logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urmet BASIC - reset do ustawień fabrycznych, zmiana kodu serwisowego, kaseton

wiesu6626 13 Kwi 2023 14:37 3036 20
REKLAMA
  • #1 20537740
    wiesu6626
    Poziom 5  
    Witam
    Mam kasetę URMET BASIC i potrzebuję dokonać zmian , kod serwisowy jest zmieniony i nie mogę się dostać do ustawień .
    W jaki sposób mogę zrobić reset do ustawień fabrycznych.
  • REKLAMA
  • #2 20538331
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    wiesu6626 napisał:
    Mam kasetę URMET BASIC i potrzebuję dokonać zmian , kod serwisowy jest zmieniony i nie mogę się dostać do ustawień .

Jeżeli to faktycznie Basic, a nie Matibus, to pozostaje tylko serwis fabryczny Miwi Urmet.
  • #3 20540694
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    Ircys napisał:
    wiesu6626 napisał:

Jeżeli to faktycznie Basic, a nie Matibus, to pozostaje tylko serwis fabryczny Miwi Urmet.

Jest jeszcze opcja, wpiąć się specjalnym przewodem do komputera...
  • REKLAMA
  • #4 20541255
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Interesant napisał:
    ...
    Ircys napisał:
    wiesu6626 napisał:

W zakładce "Funkcje serwisowe" nie pyta o "Hasło instalatora" przy pobieraniu ustawień z panela?
  • #5 20541586
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    ...
    Ircys napisał:
    Interesant napisał:
    ...
    Ircys napisał:
    wiesu6626 napisał:

W zakładce "Funkcje serwisowe" nie pyta o "Hasło instalatora" przy pobieraniu ustawień z panela?

Jako że Basic jest bliźniaczym systemem do Matibus SE, to Nie sądzę (aplikacja pod Matibus SE nie pyta o hasło).

Jak byłem na szkoleniu z Matibus'a SE, usłyszałem takie zdanie "jeżeli ma pan fizyczny dostęp do panelu i zasilacza, to znaczy że posiada pan stosowne uprawnienia."
  • #6 20543242
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Interesant napisał:
    Jak byłem na szkoleniu z Matibus'a SE, usłyszałem takie zdanie "jeżeli ma pan fizyczny dostęp do panelu i zasilacza, to znaczy że posiada pan stosowne uprawnienia."

eee... myślałem, że to masz sprawdzone, a nie wydedukowane...
    Matibus SE od Basica różni m.in właśnie tym niuansem, że trudniej jest się do niego dostać, gdy hasło jest zmienione i z tego co pamiętam, to dotyczy to też aplikacji, ale w wolnej chwili mogę to jeszcze sprawdzić, bo mamy wszystko co do tego potrzeba.
  • #7 20739697
    CHAST
    Poziom 28  
    Ocena: 255
    Nikt nie odpowiedział, to napiszę ja.
    Mając kabel i program bez problemu zmieni się hasło.
    Odczytane hasło w programie jest w formacie ********.
    Można nadać nowe, które nadpisze stare hasło.
    Wystarczy trochę wysiłku, by poznać zakryte hasło.
  • #8 20825375
    mateuszwalczowski
    Poziom 1  

Proszę o instrukcję, jak to zrobić.
    Czy muszę posiadać oryginalny kabel?
    Czy to jest jakiś RS?
  • REKLAMA
  • #10 20826436
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Starsze wersje Basic nie mają możliwości programowania przez PC
  • #11 21738500
    karol1977
    Poziom 14  
    Ocena: 107
    Witam odgrzeje trochę temat , kaseta Urmet Dasic ktoś zmienił hasło administratora a potrzebuję się dostać przez program w celu odczytu i zmiany tego hasła , oraz dopisania kilku pestek do wejścia (lokatorzy nie mają kontaktu do instalatora)...
    Moje pytanie
    1> czy da się podłączyć przez program BasicStudio nie mając orginalnego kabla wpinając w odpowiednie piny przewód USB to TTL RS233 (jak pisał CHAST) bo temat się urwał bez konkretnej odpowiedzi ...
    2> jak się da to może ma ktoś schemat jak to podpiąć w tą czerwoną kostkę z tyłu kasety

Wiem że można kupić orginalny przewód ale na jeden raz nie chcibym wydawać kasy i później będzie leżał bezużyteczny ....

Ewentualnie prośba o pożyczenie takiego orginalnego przewodu przewodu za tzw. buteleczkę w celu zmiany kodu administratora z okolic Grójca/Żyrardowa
  • #13 21853023
    piotrradomsko
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    [postid:9a2a81c433]21797906[/post[postid:9a2a81c433]21797906
    [/postid:9a2a81c433]
    Witam, mam pytanie. Mam podobny problem - potrzebuję odczytać kody z domofonu BASIC URMET. Chciałem kupić kabel (tak jak kolega pisał wcześniej, jego cena jest bardzo wysoka). Nie robiłem tego nigdy w tym modelu i nie zanosi się, żebym kiedykolwiek jeszcze to robił. Wiem, że jest to zwykły RS-232, natomiast nigdzie nie mogę znaleźć schematu połączeń. Czy mógłbym poprosić kolegę, który ma taki kabel, o rozpisanie? Z góry dziękuję za okazaną pomoc.[/postid:9a2a81c433]
  • #14 21872251
    karol1977
    Poziom 14  
    piotrradomsko napisał:
    [postid:1893969bfb]21797906[/post[postid:1893969bfb]21797906
    [/postid:1893969bfb]
    Witam, mam pytanie. Mam podobny problem - potrzebuję odczytać kody z domofonu BASIC URMET. Chciałem kupić kabel (tak jak kolega pisał wcześniej, jego cena jest bardzo wysoka). Nie robiłem tego nigdy w tym modelu i nie zanosi się, żebym kiedykolwiek jeszcze to robił. Wiem, że jest to zwykły RS-232, natomiast nigdzie nie mogę znaleźć schematu połączeń. Czy mógłbym poprosić kolegę, który ma taki kabel, o rozpisanie? Z góry dziękuję za okazaną pomoc.[/postid:1893969bfb]

Jeżeli jeszcze aktualne ( i potrzebne) to postaram się zrobić jakąś rospiskę podłączenia w najbliższym tygodniu (niestety okres przedświąteczny :) )
  • #15 21875083
    piotrradomsko
    Poziom 12  
    >>21872251 Tak, temat jest aktualny. A może chce Pan odsprzedać?
  • REKLAMA
  • #16 21879137
    karol1977
    Poziom 14  
    Niestety nie mogę go sprzedać ,za koszty kabla zapłaciła mi wspólnota gdzie mieszka moja siostra ...Ale wiem że cena tego kabla jest absurdalna. Ja niestety nie mając pomocy, schematu podłączenia musiałem go kupić ....Ale wychodzę z pomocą i musiałem tylko rozciąć izolację że by dostać się do połączenia, ale dla dobra forum i użytkowników szukających pomocy zamieszczam schemat podłączenia pinów....
    Oczywiście na USB TTL-232R-3V3-WE
    Mam nadzieję że pomogłem pzd...

Zbliżenie płytki PCB z trzema przewodami (czarny, żółty, pomarańczowy) przylutowanymi do padów Zbliżenie czerwonego złącza wielopinowego na kablu, z narysowanymi kolorowymi znacznikami pinów.
  • #17 21879813
    piotrradomsko
    Poziom 12  
    >>21872251 Tak, temat jest aktualny. A może chce Pan odsprzedać?>>21879137 super dzięki za pomoc
  • #19 21880521
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Przecież ten przewód jest do kupienia w Miwi Urmet, co prawda w absurdalnej cenie, ale jest.
  • #20 21880616
    CHAST
    Poziom 28  
    Ocena: 255
    Kabel usb - > ttl 3.3v na aliexpress chyba 45zl.
    Wtyki do urmeta chyba 20zł za 10 sztuk.
    Koszulka termokurczliwa z klejem z 5zł
    Chwila lutowania i masz gotowe.
    Lub wybrać kabel od producenta 210-250zł
  • #21 21883720
    karol1977
    Poziom 14  
    Zgadzam się że można go kupić cena na obecną chwilę 319 brutto ....
    Podałem schemat dla tych co chcą podłączyć tylko raz lub dwa i nie chcą wydawać tyle kasy ,tylko zrobią sobie sami przewód bardziej budżetowo...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy kasety domofonowej URMET BASIC i problemu zmienionego kodu serwisowego/administratora, który blokuje dostęp do ustawień oraz dopisywania lokatorów i pestek. Uczestnicy wskazują, że w zależności od wersji urządzenia możliwy jest tylko serwis fabryczny Miwi Urmet albo programowanie przez PC z użyciem kabla i programu BasicStudio. Omawiane jest podłączenie interfejsu USB-to-TTL 3,3 V / RS-232 do odpowiednich pinów w czerwonej kostce kasety, bez konieczności zakupu oryginalnego przewodu, choć starsze wersje Basic mogą nie obsługiwać programowania z komputera. W końcowej części wątku pojawia się schemat połączeń przewodu oraz potwierdzenie, że hasło można zresetować po podłączeniu do programu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA