logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[REDOX] Tworzenie własnego sterownika - sekwencja sygnałów, funkcja hamulca, PWM, 50Hz

Barnett 14 Kwi 2023 11:38 606 3
REKLAMA
  • #1 20539087
    Barnett
    Poziom 2  
    Cześć,

Z racji bardzo ograniczonych sterowników kart programujących Redoxa (niemożliwe do kupienia - Link) chcę stworzyć własny sterownik programator aby skomunikować się ze sterownikiem Redox. Jaka powinna być sekwencja sygnałów aby ustawić ustawić w nim różne funkcje?
    [REDOX] Tworzenie własnego sterownika - sekwencja sygnałów, funkcja hamulca, PWM, 50Hz

Interesuje mnie funkcja hamulca z OFF na ON.

W innym poście (Link) znalazłem informację, że sekwencja sygnałów przed podaniem sygnału PWM powinna wyglądać następująco:
    50Hz, wypełnienie ok. 0.9-1.1ms

Dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20540289
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1165
    Jeżeli robisz własny sterownik, to te sekwencje sygnałów jakie podałeś, możesz sobie zaprogramować jak chcesz, bo to funkcja zwrotna. Możesz sobie nawet, zamiast "beep" ustawić żeby grało "Przez twe oczy zielone...".

To co wkleiłeś, to tabela sygnalizacji programowania regulatora. "Beep" robił silnik, gdy regulator puszczał mu impulsy wysokiej częstotliwości na uzwojenia, żeby zapiszczał.

Większość dobrych regulatorów, miała karty programujące, gdzie pod podłączeniu karty, regulator kopiował ustawienia wg zworek.

Wszystkie te funkcje, mówią tylko procesorowi w regulatorze, wg jakich parametrów początkowych ma pracować.
    Zatem hamulec - dla funkcji "stop" czyli sygnału PWM odpowiadającemu pozycji "Zero" (można to zmieniać w nadajnikach z oprogramowaniem), sterownik ma podawać napięcie na fazy tak, by ściągać wirnik do jednej pozycji. W samolotach p. pozwala to stosować śmigła składane, a w samochodach zapobiega zjeżdżaniu z pochyłości.

Tym akumulatora mówi pośrednio o tym, jakie napięcie celi ma przyjąć sterownik. Z tego wynika też ochrona przed nadmiernym rozładowaniem, tu opisana jako "próg [V] cut off".
    "Krzywa gazu" to sposób rozruchu i tempo zmiany prędkości.
    Kierunek pracy zmienia po prostu kolejność sterowania dwóch MOSFET-ów na fazach wyjściowych.
    A "timing" to w skrócie, coś w rodzaju kąta wyprzedzenia zapłonu w silniku spalinowym - mówi jak szybko silnik ma przełączać uzwojenia. Większość silników działa prawidłowo w trybie "standard". Niski timing może zwiększyć moment obrotowy, kosztem prędkości, wysoki zwiększy prędkość kosztem momentu obrotowego.

Natomiast PWM to dla regulatora komunikacja bieżąca, mówiąca mu jak ma wysterować silnik wg zadanej prędkości i wg już wprowadzonych parametrów. Jeżeli każesz mu mieć włączony hamulec przy pełnym wypełnieniu PWM, to będzie wtedy miał włączony hamulec.

Znaleziony przez ciebie czas, jest typowy dla wysterowania sterownika na 0%, bo nie stosuje się całkowitego zaniku sygnału jako sygnał.
    Ale w zasadzie we własnym sterowniku możesz przyjąć własny.

Pytanie natomiast do ciebie - Skoro nie ma sterowników REDOX, to zamienników i alternatyw też nie ma?
    Regulatorów w podobnym typie - o dość prostych ustawieniach, w sieci widać potężną ilość. Aż taki jest nietypowy, żeby produkować od zera swój? Większość programowalnych ESC jest zamienna z innymi.
  • REKLAMA
  • #3 20543442
    Barnett
    Poziom 2  
    Cześć,

Wielkie dzięki za odpisanie. Poprawiłem pierwszy post aby rozwiać wszelkie wątpliwości.
    Posiadam sterownik Redoxa lecz nie posiadam do niego programatora. Chcę za pomocą mikrokontrolera (ATMEGA, STM, obojętnie czym) kontrolować PWM.
    Wiem, że sterownik umożliwia ustawienie różnych funkcji lecz bez programatora nie wiem jaką sekwencję PWM powinienem wysłać aby ustawić funkcję Hamulec z OFF na ON. Być może ktoś z forumowiczów posiada taki programator i mógłby go podłączyć analizatora logicznego (saleae? PulseView?) i udostępnić sekwencje.

Bardzo dziękuję i pozdrawiam
  • #4 20544538
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1165
    Zasadniczo nie potrzebujesz karty programującej. W instrukcji regulatora powinna być instrukcja programowania jego funkcji za pomocą aparatury. Używasz wtedy drążka gazu, a regulator sygnalizuje określonym kodem dźwiękowym, w jakie ustawienia się wchodzi, i jakie ustawienia przyjmuje funkcja.

Widzę, że instrukcję masz. Zdaje się strona wcześniej niż wspomniana tabelka, jest opis programowania.

Nie wiem konkretnie o jakie kontrolowanie regulatora ci chodzi, ale jeżeli ręcznie chcesz nastawiać wartość - wystarczy najprostszy tester do serw. Robi dokładnie to - podaje sygnał PWM, o wartości zadanej potencjometrem.
REKLAMA