

Na tej samej instalacji VU+ duo4k działa bez zastrzeżeń.

Edit.
    Sprawdziłem na innej (podobnej) instalacji, z innym H7S - usterka występuje identycznie. Czyżby jakaś wada H7S?
    Załączniki:
    • Zgemma H7S – zakłócenia obrazu po aktywacji drugiego tunera satelitarnego 20250916_172656.jpg (2.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21692420
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Niestety to tylko wina głowicy tunera a nie instalacji.

Możesz dokładnie stwierdzić czy problem jest zawsze tylko na jednej głowicy? Prawdopodobnie problemem może być tylko głowica druga która uaktywnia się dopiero kiedy nagrywasz albo używasz PiP.

By sprawdzić wyłącz tylko pierwszą głowice. Sprawdź wtedy nagrywanie i PiP dla kanałów z tego samego transpondera.

P. S. Też mam H7s i nie ma takich problemów z odbiorem, działa dobrze na obydwu głowicach.
    H7s miała chyba z 4 modele od momentu wprowadzenia na rynek, moja jest jednym z pierwszych. Możliwe że ta seria co posiadasz ma jakieś wady ukryte objawiające się przy odbiorze unicable.
  • #3 21692491
    vito007
    Poziom 26  
    Usterka występuje na dwóch dekoderach - jednym kilkuletnim i drugim rocznym.
    Chwilowo udało mi się wyeliminować usterkę poprzez zmianę ustawień tunerów "algorytm strojenia".
    Zobaczymy czy jest poprawa na stałe.......

Było dobrze przez godzinę.
    Przełączyłem kanał w górę i w dół i znowu się zaczęło rwać....
  • REKLAMA
  • #4 21693176
    vito007
    Poziom 26  
    Czasem na tym kanale z zakłóceniami pojawia się "duch" obrazu z pierwszego kanału...
  • REKLAMA
  • #5 21693393
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Konwerter na tej innej był jaki?
    Podmienił bym konwerter na np. Inverto.
    Wygląda na winę Zgemmy. Podmienić na inny.
  • #6 21693456
    vito007
    Poziom 26  
    W jednej instalacji są konwertery i multiswitch GT, w drugiej instalacji to samo tylko Inverto i działa tak samo....
    Wygląda to na jakiś problem przy strojeniu głowicy, jeśli pracują dwie. (może soft?)
  • #7 21693563
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    >>21693393
    Zamienić dekoder na inny.
  • #8 21693596
    vito007
    Poziom 26  
    LeDy napisał:
    >>21693393
    Zamienić dekoder na inny.

Złota rada :-)

A tak poważnie, dekoder na gwarancji, także chyba nie będzie problemu.
    Tylko, czy drugi będzie lepszy?
  • Pomocny post
    #9 21694329
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Sprawdziłem u siebie w różnych kombinacjach z nagrywaniem i pip, nadal zero błędów zy artefaktów na obrazie.

Jak by miał transkodowanie tuner to można by na nie zwalić winę, skoro nie ma to pozostaje tylko wada głowic albo układów zasilania i sterowania konwerterem.
  • REKLAMA
  • #10 21695072
    vito007
    Poziom 26  
    zasilanie raczej nie, bo większość par transponderów działa poprawnie.
    Raczej stawiałbym na uszkodzone/wyschnięte pojemności w głowicy, lub w sąsiedztwie.

Pomierzę jeszcze dokładnie poziomy sygnału na kablu. Co prawda dekoder pokazuje stale 77%, ale nie mam do tego zaufania....

Edit.
    Parametry sygnału na kablu, przed rozgałęzieniem (po rozgałęziaczu poziom niższy o 5dB)
    Co ciekawe, skręcanie sygnału tłumikiem nie powoduje zmian wskazań mocy sygnału na dekoderze.....
    Załączniki:
    • Zgemma H7S – zakłócenia obrazu po aktywacji drugiego tunera satelitarnego Screenshot_20250920_150633.jpg (250.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zgemma H7S – zakłócenia obrazu po aktywacji drugiego tunera satelitarnego Screenshot_20250920_150710.jpg (251.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21715600
    vito007
    Poziom 26  
    Problem nadal nierozwiązany.
    Okazało się, że opisywane zakłócenia występują na trzech różnych H7S z różnych okresów produkcji.
    Także chyba jakaś wada fabryczna.....
    Dwa dekodery jeszcze na gwarancji. Sprzedawca zgłębia temat....

Zapomniałem dodać, że zakłócenia występują także przy sygnałach z konwertera legacy.
  • #12 21753816
    vito007
    Poziom 26  
    Wszystkie H7S do których miałem dostęp ( 2 nowe i 4 kilkuletnie) mają identyczną usterkę.
    Dwie sztuki na gwarancji sprzedawca wymienił mi na H9 twin SE na których zjawisko to nie występuje.
    Problem nie został zatem rozwiązany, na chwilę obecną wygląda na nierozwiązywalny (wada fabryczna?)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem zakłóceń obrazu na dekoderze Zgemma H7S pojawia się po aktywacji drugiego tunera satelitarnego, zarówno podczas nagrywania, jak i korzystania z funkcji PIP. Zakłócenia występują na wybranych kombinacjach transponderów i objawiają się m.in. "duchem" obrazu z pierwszego kanału. Instalacja oparta na multiswitchu unicable GT i konwerterach wideband GT lub Inverto nie eliminuje problemu, a zmiany częstotliwości SCR i poziomu sygnału nie przynoszą poprawy. Problem pojawia się na różnych egzemplarzach H7S, zarówno kilkuletnich, jak i nowych, co wskazuje na potencjalną wadę fabryczną głowic lub układów sterowania tunerem. Inne dekodery, np. VU+ duo4k, działają poprawnie na tej samej instalacji. Próby zmiany algorytmu strojenia tunerów dały chwilową poprawę, jednak problem powraca. Sprzedawcy wymienili wadliwe egzemplarze na modele H9 twin SE, na których problem nie występuje. Podejrzewa się uszkodzenia elementów elektronicznych głowic lub błędy w oprogramowaniu sterującym, natomiast zasilanie i poziom sygnału wydają się prawidłowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA